Γερμανία: Πώς να δηλώσετε ασθένεια σωστά ως εργαζόμενος

Εάν είστε άρρωστοι στη Γερμανία, πρέπει να αναφέρεστε ως άρρωστοι. Το πότε πρέπει να ενημερώνεται ο εργοδότης για την ανικανότητα προς εργασία ρυθμίζεται από τον νόμο. 

Οι εργαζόμενοι είναι νομικά υποχρεωμένοι να αναφέρουν στον εργοδότη τους εάν δεν μπορούν να εργαστούν.

Η παράγραφος 5 του νόμου περί συνέχισης των αποδοχών (Entgeltfortzahlungsgesetz – EntgFG) αναφέρει συγκεκριμένα: “Ο εργαζόμενος υποχρεούται να ενημερώνει αμέσως τον εργοδότη για την ανικανότητα προς εργασία και την αναμενόμενη διάρκειά της.

Πότε πρέπει να αναφέρω ότι είμαι άρρωστος στη Γερμανία;

Ο σχετικός νόμος λέει “αμέσως”, δηλαδή το συντομότερο δυνατό. Σε πολλές εταιρείες υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες που καθορίζουν αυτή τη διατύπωση.

Για παράδειγμα, είναι σύνηθες οι εργοδότες να αναμένουν μια αρχική έκθεση πριν από την έναρξη της εργασίας.

Πώς μπορώ να αναφέρω ασθένεια στη Γερμανία;

Ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται η ασθένεια δεν ρυθμίζεται από το νόμο. Οι εταιρείες καθορίζουν εσωτερικά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κοινοποιείται η άδεια ασθενείας.

Είναι σύνηθες να ειδοποιείτε για ασθένεια τηλεφωνικά ή εγγράφως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Όλο και περισσότερο, ωστόσο, τα σύντομα μηνύματα μέσω υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το WhatsApp, είναι επίσης αρκετά για τους εργοδότες.

Γνωστοποίηση ασθένειας χωρίς επίσκεψη σε γιατρό: Πότε καθίσταται απαραίτητη η βεβαίωση γιατρού;

Και εδώ, η παράγραφος 5 του EntgFG παρέχει ένα πλαίσιο. Εάν η ανικανότητα για εργασία διαρκεί περισσότερο από τρεις ημερολογιακές ημέρες, ο εργαζόμενος πρέπει να υποβάλει πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία (AU).

Έτσι, αν είστε άρρωστος την Παρασκευή και θέλετε να μείνετε στο σπίτι και πάλι τη Δευτέρα, χρειάζεστε πιστοποιητικό, επειδή συμπεριλαμβάνεται και το Σαββατοκύριακο.

Θα πρέπει να φροντίσετε εγκαίρως για τη βεβαίωση, διότι δεν δικαιούστε αναδρομικό σημείωμα ασθενείας.

Οι εργοδότες μπορούν, ωστόσο, να ζητήσουν ιατρική βεβαίωση ανικανότητας για εργασία νωρίτερα από τις τρεις ημέρες – ο νόμος τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Ο κανόνας είναι τρεις ημέρες, αλλά ο εργοδότης μπορεί επίσης να ζητήσει πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία από την πρώτη ημέρα της ασθένειας.

Έτσι, είστε ασφαλείς αν πάτε κατευθείαν στο γιατρό και εξεταστείτε. Ο γιατρός μπορεί να εκτιμήσει πόσες ημέρες θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι και να σας χορηγήσει την κατάλληλη αναρρωτική άδεια.

Εάν η ανικανότητα για εργασία διαρκεί περισσότερο από όσο αναφέρεται στο πιστοποιητικό, ο εργαζόμενος υποχρεούται επίσης να υποβάλει συμπληρωματικό πιστοποιητικό.

Μπορώ να πάρω αναρρωτική άδεια μέσω τηλεφώνου;

Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, μπορείτε να λάβετε αναρρωτική άδεια μέσω τηλεφώνου εάν πάσχετε από ήπια ασθένεια του ανώτερου, δηλαδή εάν έχετε βήχα ή κρυολόγημα.

Αυτό εισήχθη λόγω της πανδημίας Corona. Είναι πιθανόν η περίοδος να παραταθεί εκ νέου.

Ανεξάρτητα από αυτό, ωστόσο, υπάρχει αναρρωτική άδεια μέσω βιντεοδιαβούλευσης που μπορούν να προσφέρουν οι γιατροί.

Όποτε δεν χρειάζεται άμεση φυσική εξέταση για τον προσδιορισμό της ανικανότητας για εργασία, αρκεί και μια βιντεοκλήση.

Ως νέος ασθενής, μπορείτε να λάβετε αναρρωτική άδεια για τρεις ημέρες, ενώ ως υφιστάμενος ασθενής για έως και επτά ημέρες.

Επακόλουθη αναρρωτική άδεια με βιντεοκλήση είναι δυνατή μόνο εάν η πρώτη αναρρωτική άδεια χορηγήθηκε μετά από προσωπική εξέταση.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο εργοδότης για την κατάσταση της υγείας;

Οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την αιτία και τη φύση της ανικανότητάς τους για εργασία.

“Αυτό υπόκειται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής”, διευκρινίζει στο nordbayern.de η Nadja Roß-Kirsch, εξειδικευμένη δικηγόρος εργατικού δικαίου στην PwC Legal Germany.

Στο πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία του γιατρού, ο εργοδότης μπορεί να δει μόνο την ανικανότητα προς εργασία, τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας και την ημερομηνία διαπίστωσής της.

Επιτρέπεται να βγω από το σπίτι όταν έχω δηλώσει ασθένεια;

“Εάν είστε ανίκανος για εργασία, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε εντός οικίας”, εξηγεί ο δικηγόρος εργασίας Michael Engesser στην εφημερίδα Merkur.

“Επιτρέπεται να κάνετε ό,τι προάγει τη θεραπεία”, λέει ο Engesser. Συχνά οι γιατροί συνιστούν ακόμη και περιπάτους στον καθαρό αέρα.

Άρρωστος σε άδεια: Τι σημαίνει αυτό;

Εάν οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι ημέρες ασθένειας δεν υπολογίζονται ως ημέρες διακοπών.

Αυτό έχει διαπιστωθεί από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Εργασίας. Συνεπώς, οι διακοπές μπορούν να αναπληρωθούν αργότερα.

Σημαντικό: Ο εργαζόμενος θα πρέπει να προσκομίσει ιατρικό πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία ενώ βρίσκεται ακόμη σε άδεια.

Εάν ο εργαζόμενος βρίσκεται στο εξωτερικό κατά τη στιγμή της ασθένειας, είναι σημαντικό να υπάρχει πιστοποιητικό από το εξωτερικό που να τεκμηριώνει και να καταγράφει πραγματικά την ανικανότητα για εργασία.

Η περίπτωση αυτή ρυθμίζεται επίσης από το νόμο στο EntgFG.

“Εάν ο εργαζόμενος βρίσκεται στο εξωτερικό κατά την έναρξη της ανικανότητας προς εργασία, υποχρεούται να γνωστοποιήσει στον εργοδότη την ανικανότητα προς εργασία, την αναμενόμενη διάρκειά της και τη διεύθυνση στον τόπο διαμονής του με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο διαβίβασης.

Τα έξοδα που προκύπτουν από την κοινοποίηση βαρύνουν τον εργοδότη.”

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.