Γερμανία: Εκατομμύρια θα ωφεληθούν από τον κατώτατο μισθό των 12 ευρώ

Σύμφωνα με νέα μελέτη, ο νέος κατώτατος μισθός των 12 ευρώ στη Γερμανία θα ωφελήσει περισσότερους από 6,6 εκατομμύρια ανθρώπους όταν τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.

Επί του παρόντος, περίπου 6,64 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη Γερμανία κερδίζουν λιγότερα από 12 ευρώ μεικτά ανά ώρα, σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (WSI) του Ιδρύματος Hans Böckler.

Μεταξύ αυτών που επωφελούνται από την αύξηση, 2,55 εκατομμύρια έχουν πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με το WSI.

Σε εθνικό επίπεδο, μόλις ένας στους δέκα εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και περίπου το 20% των εργαζομένων μερικής απασχόλησης κερδίζουν λιγότερα από 12 ευρώ την ώρα.

Μεταξύ των απασχολούμενων με mini jobs, το ποσοστό αυτό φτάνει το 80 τοις εκατό.

Στο πλαίσιο μιας εμβληματικής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο εθνικός κατώτατος μισθός της Γερμανίας πρόκειται να αυξηθεί από 10,45 ευρώ σε 12 ευρώ την ώρα την 1η Οκτωβρίου. Η τελευταία αύξηση έγινε την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Η κίνηση αυτή είναι “μια αχτίδα ελπίδας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς” που θα βοηθήσει τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους να διαχειριστούν το αυξανόμενο κόστος ζωής, δήλωσε την Τρίτη ο Στέφαν Κέρζελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB).

Ωστόσο, η DGB δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν πράγματι τον νόμιμο κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι σε πολυάριθμους τομείς αμείβονται σήμερα με λιγότερα από το νόμιμο κατώτατο όριο.

“Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει σημαντικά το προσωπικό της αρμόδιας αρχής, Finanzkontrolle Schwarzarbeit”, δήλωσε ο Körzell.

Εκτός από την αύξηση των μισθών, τα συνδικάτα ζητούν επίσης περισσότερες ελαφρύνσεις από την κυβέρνηση για να συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Συγκεκριμένα, τάσσονται υπέρ κατ’ αποκοπήν τιμή ενέργειας και ενός ανώτατου ορίου τιμών ενέργειας, το οποίο θα μπορούσε να πληρωθεί με την αφαίρεση των “υπερκερδών των μεγάλων εταιρειών ενέργειας και πετρελαιοειδών “, εξήγησε ο Körzell.

Από την Τετάρτη, η DGB θα διεξάγει εκστρατείες ενημέρωσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού σε περισσότερους από 230 σιδηροδρομικούς σταθμούς και χώρους αγοράς σε όλη τη Γερμανία.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.