Γερμανία: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τα εμβόλια που λήγουν

Σχεδόν τρία εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 αναμένεται να λήξουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας.

Καθώς η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση επειδή μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται με το θέμα να έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική σύγκρουση στην χώρα για την σπατάλη χρημάτων.

Ύστερα από μια έλλειψη δόσεων στην αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού (στις αρχές του 2021), η Γερμανία ενίσχυσε τον εφοδιασμό της για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

Ωστόσο, ο μειωμένος ρυθμός χορήγησης εμβολίων σημαίνει ότι η Γερμανία έχει περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζεται ή μπορεί να δωρίσει.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για το πιθανό κόστος των ληγμένων δόσεων, επικαλούμενο τους όρους εμπιστευτικότητας των συμβολαίων.

Η αντιπαράθεση

Ενόψει της επικείμενης καταστροφής εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του κορωνoϊού, ο τομεάρχης Υγείας του CDU, Georg Kippels, επέκρινε τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Karl Lauterbach (SPD).

Ο Lauterbach, είπε, είχε “συσσωρεύσει εμβόλια στην αρχή του έτους χωρίς κάποια αιτιολογία, εκ των οποίων τώρα μεγάλες ποσότητες θα λήξουν”, δήλωσε ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών στην επιτροπή Υγείας της ομοσπονδιακής Βουλής σε εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης “Funke”.

Ο Kippels σημείωσε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή ευθύνη της Γερμανίας να “παράσχει επίσης υγειονομική περίθαλψη στο νότιο ημισφαίριο”.

Ο υποδειγματικός χαρακτήρας της Γερμανίας στην παγκόσμια υγεία θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό από αυτό το γεγονός.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, περίπου τρία εκατομμύρια εμβολιαστικές δόσεις κατά του κορωνοϊού θα καταστραφούν λόγω της λήξης της διάρκειας ζωής τους.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια από αυτά που χρησιμοποιούνται και μπορούν να δοθούν. Η διεθνής πρωτοβουλία για τα εμβόλια, Covax, για παράδειγμα, δεν δέχεται επί του παρόντος δωρεές.

Τον Δεκέμβριο, ο Lauterbach είχε προειδοποιήσει για επικείμενη έλλειψη εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ανακοίνωσε ότι ήθελε να αγοράσει πολλές δόσεις εμβολίου.

Πηγή: ιατροnet

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.