Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;

Τα άτομα με σοβαρές αναπηρίες μπορούν να βγουν στη σύνταξη έως και πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Μπορείτε να μάθετε εδώ ποιες ασθένειες, ορισμένες από τις οποίες είναι ευρέως διαδεδομένες, αναγνωρίζονται και τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν υποβάλλετε αίτηση.

Σύμφωνα με την κοινωνική ένωση VdK, πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων στη Γερμανία πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και, ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να θεωρηθούν βαριά ανάπηροι και να επωφεληθούν από διάφορα μέτρα ανακούφισης, εφόσον διαθέτουν αντίστοιχη πιστοποίηση.

Πότε οι χρόνιες ασθένειες χαρακτηρίζονται ως βαριά αναπηρία;

Στην ιατρική, ο όρος “χρόνια” είναι αμφιλεγόμενος, αλλά η Μεικτή Ομοσπονδιακή Επιτροπή των ταμείων ασφάλισης ασθενείας και των γιατρών έχει καταλήξει σε έναν ενιαίο ορισμό: τα άτομα που χρειάζονται ιατρική θεραπεία για την ίδια ασθένεια τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο θεωρούνται χρόνια πάσχοντες.

Και: Πολλές χρόνιες ασθένειες μπορούν να αναγνωριστούν ως σοβαρές αναπηρίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο διαβήτης, οι ρευματισμοί, το άσθμα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα προβλήματα στην πλάτη, η ημικρανία καθώς και η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.

Τα άτομα που πάσχουν από μία από αυτές τις ασθένειες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για σοβαρή αναπηρία στο γραφείο συντάξεων των επιμέρους ομοσπονδιακών κρατιδίων – υπό την προϋπόθεση ότι ένας γιατρός θα έχει πρώτα καθορίσει βαθμό αναπηρίας (εν συντομία GdB) τουλάχιστον 50.

Αυτή είναι η ελάχιστη τιμή που απαιτείται για την έκδοση πιστοποιητικού βαριάς αναπηρίας. Σύμφωνα με την κοινωνική ένωση VdK, ο βαθμός αυτός επιτυγχάνεται, για παράδειγμα, όταν οι πάσχοντες υποφέρουν από σοβαρές ημικρανίες αρκετές φορές την εβδομάδα και περιορίζονται σημαντικά στην καθημερινή τους ζωή ως αποτέλεσμα.

Τι υποστήριξη λαμβάνουν τα άτομα με δελτίο βαριάς αναπηρίας;

Εκτός από τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις ειδικές άδειες, τα άτομα που διαθέτουν δελτίο ταυτότητας βαριάς αναπηρίας, για παράδειγμα λόγω ημικρανίας, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα μετά από 35 έτη ασφάλισης.

Τα άτομα με βαριά αναπηρία μπορούν να συνταξιοδοτηθούν δύο χρόνια πριν από τη γενική ηλικία συνταξιοδότησης – και μάλιστα χωρίς οικονομικές μειώσεις.

Όσοι αποδέχονται χαμηλότερη σύνταξη μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και πέντε χρόνια νωρίτερα. Η μείωση είναι τότε 10,8 τοις εκατό.

Για παράδειγμα, για τα άτομα με βαριά αναπηρία που γεννήθηκαν μεταξύ 1952 και 1957, η ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 63 έτη χωρίς μείωση και τα 60 έτη με μείωση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.