Γερμανία: Πρόταση παρακολούθησης κινητών προκαλεί έντονη αντίδραση

Παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τον κανόνα των 15 χιλιομέτρων με τα προφίλ κίνησης από δεδομένα κινητού τηλεφώνου – αυτό προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Βαυαρικής Δημοτικής Ένωσης, Brandl στο BR.

Η τρέχουσα πρόταση παρακολούθησης του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαυαρίας, Uwe Brandl, δέχθηκε ευρεία κριτική. Ο πολιτικός της CSU από το Abensberg στην περιοχή Kelheim ζήτησε σε συνέντευξή του στο “radioWelt” στο Bayern 2 τη Δευτέρα το πρωί να παρακολουθείται ο κανόνας των 15 χιλιομέτρων για hotspot μέσω αξιολόγησης των δεδομένων κινητών τηλεφώνων.

«Σήμερα θα μπορούσαμε να διαβάσουμε τα προφίλ κίνησης από κινητά τηλέφωνα και με αυτόν τον τρόπο να προσδιορίσουμε με ακρίβεια πού βρίσκονται οι άνθρωποι. Απλώς πρέπει να αποφασίσουμε τώρα τι είναι πιο σημαντικό, προστασία της υγείας ή προστασία δεδομένων», δήλωσε ο Uwe Brandl, Πρόεδρος της Βαυαρικής Δημοτικής Ένωσης.

Ο Uwe Brandl υπερασπίστηκε τη δήλωσή του ξανά το μεσημέρι. Γνωρίζει το γεγονός ότι απαιτείται συνταγματική διαδικασία για την εφαρμογή της παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων. Επειδή όμως το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας και η αστυνομία έχουν εξαντληθεί, πρέπει να επιτραπεί σε μια δημοκρατία να συζητήσει τέτοιες προτάσεις.

Κρατική κυβέρνηση: Όχι στην παρακολούθηση δεδομένων κινητού τηλεφώνου

Η κρατική κυβέρνηση της Βαυαρίας απορρίπτει την πρόταση του Brandl. Η συμμόρφωση με τη νέα ακτίνα 15 χιλιομέτρων δεν θα παρακολουθείται χρησιμοποιώντας δεδομένα κινητού τηλεφώνου. Αυτό ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν αιτήματος του BR.

Ένας εκπρόσωπος είπε ότι υπήρχαν τεράστιες ανησυχίες σχετικά με την προστασία των δεδομένων. Τα προφίλ κίνησης από δεδομένα κινητού τηλεφώνου είναι επίσης ακατάλληλα, επειδή υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί λόγοι που επιτρέπουν στους πολίτες να εγκαταλείψουν την ακτίνα των 15 χιλιομέτρων.

Μέθοδοι αστυνομικού κράτους

Η αντιπολίτευση απορρίπτει ομόφωνα την πρόταση του Brandl. Έτσι ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP στο κρατικό κοινοβούλιο, Μάρτιν Χάγκεν, δήλωσε πως Γερμανία δεν θα πρέπει να γίνει ένα κράτος παρακολούθησης. Αυτό θα σήμαινε «κατασκοπεία» των δεδομένων κίνησης των πολιτών.

Η αρχηγός της Πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδας Katharina Schulze μίλησε για μια «υπερβολική και απολύτως παράλογη πρόταση για πλήρη παρακολούθηση».

Η βουλευτής του SPD στο κρατικό κοινοβούλιο της Βαυαρίας, Margit Wild, ανησυχεί επίσης. Περιγράφει την ιδέα του Brandl ως «μεθόδους ενός αστυνομικού κράτους». Οι πολιτικοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επεμβαίνουν τόσο στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων.

Ο βουλευτής της AfD Gerd Mannes ανακοίνωσε: «Καταδικάζουμε αυτήν την τάση σε ένα φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος να σκεφτόμαστε μεθόδους παρακολούθησης που είναι πιο πιθανό να βρεθούν σε ολοκληρωτικά κράτη».

Επιπλέον, ο ομοσπονδιακός υπεύθυνος προστασίας δεδομένων Ulrich Kelber απορρίπτει κατηγορηματικά την παρακολούθηση βάσει των δεδομένων κινητού τηλεφώνου. Η πρόταση του Brandl να δημιουργήσει προφίλ κίνησης για να μπορεί ίσως να πιάσει μερικούς που δεν τηρούν τις οδηγίες είναι εντελώς δυσανάλογη. Αυτό δήλωσε ο πολιτικός του SPD στο ραδιόφωνο το μεσημέρι.

Εκτός από αυτό, οι προετοιμασίες για αυτό θα χρειαστούν εβδομάδες, σύμφωνα με τον Kelber. Ο Kelber δήλωσε πως θα ήταν καλύτερο τώρα να επικεντρωθούμε σε μέτρα που είναι αποτελεσματικά. Παρά να κάνουμε τέτοιες φανταστικές σκέψεις.

Πολλοί αναγνώστες του BR24 εξοργίστηκαν με την πρόταση παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων

Και στο BR24, η πρόταση οδήγησε σε μια αμφιλεγόμενη συζήτηση μεταξύ των αναγνωστών. Αρκετοί χρήστες εξέφρασαν τη φρίκη τους για την πρόταση του Brandl.

Ένας αναγνώστης φοβάται πως το κράτος επιτήρησης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κατά την άποψη άλλων, ένας πολιτικός με νοοτροπία όπως ο Uwe Brandl δεν έχει θέση σε δημόσιο αξίωμα. Σε ένα συνταγματικό κράτος όπως η Γερμανία.

Πολλοί χρήστες δηλώνουν επίσης σοκαρισμένοι από την πρόταση παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων. Αναρωτιούνται σε αυτό το πλαίσιο αν οι φυσιολογικοί άνθρωποι πρέπει να παρακολουθούνται όπως μόνο οι εγκληματίες.

Επιπλέον προσθέτουν πως όποιος θέλει να διαβάσει δεδομένα κινητού τηλεφώνου, χρειάζεται επαρκείς λόγους για ένα ποινικό αδίκημα εκ των προτέρων. Και αυτό ζητείται κανονικά από τον εισαγγελέα, και όχι την αστυνομία που ελέγχει αυτοκίνητα στο δρόμο.

Όλα τα νέα για τη Γερμανία ΕΔΩ!

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Κίνητρο: Η μηχανή της επιτυχίας.
Θέληση: Το όπλο της διάνοιας.
Έμπνευση: Το χρώμα της επιτυχίας.

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση, και πάντα σε ελληνική γλώσσα. Γίνε μέλος στην σελίδα μας, ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.