Γερμανία: Πού αυξάνονται ξανά οι αριθμοί Covid και πού βελτιώνονται

Για εβδομάδες, οι αριθμοί των κρουσμάτων Covid μειώνονταν συνεχώς στη Γερμανία. Ο δείκτης επίπτωσης συνέχισε να πέφτει, το σημαντικό σημάδι των 50 φαινόταν εφικτό.

Τώρα όμως οι αριθμοί Covid δείχνουν και πάλι μια επικίνδυνα ανοδική πορεία στη Γερμανία.

Η υψηλότερη εβδομαδιαία επίπτωση μέχρι σήμερα (νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών) επιτεύχθηκε στις 22 Δεκεμβρίου με δείκτη συχνότητας 198. Από τις 12 Ιανουαρίου, η εξέλιξη ήταν αισιόδοξη: Ο δείκτης επίπτωσης μειωνόταν συνεχώς μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου σε 57.

Ακολούθησε μια φάση στασιμότητας. Και τώρα η τάση δείχνει αυξάνεται και πάλι.

Την Πέμπτη, το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) ανέφερε επίπτωση 7 ημερών της τάξεως του 61,7.

Η εξέλιξη στα ομοσπονδιακά κρατίδια είναι παρόμοια (μέγιστη γύρω στα Χριστούγεννα, σημαντική μείωση έως τα μέσα Φεβρουαρίου, μετά στασιμότητα), αλλά εμφανίζεται σε ελαφρώς διαφορετικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα:

  •  Ο δείκτης επίπτωσης αυτή τη στιγμή είναι στα ύψη στη Θουριγγία, επί του παρόντος στο 119,4. Το πιο υψηλό ήταν στις 24 Δεκεμβρίου στις 353,4.
  •  Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, οι αριθμοί είναι προς το παρόν οι καλύτεροι σε εθνική σύγκριση (47,7). Αλλά έχουν αυξηθεί ελαφρά εδώ και μερικές ημέρες.
  •  Όλα τα άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα: Σαξονία-Άνχαλτ (85,2), Βρέμη (75,9), Σαξονία (71,3), Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία (64,9), Αμβούργο (64,3), Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (64,3), Σάαρλαντ (63,2), Κάτω Σαξονία (62,7), Βρανδεμβούργο (62,7), Έσση (61,6), Βαυαρία (58,4), Βερολίνο (54,9), Ρηνανία-Παλατινάτο (52,3), Σλέσβιχ-Χολστάιν (50,9).

Τα περισσότερα από αυτά τα κρατίδια είχαν μειωμένους δείκτες επίπτωσης την Πέμπτη σε σύγκριση με την Τετάρτη. Αλλά μόνο ελάχιστα. Και στο πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η καμπύλη σημειώνει και πάλι ανοδική πορεία.

Σε επίπεδο μεμονωμένων περιοχών υπάρχει μια ακόμη πιο πολύχρωμη εικόνα. Το RKI έχει επί του παρόντος πέντε hotspot (επίπτωση άνω των 200), τρία εκ των οποίων βρίσκονται στη Βαυαρία. Επίσης ένα βρίσκεται στη Θουριγγία και ένα στη Σαξονία.

Από την άλλη πλευρά, αρκετές περιφέρειες έχουν πέσει κάτω από το σημαντικό σημάδι 35 – 25 από αυτές στη Βαυαρία και μία στη Σαξονία (Chemnitz).

Αφού εμφανίστηκαν οι μεταλλάξεις, η πολιτική καθόρισε το όριο του 35 ως έναρξη για σημαντική χαλάρωση του lockdown. Π.χ. ανοίγματα καταστημάτων.

Η καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε πρόσφατα σε συνέντευξή της στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι ο δείκτης έχει ανέβει περισσότερο σε εθνικό επίπεδο ενόψει της εξάπλωσης των μεταλλάξεων του ιού.

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας κ. Jens Spahn δήλωσε την Πέμπτη στο Zeit Online ότι αντί για ένα πανεθνικό όριο των 35, θα είχαν νόημα πιο ευέλικτες τοπικές λύσεις.

Με άλλα λόγια: Η πανδημία και οι αριθμοί στις περιφέρειες θα γίνουν πιθανώς ακόμη πιο σημαντικοί για τα τοπικά μέτρα στο μέλλον.

“Θα συζητήσουμε με τους πρωθυπουργούς στις 3 Μαρτίου εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες δυνατότητες για ανοίγματα μέσω γρήγορων τεστ”, δήλωσε η καγκελάριος τελευταία.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.