Γερμανία: Πολύ μικρή η παρουσία γυναικών στις επιχειρήσεις

Αν και οι υποστηρικτές και υποστηρίκτριες των ποσοστώσεων για την ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στην εταιρική ιεραρχία της Γερμανίας σχολίασαν θετικά τις σχετικές ρυθμίσεις, ίσως να μην είναι επαρκώς αποτελεσματικές.

Η Γερμανία, της οποίας η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι η μακροβιότερη ηγέτις σε όλο τον κόσμο, δεν έχει και πολλά να υπερηφανεύεται για την προώθηση των γυναικών στο επιχειρείν. Όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η νομοθεσία για την τοποθέτηση τουλάχιστον μιας γυναίκας ως μέλους των διοικητικών συμβουλίων θα ενισχύσει την παρουσία τους στο σχεδόν 15% επί του συνόλου.

Oπότε στη γενικότερη κατάταξη η Γερμανία θα ανέλθει από την 24η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στην 17η. ‘Όπως εκτιμά η εταιρεία συμβούλων και ερευνών αγοράς Boston Consulting Group.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Μαρία Φεράρο, γενική οικονομική διευθύντρια της εταιρείας Siemens Energy και μία από τις λίγες υψηλά ιστάμενες στον κόσμο των επιχειρήσεων στη Γερμανία: «Δεν πιστεύω πως θα επιφέρει την αλλαγή που χρειαζόμαστε. Αλλά δεν παύει να συνιστά πρόοδο».

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο τις προσεχείς ημέρες, απαιτεί τα Δ.Σ. με τέσσερα ή περισσότερα μέλη να έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα.

Αλλά δεδομένου ότι δεν ζητεί τίποτε στα πιο ολιγοπρόσωπα Σώματα ή σε όσα πληρούν ήδη την προδιαγραφή, θα αφορά σχεδόν το 30% μόνον των κορυφαίων 107 γερμανικών εταιρειών.

Η συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. των 30 μεγαλύτερων εισηγμένων επιχειρήσεων της χώρας ελαττώθηκε 1,9 ποσοστιαίες μονάδες φέτος. Στο 12,8% εν συγκρίσει με το 28,6% στις Ηνωμένες Πολιτείες, βάσει μετρήσεων του Ιδρύματος Ολμπράιτ. Που ασχολείται με την προώθηση της ποικιλομορφίας στη διοίκηση.

Σχεδόν στο ένα τρίτο των 100 μεγαλύτερων γερμανικών επιχειρήσεων δεν συμμετέχει ούτε μία γυναίκα στα Δ.Σ. τους. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η κ. Φεράρο, εάν δεν προωθήσει την ισότιμη συμμετοχή ο κόσμος των γερμανικών επιχειρήσεων, κινδυνεύει να χάσει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα.

Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι οι 30 εισηγμένες με την ευρύτερη συμμετοχή γυναικών στη διοίκησή τους υπερσκέλισαν σε απόδοση τον δείκτη DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και πλέον.

Και διερωτάται, η διευθύντρια της Siemens Energy: «Όλοι εκτιμούν το σήμα. Που λέει πως το τάδε προϊόν είναι κατασκευασμένο στη Γερμανία. Αλλά πώς είναι δυνατόν μία δεξαμενή ομοειδών ανθρώπων να επιλύσει τα προβλήματα του κόσμου, όταν δεν καταλαβαίνει τα προβλήματά του. Και δεν μιλά τη γλώσσα του;».

Τον Μάιο του 2019, μιλώντας σε εκδήλωση γυναικών στελεχών στο Βερολίνο, η κ. Άνγκελα Μέρκελ με δυσκολία έκρυβε την απογοήτευσή της με το πόσες γερμανικές εταιρείες δεν είχαν γυναίκες στη διοίκησή τους και αυτό το χαρακτήρισε «άρνηση».

Κυρώσεις όταν δεν πληρούνται οι ποσοστώσεις

Ακόμα, πάντως, δεν έχει καταστεί σαφές ποιες κυρώσεις θα επιβάλλονται όταν δεν πληρούνται οι ποσοστώσεις. Ενώ το προαναφερθέν νομοσχέδιο δεν ασχολείται με ακόμα ένα μείζον θέμα, τη μισθολογική διαφορά.

Το χάσμα φθάνει το 20%, ήτοι το δεύτερο χειρότερο στην Ε.Ε. μετά την Εσθονία. Κατά τη Βιέμπκε Ανκερσεν, γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Ολμπράιτ, «μία γυναίκα ευκολότερα αναλαμβάνει την καγκελαρία στη Γερμανία. Παρά τα ηνία ενός ομίλου».

Οπως σημειώνει, η Μόνικα Σουλτς – Στρέλοβ, πρόεδρος του φορέα προώθησης των γυναικών στα Δ.Σ., Fidar, «οι επιχειρήσεις πληρούν τους ελάχιστους όρους, η φιλοσοφία δεν μεταβάλλεται και το μόνο πράγμα που θα επέφερε ριζική αλλαγή θα ήταν μία δεσμευτική νομοθεσία».

Άλλωστε, τέλος, τα εμπεδωμένα συμφέροντα διαιωνίζουν μία πεπαλαιωμένη κοινωνική δομή, η οποία αποτρέπει τις γυναίκες να σταδιοδρομήσουν και ειδικά σε υψηλόβαθμες θέσεις, φορολογεί βαριά τα νοικοκυριά με τα δύο εισοδήματα και επιδοτεί τον/την σύζυγο, που δεν εργάζεται και μεγαλώνει παιδιά.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.