Γερμανία: Προσγείωση στην πραγματικότητα της πανδημίας

“Τι κάνει σωστά η Γερμανία και λάθος η Βρετανία στη διαχείριση της πανδημίας” διαβάζαμε πριν από έναν χρόνο στο εξώφυλλο της Telegraph.

Πρόκειται για μία εξόχως ευρω-σκεπτικιστική βρετανική εφημερίδα, που σπάνια παραλείπει αιχμηρά σχόλια κατά της Γερμανίας, αλλά εκείνη την εποχή ήταν και στη Βρετανία διάχυτο το ερώτημα αυτό, που αντιμετώπιζαν επιστήμονες και υπουργοί σε συνεντεύξεις τύπου:

Η Γερμανία κάνει ό,τι πρέπει για να της αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας, γιατί όχι κι εμείς;

Ακόμη και στην άκρη του κόσμου, στη Νέα Ζηλανδία, η τοπική εφημερίδα New Zealand Herald διαπίστωνε την εποχή εκείνη ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η στρατηγική της για την καταπολέμηση της πανδημίας στη Γερμανία αποτελούν υπόδειγμα για όλον τον κόσμο.

Για “θαυματουργό όπλο” των Γερμανών έκαναν λόγο δημοσιογραφικά σχόλια στο Ισραήλ.

Όλα αυτά φαίνονται σήμερα πολύ μακρινά. Από υποδειγματικός μαθητής στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η Γερμανία έχει γίνει το προβληματικό παιδάκι, που συνεχώς αγωνίζεται να καλύψει τα κενά.

Ατελείωτα τα προβλήματα: Έλλειψη σε μάσκες προστασίας, δυσκολίες στους εμβολιασμούς, καθυστερήσεις στην έγκριση των αυτοδιαγωνιστικών τεστ, αδυναμία ανταπόκρισης στις ανάγκες του ψηφιακού περιβάλλοντος.

“Είναι αυτή πράγματι η Γερμανία που ξέρουμε;” αναρωτιούνται πολλοί Γερμανοί.

Εμβολιασμοί με ρυθμούς σαλιγκαριού

Την πιο δηκτική ειρωνεία εκφράζουν βέβαια τα βρετανικά ταμπλόιντ. ‘Αλλωστε η κυβέρνηση Τζόνσον υπερηφανεύεται ότι έχει ήδη εμβολιάσει το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού.

“Με ρυθμούς σαλιγκαριού συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη Γερμανία” σχολιάζει πικρόχολα η Daily Mail και επισημαίνει:

“Παρά τους αρχικούς επαίνους για την αντίδραση απέναντι στον Covid-19, η Γερμανία καταγράφει όλο και περισσότερα κρούσματα, υψηλότερο ποσοστό θνητότητας και μία επιχείρηση εμβολιασμών, κατά την οποία στους πρώτους δύο μήνες προσφέρθηκε εμβόλιο στο 2% των ενδιαφερομένων, δηλαδή περίπου σε όσους εμβολιάζει το Ισραήλ μέσα σε μία μέρα.

Οι Times του Λονδίνου αναδημοσιεύουν σχόλιο της Bild με τίτλο: “Dear Britons, wir beneiden you” (Δηλαδή: “Αγαπητοί Βρετανοί, σας ζηλεύουμε”), που στηλιτεύει τις γερμανικές καθυστερήσεις στην οργάνωση των εμβολιασμών, ενώ λίγο αργότερα η σκανδαλοθηρική Sun επαυξάνει με τον τίτλο “Wir beneiden euch nicht” (“Δεν σας ζηλεύουμε”).

Ακόμη και στον έγκυρο Guardian ένας σχολιαστής τονίζει ότι οι επιδόσεις της Γερμανίας στους εμβολιασμούς κρίνονται απογοητευτικές για κάθε πραγματικό φιλο-ευρωπαίο.

Οι Ισπανοί δεν εκφράζουν ειρωνικά σχόλια, άλλωστε αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι τεράστιο πρόβλημα με την εξάπλωση της πανδημίας.

Η Ισπανία έχει μέχρι στιγμής 71.000 νεκρούς από την πανδημία. Δηλαδή περίπου όσους και η Γερμανία, αλλά πληθυσμό κατά 36 εκ. μικρότερο από τον αντίστοιχο γερμανικό.

Με μία υποψία έκπληξης η εφημερίδα El Pais σημειώνει ότι ‘τα κατά συρροήν λάθη της γερμανικής κυβέρνησης ανατρέπουν την φήμη της γερμανικής οργανωτικότητας και ανωτερότητας’.

Ενώ την ίδια στιγμή ‘μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην ιδέα που έχει η Γερμανία για τον εαυτό της”.

Στη γειτονική Γαλλία πάντως, η όποια κριτική δεν εστιάζει στη Γερμανία, αλλά συνολικά στην ΕΕ.

Συμπόνια αντί …θαυμασμού στις ΗΠΑ

Σε μία χώρα όπως οι ΗΠΑ που οι εμβολιασμοί γίνονται πλέον σε γήπεδα ποδοσφαίρου, ντράιβ ιν κινηματογράφους ή σούπερ μάρκετ, ακόμη και σε εκκλησίες, ενώ στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϋ αρκεί να πεις ότι είσαι καπνιστής για να συμπεριληφθείς σε ευπαθή ομάδα και να εμβολιαστείς αμέσως, μόνο συμπόνια προκαλούν οι γερμανικές καθυστερήσεις.

Ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο πολλοί Αμερικανοί καθιστούν υπεύθυνο για μισό εκατομμύριο νεκρούς μέχρι σήμερα, δεν είχε διστάσει να προχωρήσει σε μαζικές προπαραγγελίες εμβολίων από τις εταιρίες Moderna και BioNTech-Pfizer, ακόμη κι αν δεν ήταν ακόμη σαφής η επίδρασή τους.

Παρήλθαν, όπως φαίνεται, οι μέρες που οι Αμερικανοί θαύμαζαν την “German Covid-Response” στο σχετικά ξένοιαστο καλοκαίρι του 2020, με ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό θνητότητας.

Αυτή τη φορά το ξένοιαστο καλοκαίρι θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ, εάν επαληθευθεί η εξαγγελία του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν για δωρεάν εμβολιασμό όλων των ενηλίκων Αμερικανών μέχρι τα τέλη Μαίου.

Και στη Ρωσία οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα. Όλοι έχουν το δικαίωμα να εμβολιαστούν με το ρωσικό σκέυασμα Sputnik V, ανεξαρτήτως ηλικίας ή επαγγέλματος.

Οι εμβολιασμοί επεκτείνονται σε εμπορικά κέντρα, ακόμη και στην Όπερα της Μόσχας.

Από τον Δεκέμβριο οι αρχές έχουν κηρύξει πόλεμο στον Covid-19, ενώ κάθε τόσο γίνεται λόγος για παρακμή της Δύσης στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Εδώ και δύο εβδομάδες οι Ρώσοι γνωρίζουν τον Γερμανό υπουργό Υγείας Γιενς Σπαν, καθώς η ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Βουλή, στην οποία επιχειρούσε να εξηγήσει τα κακώς κείμενα για τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία, καλύφθηκε εκτενώς και από τη ρωσική τηλεόραση.

Ισραήλ: Εκδρομή για …εμβολιασμό

Το Ισραήλ ανέβασε ταχύτητες στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Κατά παράξενο τρόπο ήταν πάντα πρώτο εκεί που επιθυμούσε να φθάσει η Γερμανία.

Δοκίμασε πολύ πιο νωρίς το αυστηρό λοκντάουν, ενώ, μετά από μία πρωτοφανή καμπάνια εμβολιασμού, έχει ήδη καταφέρει να εμβολιάσει το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού με μία τουλάχιστον δόση από το σκεύασμα των BionTech-Pfizer.

Αντίστοιχο ποσοστό αναμένεται να επιτύχει η Γερμανία τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Από τον Φεβρουάριο μάλιστα έχει καθιερωθεί στο Ισραήλ το αποκαλούμενο “πράσινο διαβατήριο” που δίνει δικαίωμα πρόσβασης σε γυμναστήρια, αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλους όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την ασθένεια.

Καθώς έχει ανοίξει και πάλι το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, πολλοί Ισραηλινοί που διαμένουν στη Γερμανία σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να επισκεφθούν την πατρίδα τους για ολιγοήμερες διακοπές τις ημέρες του Πάσχα, συνδυάζοντας την αναψυχή με τον εμβολιασμό.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.