Γερμανία: Πότε μπορούν να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι;

Μεταξύ των συλληφθέντων στην έφοδο του “Reichsbürger” είναι μία πρώην πολιτικός του AfD, η οποία επιτρέπεται να εργάζεται ως δικαστής. Πώς μπορεί το γερμανικό κράτος να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των εχθρών του συντάγματος στις τάξεις του;

Από τη Bundestag πίσω στο περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου και από εκεί στην προφυλάκιση. Αυτός είναι ο δρόμος της πρώην βουλευτού του AfD Birgit Malsack-Winkemann, η οποία ήταν μεταξύ των συλληφθέντων στις επιδρομές εναντίον πολιτών του Ράιχ την Τετάρτη.

Η κατηγορία: φέρεται να ήταν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε το ρόλο της διείσδυσης σε άλλους πολίτες του Ράιχ ως πρώην βουλευτής με πρόσβαση στο κοινοβούλιο.

Αυτή δεν είναι μια μικρή κατηγορία για μια ομάδα που, μεταξύ άλλων, στρατολόγησε πρώην στρατιώτες του KSK και είχε στη διάθεσή της όπλα.

Ωστόσο, πριν από λιγότερο από δύο μήνες, το δικαστήριο της δικαστικής υπηρεσίας του Βερολίνου αποφάσισε ότι η Malsack-Winkemann μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της ως δικαστής μετά την αποχώρησή της από το Bundestag.

  • Πώς γίνεται λοιπόν το δικαστήριο να μην είχε προφανώς τις πληροφορίες που χρειαζόταν για να απολύσει την πρώην βουλευτή του AfD;
  • Και: Πώς προχωρούν τα δικαστήρια όταν πρόκειται για το ζήτημα της δυνατότητας απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων;

Όλα καταλήγουν στην πίστη στο Σύνταγμα

Δεν υπάρχει γενική απάντηση στο ερώτημα αυτό λόγω των διαφορετικών μορφών απασχόλησης: ενώ οι αστυνομικοί και οι εκπαιδευτικοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστές και οι στρατιώτες δεν είναι (ανήκουν σε άλλο εργασιακό καθεστώς).

Ωστόσο, υπάρχει μια ελάχιστη προϋπόθεση για όλους αυτούς: η λεγόμενη πίστη στο σύνταγμα.

Όποιος εργάζεται για το κράτος πρέπει να δεσμεύεται ενεργά για τις αξίες του βασικού νόμου. Αυτό περιλαμβάνει σαφείς αποστάσεις από ομάδες και δηλώσεις που επιτίθενται στο Σύνταγμα.

Αυτό εξετάζεται κατά περίπτωση, και όσοι εργάζονται για το κράτος μπορεί να είναι πολιτικά ενεργοί.

Ακόμη και η συμμετοχή σε ένα κόμμα όπως το AfD, το οποίο παρακολουθείται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, δεν αποτελεί επιχείρημα κατά της πίστης στο Σύνταγμα.

Αυτό που έχει σημασία σε μεμονωμένες περιπτώσεις είναι το πώς ένα μέλος του κόμματος τοποθετείται σε πολιτικά ακραία κόμματα και ιδεολογίες.

Παρόλα αυτά, επί του παρόντος, είναι κυρίως περιπτώσεις μελών του AfD που εγείρουν το ερώτημα αν μπορούν να απολυθούν από τη δημόσια διοίκηση.

Τα πρωτοσέλιδα έκαναν πρόσφατα δύο πρώην βουλευτές του AfD που ήθελαν να επιστρέψουν στην εργασία τους ως δικαστές μετά την αποχώρησή τους από την Bundestag.

Το υπηρεσιακό δικαστήριο της Λειψίας έκανε δεκτή μια αίτηση στις αρχές Δεκεμβρίου που έθεσε τον 60χρονο Jens Maier σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ο Maier παρακολουθείται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος της Σαξονίας και θεωρούνταν ένα από τα ηγετικά στελέχη της μέχρι την επίσημη διάλυση της ακροδεξιάς πτέρυγας.

Είχε περιγράψει τον εαυτό του ως “μικρό Höcke” και “δικαστή του AfD”. Αυτή η ανάμειξη πολιτικής θέσης και αξιώματος παρατράβηξε. Το δικαστήριο δήλωσε ότι το κοινό δεν μπορούσε πλέον να υποθέσει ότι ο Maier απονέμει δικαιοσύνη χωρίς προκατάληψη.

Το δικαστήριο του Βερολίνου δεν ζήτησε πληροφορίες από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος

Η υπόθεση Malsack-Winkemann φαινόταν λιγότερο ξεκάθαρη από εκείνη του Jens Maier μέχρι τις επιδρομές. Τώρα που η πρώην βουλευτής του AfD συνελήφθη, τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά.

Μέχρι στιγμής, το δικαστήριο είχε λάβει τη θέση ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει πολλές από τις δηλώσεις της Malsack-Winkemann στη Bundestag εναντίον της και ότι οι δηλώσεις που παρουσίασε η Γερουσία της Δικαιοσύνης δεν θα ήταν “μακράν” επαρκείς για την αποπομπή της από το αξίωμα.

Αυτό είναι αλήθεια – οι δηλώσεις της Bundestag δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το δικαστήριο λόγω της αρχής της λεγόμενης αποζημίωσης από τον Βασικό Νόμο.

Υποτίθεται ότι προστατεύει τους πολιτικούς από τη δίωξη λόγω των δηλώσεών τους, αλλά το ίδιο το δικαστήριο θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα.

Το δικαστήριο δεν είχε υποβάλει ερώτημα στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος σχετικά με το πρόσωπο της Malsack-Winkemann.

Αυτό εξήγησε το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου κατόπιν αιτήματος της νομικής σύνταξης του ARD. Αντιθέτως, το δικαστήριο βασίστηκε μόνο στις πληροφορίες που παρείχε η Γερουσιαστής του Βερολίνου.

“Το Δικαστήριο δεν εκπλήρωσε το καθήκον του να διεξάγει έρευνα”

“Το ίδιο το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να διευκρινίσει τα γεγονότα. Δεν μπορεί να περάσει την ευθύνη στη Γερουσία της Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση δείχνει ότι το δικαστήριο δεν άρχισε καν να εκπληρώνει το καθήκον του να διερευνήσει”, επικρίνει ο Andreas Fischer-Lescano, νομικός από το Πανεπιστήμιο του Κάσελ, ο οποίος ασχολήθηκε με την υπόθεση από νωρίς.

Δεν είναι σαφές πώς η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος θα είχε ταξινομήσει την Malsack-Winkemann και ποιες πληροφορίες θα είχε αποκαλύψει η υπηρεσία στο δικαστήριο ενώ η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη.

Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν αυτονόητο τουλάχιστον να ρωτήσει. Η υπόθεσή της ανοίγει τώρα εκ νέου. Η γερουσιαστής δικαιοσύνης του Βερολίνου Lena Kreck έχει ήδη ασκήσει έφεση.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου είχε ήδη τροποποιήσει την Τετάρτη το σχέδιο κατανομής εργασιών του δικαστηρίου με επείγουσα διαδικασία, έτσι ώστε η πρώην βουλευτής του AfD να μην μπορεί πλέον να απονέμει δικαιοσύνη προς το παρόν.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών θέλει να αντιστρέψει το βάρος της απόδειξης

Μετά τις επιδρομές, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser δήλωσε ότι θα παρουσιάσει σύντομα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων που δεν είναι πλέον πιστοί στο Σύνταγμα.

Μεταξύ άλλων, η Faeser θέλει να αντιστρέψει το ποιος πρέπει να αποδείξει την πίστη στο Σύνταγμα.

Εάν υπάρχει αντίστοιχη υποψία, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να αποδείξει την πίστη του στο σύνταγμα στο κράτος και όχι το αντίστροφο, εξήγησε η Faeser στη Bundestag, μια πρόταση που προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις.

Εξάλλου, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους δικαστές, για παράδειγμα, να έχουν υψηλά εμπόδια για την απόλυση.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εκφέρουν και αντιδημοφιλείς προτάσεις χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.