Γερμανία: Προβλήματα από τα κλειστά σύνορα στην αλυσίδα εφοδιασμού

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν χθες, Δευτέρα, στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία και την Τσεχία, ενώ σε 5.000 άτομα απαγορεύτηκε η διέλευση, μετά την απόφαση του Βερολίνου να σφραγίσει τις εισόδους της λόγω της αύξησης των κρουσμάτων των παραλλαγών του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού στις δύο γειτονικές της χώρες.

Για προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού προειδοποιούν οι Γερμανοί βιομήχανοι. Ενώ η υπουργός Αγροτικής Οικονομίας εμφανίζεται ανήσυχη για το ενδεχόμενο αγορών πανικού, μετά τα προβλήματα από τα κλειστά σύνορα στη Γερμανία.

«Είναι μεγάλος ο κίνδυνος τις επόμενες ημέρες να καταρρεύσει η αλυσίδα εφοδιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Διευθυντής της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) κ. Γιοάχιμ Λανγκ στις εφημερίδες του Ομίλου «Funke» και πρόσθεσε ότι το κλείσιμο των συνόρων και οι περιορισμοί στα ταξίδια αποδυναμώνουν την διεθνή εμπορευματική κυκλοφορία και προκαλούν τεράστια ζημιά στην γερμανική βιομηχανία.

«Οι συνοριακές διαβάσεις πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές για όλα τα φορτηγά με εμπορεύματα», τόνισε ο κ. Λανγκ και ζήτησε να υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας τεστ κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη.

«Δεν έχει νόημα να απαιτούμε αρνητικό τεστ για όσους εργάζονται στον τομέα των μεταφορών και φθάνουν στα σύνορα. Και την ίδια ώρα να μην έχουμε φροντίσει για επαρκείς υποδομές στα σύνορα», λέει χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιούλια Κλέκνερ εκφράζει την ανησυχία της για τον κίνδυνο οι ελλείψεις σε καταναλωτικά αγαθά να οδηγήσει σε αγορές πανικού.

Διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι μεταφορές τροφίμων δεν περιλαμβάνονται στις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί.

«Εκείνοι που συγκεντρώνουν αγαθά δεν ενεργούν απλώς παράλογα, αλλά και με έλλειψη αλληλεγγύης», δηλώνει η κ. Κλέκνερ στις εφημερίδες του Ομίλου «Funke» της Τρίτης και αναφέρεται στα μαθήματα που πρέπει να έχουν πάρει όλοι από την πρώτη φάση της πανδημίας.

Χθες πάντως η αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου και Βιέννης έλαβε και πολιτικές διαστάσεις. Με το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών να διαμαρτύρεται επισήμως στον Γερμανό πρέσβη.

Αυστηρότεροι έλεγχοι και στα σύνορα με Γαλλία;

Επίσης ο Πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι και στα σύνορα με την Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Λόγω της αύξησης και εκεί των περιστατικών μετάλλαξης του ιού.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υπερασπίστηκε την απόφαση για κλείσιμο των συνόρων: «Πρέπει τώρα να αφήσουμε την περιοχή γύρω από τα σύνορα με την Αυστρία και την Τσεχία να ηρεμήσει», δήλωσε στην Sueddeutsche Zeitung και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει μεγαλώσει έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ολλανδία και εκτιμά ιδιαίτερα τα ανοιχτά σύνορα εντός ΕΕ.

«Υπάρχουν όμως στιγμές σε μια πανδημία που πρέπει κανείς να λάβει αποφάσεις για την ασφάλεια και την υγεία», τόνισε, ενώ, απευθυνόμενος στην κριτική που ασκείται από τις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ότι ακόμη και το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει εξαιρέσεις στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Μην μαθαίνεις τα νέα από την Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facbook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.