Η Γερμανία πρέπει να μειώσει την κατανάλωση Φ.Α. κατά 30%

Αυτό είναι το κεντρικό αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής μελέτης 30 ερευνητών του ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενου προγράμματος Copernicus Ariadne, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Βερολίνο.

“Το 30% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από την περίοδο πριν από την κρίση πρέπει να μειωθεί”, εξήγησε ο Gunnar Luderer, αναπληρωτής επικεφαλής του έργου Ariadne στο Ινστιτούτο Potsdam για την έρευνα των επιπτώσεων του κλίματος.

Με εξοικονόμηση αυτού του μεγέθους, μπορεί κανείς όχι μόνο να αποφύγει μια έλλειψη φυσικού αερίου με διακοπές εφοδιασμού.

“Μπορούμε επίσης να περιορίσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου και τις υπόλοιπες εξαρτήσεις από τις εισαγωγές σε ένα ανεκτό επίπεδο”.

Βραχυπρόθεσμα, αυτό είναι το πιο σημαντικό δομικό στοιχείο για την αύξηση της ενεργειακής κυριαρχίας και της γεωπολιτικής ανθεκτικότητας της Γερμανίας και πάλι.

Στη μελέτη, οι εμπειρογνώμονες του προγράμματος Copernicus Ariadne είχαν υπολογίσει διάφορα μοντέλα και σενάρια για το πώς η Γερμανία θα μπορούσε να βρει διέξοδο από την κρίση φυσικού αερίου. Η μελέτη δείχνει ότι η ενεργειακή ασφάλεια και η προστασία του κλίματος είναι συμβατές.

Μόνο η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου οδηγεί σε μείωση του CO2 κατά 50 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως σε σύγκριση με τον μέσο όρο από το 2017 έως το 2021.

Μέρος της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου συνοδεύεται από την αλλαγή καυσίμου σε άνθρακα ή πετρέλαιο θέρμανσης.

Ωστόσο, οι προκύπτουσες πρόσθετες εκπομπές περιορίζονται από την ευρωπαϊκή εμπορία εκπομπών.

Η μελέτη δεν έχει ακόμη καταγράψει συνολική εξοικονόμηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου μεταξύ των ιδιωτών πελατών φυσικού αερίου.

Στην περίπτωση των νοικοκυριών, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται κυρίως για θέρμανση. Εδώ, οι αποκλίσεις από το επίπεδο κατανάλωσης των προηγούμενων ετών οφείλονται κυρίως στις καιρικές συνθήκες.

Μέχρι στιγμής, έχει χρησιμοποιηθεί λιγότερο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το 2021, αλλά η τιμή είναι σταθερή όταν μετράται σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

“Η βιομηχανία, από την άλλη πλευρά, αντιδρά πολύ πιο ευαίσθητα στις υψηλές τιμές: Μέχρι στιγμής, η βιομηχανική χρήση φυσικού αερίου το 2022 έχει μειωθεί κατά περίπου 20 τοις εκατό σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη”, αναφέρει η μελέτη.

Ο Christoph Kost από το Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE εξήγησε ότι το μεγαλύτερο δυναμικό για βραχυπρόθεσμη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στον κτιριακό τομέα έγκειται στην αλλαγή της συμπεριφοράς θέρμανσης εντός των σπιτιών.

Ο επιστήμονας τάχθηκε υπέρ της μείωσης της θερμοκρασίας του δωματίου κατά έναν ή δύο βαθμούς, της χρήσης της θέρμανσης ανάλογα με τις ανάγκες αντί για συνεχή λειτουργία και των έξυπνων ελεγκτών θέρμανσης.

“Σε συνδυασμό με την ταχύτερη αύξηση των αντλιών θερμότητας, τη σύνδεση με δίκτυα τηλεθέρμανσης και τοπικά δίκτυα θέρμανσης και μια πιο ενεργητική ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος, θα μπορούσε να εξοικονομηθεί βραχυπρόθεσμα ένα καλό 30% των απαιτήσεων σε φυσικό αέριο στον κτιριακό τομέα.

Η επιταχυνόμενη μετάβαση στη θερμότητα θα μειώσει επίσης τη ζήτηση φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα και θα θέσει τον τομέα σε πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.