Γερμανία: Πόσα χρήματα γλυτώνετε από όριο τιμών φυσικού αερίου

Η Γερμανία θεσπίζει νέα μέτρα ελάφρυνσης της κατανάλωσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός “φρένου” στην τιμή του φυσικού αερίου. Δείτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον προϋπολογισμό σας

Η Γερμανία συμφώνησε σε ένα ανώτατο όριο τιμών ενέργειας ως μέρος ενός τεράστιου πακέτου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος.

Ένα φρένο ή ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου – ή Gaspreisbremse – θα τεθεί σε ισχύ ως μέρος αυτού του πακέτου.

Συνολικά 25.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς και σχεδόν 2.000 νοσοκομεία και σχολεία θα επωφεληθούν από το πλαφόν από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, σύμφωνα με το σχέδιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των ηγετών των κρατιδίων.

Τα νοικοκυριά και οι μικρότερες επιχειρήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την 1η Μαρτίου για να τεθεί σε ισχύ το φρένο τιμών. Αλλά οι πολιτικοί δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την ελάφρυνση αναδρομικά από τον Φεβρουάριο.

Γιατί τίθεται σε ισχύ το όριο τιμών φυσικού αερίου στη Γερμανία;

Η θέρμανση με φυσικό αέριο έχει γίνει εξαιρετικά ακριβή, καθώς οι τιμές χονδρικής για το φυσικό αέριο αυξάνονται. Το πρόβλημα ξεκίνησε εξαιτίας των προβλημάτων προσφοράς και ζήτησης στην πανδημία του Κόβιντ.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, με τη Ρωσία να περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει ότι οι προμηθευτές έπρεπε να αγοράζουν φυσικό αέριο από αλλού σε εξοντωτικές τιμές.

Εν τω μεταξύ, πολλές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας – μείωσαν φέτος την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία και αναζητούν νέους προμηθευτές.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα πρωτοφανείς αυξήσεις τιμών για τους πελάτες.

Μόλις το ήμισυ του συνόλου των νοικοκυριών στη Γερμανία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση, με τους πελάτες φυσικού αερίου να συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στις αστικές περιοχές.

“Η πηγή για αυτές τις συνέπειες και τις μεγάλες προκλήσεις είναι ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν”, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Το πακέτο στήριξης είναι η απάντηση της Γερμανίας “ώστε οι πολίτες να μην χρειάζεται να φοβούνται τους λογαριασμούς τους”, πρόσθεσε ο Σολτς.

Πώς θα λειτουργήσει το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου στη Γερμανία;

Η κυβέρνηση θα ορίσει μια μέγιστη σταθερή τιμή που οι προμηθευτές ενέργειας θα μπορούν να χρεώνουν τους πελάτες τους.

Τα τρέχοντα σχέδια προβλέπουν ότι η τιμή θα είναι περίπου 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα χρήσης φυσικού αερίου. Για τους νέους πελάτες, η τιμή στις αρχές Νοεμβρίου ήταν κατά μέσο όρο 21 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ωστόσο, η ανώτατη τιμή δεν ισχύει για το σύνολο της κατανάλωσης που χρησιμοποιούν οι πελάτες φυσικού αερίου στη Γερμανία. Το σχέδιο προβλέπει ότι το φυσικό αέριο θα κοστίζει το πολύ 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το 80% και θα βασίζεται στην κατανάλωση του προηγούμενου έτους.

Όποιος καταναλώνει περισσότερο από τη βασική ποσόστωση θα πληρώνει στη συνέχεια την ακριβότερη τιμή της αγοράς.

Έτσι, για μια εκτιμώμενη ετήσια κατανάλωση 5000 κιλοβατώρων, το ανώτατο όριο τιμής ισχύει μόνο για 4000 κιλοβατώρες. Σχεδιάστηκε έτσι επειδή η κυβέρνηση θέλει τα νοικοκυριά να εξοικονομούν όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο.

Εάν τα επηρεαζόμενα νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, η μηνιαία εξοικονόμηση για τα νοικοκυριά με παλαιά συμβόλαια φυσικού αερίου θα είναι αρκετά ελάχιστη, αλλά θα κάνει μεγάλη διαφορά για όσους πρέπει να συνάψουν νεότερα συμβόλαια.

Γερμανία: Πόσα χρήματα γλυτώνετε από όριο τιμών φυσικού αερίου
Πώς θα λειτουργήσει το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου στη Γερμανία; | By Evgen Prozhyrko

Πόσα θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν οι πολίτες της Γερμανίας;

Για ένα μεμονωμένο νοικοκυριό με προβλεπόμενη κατανάλωση 5000 κιλοβατώρες το προηγούμενο έτος, υπάρχουν μερικές επιλογές.

Εάν η κατανάλωση του ατόμου μειωθεί στις 4000 κιλοβατώρες, θα πληρώσει κατά μέσο όρο 480 ευρώ ετησίως ή 40 ευρώ μηνιαίως καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου του φρένου στην τιμή του φυσικού αερίου, εκτιμά η γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Focus.

Χωρίς φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου, το νοικοκυριό με την ίδια χρήση και το ίδιο συμβόλαιο θα έπρεπε να πληρώσει 624 ευρώ (52 ευρώ το μήνα).

Εάν το άτομο έχει νέο συμβόλαιο φυσικού αερίου, ωστόσο, το κόστος θα μπορούσε να είναι περίπου 836 ευρώ (περίπου 70 ευρώ μηνιαίως).

Εάν η κατανάλωση παραμείνει αμετάβλητη στις 5.000 κιλοβατώρες, η μηνιαία πληρωμή θα ήταν περίπου 53 ευρώ (παλαιά συμβόλαια) ή 57,42 ευρώ (νέο συμβόλαιο).

Τι γίνεται με ένα νοικοκυριό δύο ατόμων στη Γερμανία;

Η εξοικονόμηση είναι παρόμοια υψηλή για ένα μέσο νοικοκυριό δύο ατόμων.

Εάν ένα ζευγάρι χρησιμοποιούσε περίπου 10.000 κιλοβατώρες φυσικού αερίου το προηγούμενο έτος, η κατανάλωση θα πρέπει να μειωθεί στις 8.000 κιλοβατώρες για να επωφεληθεί πλήρως το νοικοκυριό από το φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου και να μην χρειαστεί να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για το φυσικό αέριο.

Με το πλαφόν σε ισχύ, το νοικοκυριό πληρώνει 960 ευρώ στις 8000 κιλοβατώρες – ή 80 ευρώ το μήνα.

Χωρίς πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ένα νοικοκυριό δύο ατόμων με παλαιότερο συμβόλαιο θα πλήρωνε περίπου 1248 ευρώ ετησίως – και με νέο συμβόλαιο αυτό θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και σε 1672 ευρώ.

Πότε θα τεθεί σε ισχύ το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου;

Το φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου πρόκειται να εισαχθεί την 1η Μαρτίου 2023 και θα ισχύει έως τον Απρίλιο του 2024. Στην πραγματικότητα όμως θα μπορούσε να εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο.

“Επιδιώκεται αναδρομική ισχύς έως την 1η Φεβρουαρίου 2023”, ανέφεραν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση των κρατιδίων στο έγγραφο ψηφίσματος.

Το ανώτατο όριο θα εφαρμοστεί μαζί με άλλες ρυθμίσεις, όπως η αποκοπή των λεγόμενων απροσδόκητων κερδών στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Σολτς.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να πληρώσει τον λογαριασμό του Δεκεμβρίου για το φυσικό αέριο για τους πελάτες.

Εισφορά στο φυσικό αέριο στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!
Πότε θα τεθεί σε ισχύ το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου στη Γερμανία; | By adrian825

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.