Lindner: Η Γερμανία πρόκειται να νομιμοποιήσει την κάνναβη σύντομα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία νομιμοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Σε ένα tweet που ανάρτησε την Παρασκευή, ο Λίντνερ έγραψε: “Μια ερώτηση που μου κάνουν συνεχώς οι άνθρωποι: “Πότε θα νομιμοποιηθεί η Μπούμπατζ;”. Θα έλεγα: σύντομα”.

Το “Bubatz” είναι η γερμανική αργκό του δρόμου για την κάνναβη και συνήθως ακούγεται στη χιπ-χοπ και τη ραπ μουσική και όχι σε δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης.

Ο Λίντνερ αναφερόταν σε μια πολιτική που διατύπωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) στη συμφωνία συνασπισμού τους τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία δεσμεύτηκε να νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Το χόρτο είναι ήδη νόμιμο για ιατρική χρήση στη Γερμανία, αλλά η απόφαση προς την πλήρη νομιμοποίηση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για τους χρήστες του ναρκωτικού για λόγους αναψυχής.

Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP) δήλωσε στο Spiegel ότι οι αλλαγές στον νόμο περί ναρκωτικών έπρεπε να γίνουν από το υπουργείο Υγείας.

“Είναι προφανές σε όλους αυτή τη στιγμή ότι το υπουργείο και ο νέος υπουργός, Karl Lauterbach, είναι απασχολημένοι με την καταπολέμηση της πανδημίας”, δήλωνε τότε.

Αλλά με την απειλή του Covid-19 να υποχωρεί τους τελευταίους μήνες, φαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας στρέφει τώρα την προσοχή του στη νομιμοποίηση του ψυχοδραστικού φαρμάκου.

Την Παρασκευή, προέκυψε η είδηση ότι ο ομοσπονδιακός επίτροπος για τα ναρκωτικά, Burkhard Blienert, σχεδιάζει τις τεχνικές λεπτομέρειες της πολιτικής σε συνεννόηση με υπουργεία και άλλους εμπειρογνώμονες.

“Το ζητούμενο είναι να συγκεντρώσουμε τη γνώση και την εμπειρία, αλλά και να αντιμετωπίσουμε πολύ ανοιχτά τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις”, δήλωσε στο DPA.

Αυτό το μέρος της διαδικασίας, το οποίο θα βοηθήσει την κυβέρνηση να εξομαλύνει πράγματα όπως οι κανονισμοί και οι αλυσίδες εφοδιασμού, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.

“Σχεδόν κανένα άλλο θέμα πολιτικής για τα ναρκωτικά δεν έχει απασχολήσει τους ανθρώπους τόσο πολύ όσο η κάνναβη εδώ και δεκαετίες”, δήλωσε ο Blienert.

“Όλοι γνωρίζουμε πόσο περίπλοκο είναι αυτό το έργο”.

Ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) συμφώνησε με αυτό το χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι οι συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι και ένα σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πού θα μπορούν οι πολίτες να αγοράζουν κάνναβη;

Επί του παρόντος, η κάνναβη είναι διαθέσιμη μόνο για ιατρικούς σκοπούς στη Γερμανία, αλλά η αλλαγή του νόμου θα την καταστήσει διαθέσιμη σε αδειοδοτημένα καταστήματα για τους χρήστες αναψυχής.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσο διαδεδομένα θα είναι αυτά τα αδειοδοτημένα καταστήματα: θα μπορούσε να πωλείται όπως συνήθως το αλκοόλ ή να περιορίζεται σε πιο εξειδικευμένους πωλητές, όπως τα φαρμακεία.

Η εκπαίδευση του προσωπικού είναι πιθανό να αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση άδειας πώλησης. Αυτό θα επιτρέψει στους πωλητές να παρέχουν στους πελάτες πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές βλάβες του ναρκωτικού και να αναγνωρίζουν τα άτομα που μπορεί να είναι εθισμένα.

Δυστυχώς για τους οπαδούς του Άμστερνταμ, το ολλανδικό μοντέλο των αδειοδοτημένων καφετεριών για το κάπνισμα χόρτου με φίλους φαίνεται απίθανο να συμβεί σύντομα.

Αντ’ αυτού, το χόρτο θα είναι διαθέσιμο προς αγορά για κάπνισμα στο σπίτι ή αλλού.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.