Γερμανία: Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά τα Χριστούγεννα – και πότε;

Κόλπα των εμπόρων στη Γερμανία για να αγοράσετε περισσότερα

Η προμήθεια τροφίμων και ποτών είναι βασικό μέρος των Χριστουγέννων, αλλά η περιήγηση στα γεμάτα καταστήματα, με περιορισμένα ωράρια λειτουργίας και τα άδεια ράφια μπορεί να είναι ταλαιπωρία. Δείτε πώς θα απολαύσετε χωρίς άγχος τα ψώνια σας στη Γερμανία αυτό το εορταστικό Σαββατοκύριακο.

Φέτος τόσο η παραμονή όσο και η ημέρα των Χριστουγέννων πέφτουν το Σαββατοκύριακο – πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στερούνται δυστυχώς τουλάχιστον μία από τις ετήσιες αργίες τους.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι το να βρείτε πότε να ψωνίσετε είναι λίγο πιο μπερδεμένο από το κανονικό, ειδικά αν πρέπει να κάνετε μερικά ψώνια της τελευταίας στιγμής πριν από τα Χριστούγεννα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε την εορταστική σας διάθεση ενώ βγαίνετε στο σούπερ μάρκετ αυτή την εβδομάδα.

Πότε θα είναι ανοιχτά τα γερμανικά σούπερ μάρκετ;

Το ωράριο λειτουργίας των τοπικών επιχειρήσεων ρυθμίζεται γενικά από τα ομόσπονδα κρατίδια, οπότε μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την περιοχή.

Αλλά κατά γενικό κανόνα, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά κανονικά τόσο την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου όσο και την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου.

Η 24η Δεκεμβρίου – ή παραμονή Χριστουγέννων – τεχνικά δεν είναι ούτε εθνική αργία, οπότε όποιος άφησε τα πράγματα για την τελευταία στιγμή, θα έχει ακόμα την ευκαιρία να κάνει κάποια ψώνια το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, αν θέλετε να πάρετε μερικά πράγματα το Σάββατο, καλό είναι να το κάνετε το πρωί.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα καταστήματα θα κλείσουν τις πόρτες τους μεταξύ 12μμ και 4μμ για να δώσουν χρόνο στους υπαλλήλους να γυρίσουν στα σπίτια τους και να αρχίσουν να ετοιμάζουν το εορταστικό τους δείπνο.

Ανήμερα των Χριστουγέννων (Κυριακή 25 του μηνός) και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (Δευτέρα 26 του μηνός), θα πρέπει να περιμένετε ότι τα περισσότερα καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά.

Και οι δύο αυτές ημέρες είναι δημόσιες αργίες, οπότε εμπίπτουν στους ίδιους κανονισμούς με τις Κυριακές.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να σημειώσετε είναι ότι τα περισσότερα σούπερ μάρκετ – συμπεριλαμβανομένων των Rewe, Edeka και αρκετών καταστημάτων Aldi και Lidl – θα ανοίξουν τις πόρτες τους για μια επιπλέον ώρα την Παρασκευή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η επιπλέον ώρα για ψώνια θα είναι το πρωί, με πολλά υποκαταστήματα να είναι ανοιχτά από τις 7 π.μ. αντί για τις 8 π.μ.

Από τις 27 έως τις 31 του μήνα, μπορείτε να περιμένετε τα καταστήματα να λειτουργούν με κανονικό ωράριο.

Ωστόσο, ορισμένα καταστήματα -ιδιαίτερα τα μικρότερα- είναι πιθανό να κλείσουν μεταξύ 12μμ και 4μμ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Όπως και τα Χριστούγεννα, έτσι και η Πρωτοχρονιά πέφτει φέτος Κυριακή, οπότε τα καταστήματα θα είναι επίσης κλειστά εκείνη την ημερομηνία.

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να κάνετε τα ψώνια σας;

Για να αποφύγετε τις μεγάλες ουρές, το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι: όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.

Ιδανικά, προσπαθήστε να βγείτε την Πέμπτη όσο το δυνατόν νωρίτερα το απόγευμα – και κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας – καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να κάνουν τα ψώνια τους μετά τη δουλειά.

Αν μπορείτε να πάτε για ψώνια μόνο την Παρασκευή, εκμεταλλευτείτε τις πρώτες πρωινές ώρες μεταξύ 7 π.μ. και 8:30 π.μ.

Αυτό θα σας δώσει τις καλύτερες πιθανότητες να βρείτε τα πράγματα που χρειάζεστε – ειδικά στο διάδρομο με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Από τις 9 π.μ. και μετά, μπορείτε να περιμένετε ότι τα σούπερ μάρκετ θα αρχίσουν να έχουν μεγαλύτερη κίνηση, με την πλειονότητα του κόσμου να ψωνίζει το απόγευμα και νωρίς το βράδυ.

Μέχρι το βράδυ – και ιδιαίτερα λίγο πριν από το κλείσιμο – ευπαθή προϊόντα όπως μαρούλια, ντομάτες και αγγούρια είναι πιθανό να είναι δύσκολο να τα βρείτε.

Το πρωί του Σαββάτου είναι πιθανό να επικρατήσει χάος, αλλά αν πρέπει να ψωνίσετε το Σαββατοκύριακο, αξίζει και πάλι να πάτε όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Ποια καταστήματα έχουν τους μεγαλύτερους χρόνους αναμονής;

Είναι αυτονόητο ότι σχεδόν όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ -συμπεριλαμβανομένων των Aldi, Lidl, Rewe, Edeka και Kaufland- είναι πιθανό να έχουν μεγάλες ουρές στα ταμεία ενόψει των Χριστουγέννων.

Τα υψηλά ποσοστά ασθενειών έχουν επίσης επηρεάσει τα επίπεδα προσωπικού σε πολλά καταστήματα, αν και οι λιανοπωλητές προσπαθούν γενικά να διασφαλίσουν ότι τα καταστήματά τους είναι καλά επανδρωμένα, ζητώντας από το προσωπικό να μην παίρνει άδειες αυτές τις ημέρες.

Στα κοσμηματοπωλεία, τα πολυκαταστήματα, τις πολυτελείς μπουτίκ και τα ντελικατέσεν, μπορεί επίσης να δείτε μεγάλες ουρές μπροστά από τα καταστήματα, καθώς επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο σε έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων κάθε φορά.

Σας συνιστούμε να ντυθείτε ζεστά, καθώς μπορεί να καταλήξετε να στέκεστε στο κρύο για αρκετή ώρα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το άγχος της τελευταίας στιγμής;

Κατ’ αρχάς, σχεδιάστε προσεκτικά τη λίστα με τα ψώνια σας και σημειώστε την, ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα ξεχάσετε τελικά κάτι που μπορεί να χρειαστείτε τα Χριστούγεννα.

Υπάρχει μια τεράστια γκάμα εφαρμογών που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών κατάρτισης λίστας όπως το HNGRY που σας επιτρέπει να κάνετε μια ψηφιακή απογραφή του τι έχετε ήδη στο σπίτι.

Δεύτερον, ελέγξτε τις ώρες λειτουργίας των τοπικών σας σούπερ μάρκετ για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα καταλήξετε σε ένα άδειο κατάστημα.

Συχνά μπορείτε να τις βρείτε σε μια ανακοίνωση έξω από το τοπικό σας κατάστημα ή ελέγχοντας τις ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του καταστήματος.

Μια προειδοποίηση: Ωστόσο, δεν έχουν πάντα τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες – ειδικά όταν πρόκειται για τις γερμανικές αργίες. Αυτό σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να βασιστείτε στις επίσημες πληροφορίες στις ιστοσελίδες των εταιρειών, αν μπορείτε.

Τρίτον, αναζητήστε τα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν αυτοματοποιημένα αυτόνομα ταμεία, όπου είναι δυνατόν.

Αυτά δεν είναι τόσο καινούργια στη Γερμανία, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως κάτι καινούργιο, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά μπορείτε να παρακάμψετε την ουρά απλά επιλέγοντας να σκανάρετε τα προϊόντα μόνοι σας.

Απλώς να γνωρίζετε ότι ορισμένα από αυτά τα μηχανήματα λειτουργούν μόνο με κάρτα και ορισμένα απαιτούν επίσης επαλήθευση από μέλος του προσωπικού, εάν αγοράζετε αλκοόλ.

Συμβουλή: Στα αυτόνομα ταμεία Netto, η επαλήθευση της ηλικίας γίνεται συνήθως αυτόματα με την τοποθέτηση μιας γερμανικής πιστωτικής, χρεωστικής ή ΕΚ κάρτας στον αναγνώστη καρτών. Αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο, αν θέλετε να αγοράσετε ένα μπουκάλι ουίσκι της τελευταίας στιγμής πριν από τα Χριστούγεννα.

Τέλος, αν πρόκειται να αγοράσετε μόνο λίγα πράγματα, σκεφτείτε να περπατήσετε, να κάνετε ποδήλατο ή να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάτε στα καταστήματα.

Το άγχος των χριστουγεννιάτικων αγορών ξεκινά συχνά από το πάρκινγκ, οπότε είναι καλύτερο να το αποφύγετε εντελώς αν μπορείτε.

Και βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε αρκετό χρόνο για τα ψώνια σας, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να αναζητήσετε κάποια είδη και σε άλλα σούπερ μάρκετ ή καταστήματα που βρίσκονται κοντά.

Θυμηθείτε επίσης να έχετε μαζί σας μια ομπρέλα, καθώς προβλέπεται βροχερός καιρός για τις επόμενες ημέρες.

Τι άλλο πρέπει να σκεφτώ;

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να είναι πολύ αργά για να παραγγείλετε τη γιορτινή χήνα, το αρνί, την πάπια ή το μοσχάρι σας εγκαίρως για την ημέρα των Χριστουγέννων – αν και ορισμένα περιφερειακά κρεοπωλεία προφανώς εξακολουθούν να δέχονται παραγγελίες καθ’ όλη τη διάρκεια της 22ας Δεκεμβρίου.

Τα ιχθυοπωλεία και τα οινοπωλεία έχουν επίσης απίστευτα πολλή δουλειά αυτή την εποχή, οπότε πηγαίνετε εκεί όσο το δυνατόν νωρίτερα αν θέλετε κάτι ξεχωριστό.

Σε άλλες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να βασιστείτε στα τοπικά σούπερ μάρκετ ή στα διεθνή καταστήματα με πάγκους ψαριών και κρεάτων.

Όσον αφορά τα φρέσκα τρόφιμα -ιδιαίτερα τα δημοφιλή συνοδευτικά για τα χριστουγεννιάτικα δείπνα- φροντίστε να τα παραλάβετε το αργότερο το πρωί της Παρασκευής.

Συνήθως υπάρχει μια έξαρση σε αυτά τα είδη λίγο πριν από μια αργία και τα σούπερ μάρκετ μπορεί να επιλέξουν να παραγγείλουν λίγο λιγότερα από το συνηθισμένο, ώστε να μη χαθεί το απόθεμα το Σαββατοκύριακο.

Αν όντως σας λείπουν, ωστόσο, μια χούφτα μαγαζιά μπορεί να είναι ανοιχτά την Κυριακή και τη Δευτέρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τοπικά καταστήματα off-licenses (ή “Spätis” αν βρίσκεστε στο Βερολίνο), περίπτερα και πρατήρια καυσίμων.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης