Γερμανία: Πόσο να αυξηθεί ακόμα το ποσοστό εμβολιασμού;

Στα πρόθυρα ενός δεύτερου χειμώνα με πανδημία η ελπίδα για την ανοσία της αγέλης θεωρείται πια ανεδαφική. Αποτελεί μονόδρομο η επιστροφή στα περιοριστικά μέτρα;

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται στη Γερμανία ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού. Τα επίσημα στοιχεία τοποθετούν στο 70% όσους έχουν εμβολιαστεί άπαξ και στο 66% τους πλήρως εμβολιασμένους.

Αρκούν αυτά τα ποσοστά εμβολιασμού τη στιγμή που τα κρούσματα στη χώρα αυξήθηκαν στα 100 ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα;

Από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα οι ειδικοί δεν θεωρούν πια ότι ο εμβολιασμός των δύο τρίτων του πληθυσμού αρκεί για να προστατευθεί το ανεμβολίαστο ένα τρίτο.

Τι μας περιμένει επομένως τον χειμώνα που έρχεται; Μπορεί να αποκλειστεί ένα ακόμα λοκντάουν την ώρα που κρούσματα και νοσηλείες βρίσκονται σταθερά σε ανοδική τροχιά;

Μια πρόβλεψη είναι δύσκολη απαντά η πλειονότητα των ειδικών. Η εκτίμηση αυτή δεν οφείλεται μόνο στην ασάφεια που επικρατεί στη Γερμανία σχετικά με το ποσοστό εμβολιασμού, το οποίο μια εμφανίζεται γύρω στο 65% και μια πάνω από 80%, αλλά και στο πως ο πληθυσμός διαχειρίζεται την πανδημία, τις πολιτικές αποφάσεις και φυσικά το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων.

Από τα 83 εκατομμύρια του γερμανικού πληθυσμού περισσότερα από 25 δεν έχουν εμβολιαστεί. Ανάμεσά τους 9,2 εκ. παιδιά κάτω των 12 για τα οποία δεν υπάρχει εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων EMA.

Δεν αρκεί η επίτευξη του εμβολιαστικού στόχου

Από τη δημοσκόπηση Cosmo, η οποία από τον Μάρτιο του 2020 πραγματοποιείται μεταξύ 1.000 ατόμων με θέμα την πανδημία, προκύπτει ότι εμβολιάστηκαν σχεδόν όλοι οι ενήλικες κάτω των 75 που ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν. Απομένει μόνο ένα υπόλοιπο 6% ανεμβολίαστων.

Το επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ RKI έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 85% των ηλικιών από 12 μέχρι 59 και τουλάχιστον του 90% των άνω των 60.

Εκτός αυτού συστήνει, μεταξύ άλλων, την χρήση προστατευτικής μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση Cosmo περιθώρια αύξησης του ποσοστού εμβολιασμού υπάρχουν μόνο στην ηλικιακή ομάδα 12-17, η οποία ωστόσο προσβάλλεται πολύ λιγότερο από τον κορωνοϊό από ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Ο πρόεδρος της Επιδημιολογικής Εταιρίας Ραλφ Μπαρτενσλάγκερ καθιστά σαφές ότι δεν αρκεί μόνο να επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό εμβολιασμού, έτσι ώστε να είναι εφικτές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας.

Κατά την εκτίμησή του παίζουν ρόλο και παράγοντες όπως η πυκνότητα του πληθυσμού, η μέση ηλικία, τα τεστ κορωνοϊού και το ποσοστό υποκείμενων νοσημάτων.

Απαραίτητη η αναμνηστική δόση

Ο επιδημιολόγος Κάρστεν Βατσλ είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για τον χειμώνα: «Με τα εφαρμοζόμενα μέτρα μπορούμε να βγάλουμε χωρίς προβλήματα τους χειμωνιάτικους μήνες».

Θεωρεί ότι αν αυξηθούν οι νοσηλείες θα πρέπει να γίνουν αυστηρότερες οι προϋποθέσεις εισόδου σε δημόσιους χώρους και συγκοινωνίες και να περιοριστούν σε προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης αποκλείοντας τα αρνητικά τεστ.

Όμως και για τους εμβολιασμένους η πανδημία δεν είναι ακίνδυνη, μιας και ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό χωρίς όμως να κινδυνεύουν να νοσήσουν, οπωσδήποτε, βαριά.

Τέτοιες περιπτώσεις παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα ολοένα και συχνότερα στο προσωπικό νοσοκομείων, δηλώνει η μικροβιολόγος, επιδημιολόγος Γιάνα Σρέντερ συστήνοντας μια τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Η γιατρός εξηγεί ότι όσο απομακρύνεται χρονικά η δεύτερη δόση τόσο περιορίζεται η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο.

Με την αναμνηστική δόση ο εμβολιασμένος θωρακίζεται έναντι βαριάς νόσησης ή ακόμα και του θανάτου, καταλήγει η γερμανίδα γιατρός.

Γκίζελα Γκρος, dpa | Στέφανος Γεωργακόπουλος | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.