Γερμανία: Πρώτες Βαυαρία-Βερολίνο στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Στους ιδρυτές εταιρειών αρέσει το Μόναχο – αλλά το Βερολίνο είναι ακόμη πιο δημοφιλές. Στην κούρσα γοήτρου για την πρώτη θέση στις νεοσύστατες επιχειρήσεις, το Βερολίνο προηγείται κατά πολύ της Βαυαρίας.

Η σκηνή των νεοσύστατων επιχειρήσεων της Βαυαρίας εξακολουθεί να υστερεί σε οικονομικό επίπεδο σε σχέση με το Βερολίνο. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι νέες επιχειρήσεις στη Βαυαρία συγκέντρωσαν περισσότερα χρήματα από ποτέ, μετά από μια πτώση πέρυσι, αλλά πολύ περισσότερα χρήματα εισρέουν στο Βερολίνο, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων EY.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι βαυαρικές νεοσύστατες επιχειρήσεις άντλησαν 2,5 δισ. ευρώ σε 120 γύρους χρηματοδότησης από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Ιουνίου, ποσό υπερτριπλάσιο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Όμως, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι ιδρυτές του Βερολίνου είχαν το προβάδισμα, λαμβάνοντας 4,1 δισ. ευρώ σε 263 γύρους χρηματοδότησης.

“Φέτος παρατηρούμε επίσης ένα φαινόμενο της πανδημίας, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση: οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες και τα ποσά αυξάνονται εκρηκτικά”, εξήγησε ο εταίρος της ΕΥ Thomas Prüver.

Όλα τα υπόλοιπα ομόσπονδα κρατίδια παίζουν δευτερεύοντα ρόλο: σε ολόκληρη τη Γερμανία, οι νέες επιχειρήσεις έλαβαν το ποσό ρεκόρ των 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά τα 6,6 δισεκατομμύρια από αυτά αντιστοιχούν στα δύο κορυφαία ομόσπονδα κρατίδια, ενώ οι ιδρυτές στα άλλα 14 κρατίδια αναγκάστηκαν να αρκεστούν στο ένα δισεκατομμύριο.

Το μεγαλύτερο ποσό κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους έλαβε η εταιρεία λογισμικού Celonis με έδρα το Μόναχο, με 830 εκατ. ευρώ. “Οι πραγματικά μεγάλες συμφωνίες πραγματοποιούνται κυρίως στο Βερολίνο και τη Βαυαρία“, σημείωσε η EY.

Το κέντρο της βαυαρικής βιομηχανίας νεοσύστατων επιχειρήσεων είναι το Μόναχο. Όταν ανταγωνίζεται με άλλα γερμανικά κρατίδια για νέες εταιρείες λογισμικού, ένα πλεονέκτημα θέσης είναι ότι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Apple και η Google επεκτείνουν τα γραφεία τους στο Μόναχο.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις εξαρτώνται από τα χρήματα των επενδυτών, καθώς στην αρχή δεν έχουν κέρδη. Ταμεία και μεγάλες εταιρείες επενδύουν κεφάλαια σε πολλά υποσχόμενες εταιρείες με την ελπίδα ότι οι επιχειρηματικές τους ιδέες θα πιάσουν τόπο και θα τους αποφέρουν πλούσια κέρδη.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θεωρούνται σημαντικός μοχλός καινοτομίας στην οικονομία.

Η κρίση της πανδημίας είχε ανατρέψει τα σχέδια πολλών νεοσύστατων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, περίπου 537.000 άτομα έκαναν το βήμα προς την αυτοαπασχόληση το 2020, δηλαδή 11% λιγότερα από το προηγούμενο έτος.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.