Γερμανία: Ψηφιακή αναρρωτική άδεια από το 2023 με παγίδες

Εάν αρρωστήσετε ως εργαζόμενος στη Γερμανία, χρειάζεστε ένα σημείωμα ασθενείας από το γιατρό σας. Και συχνά υπάρχουν ακόμη τρία αντίγραφα: ένα για τον ασθενή, ένα για τον εργοδότη και ένα για την ασφαλιστική εταιρεία.

Σε ορισμένες πρακτικές, το πιστοποιητικό για την ασφαλιστική εταιρεία έχει ήδη καταργηθεί – και από το επόμενο έτος, αυτό θα είναι οριστικό. Τότε όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά. Αλλά μάλλον δεν θα είναι τελείως ψηφιακή τελικά.

Το κλασικό “κίτρινο πιστοποιητικό” θα είναι σύντομα ξεπερασμένο. Θα αντικατασταθεί από το λεγόμενο eAU – τη συντομογραφία για το πολυσύλλαβο “ηλεκτρονικό πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία”.

Οι γιατροί την εκδίδουν και την αποστέλλουν στους ασφαλιστές υγείας – και οι εργοδότες πρέπει στη συνέχεια να την ανακτήσουν από εκεί. Ο εργαζόμενος λαμβάνει τότε μόνο μια εκτυπωμένη έκδοση για τον εαυτό του.

Αυτό γίνεται απλώς για τα αρχεία του εργαζομένου, εξηγεί η Helge Dickau από την οργάνωση των υποχρεωτικών ασφαλιστών υγείας.

Είναι επίσης λογικό να κρατάτε την εκτύπωση σε περίπτωση που υπάρχουν απορίες με τον εργοδότη. Σίγουρα είναι καλό να έχουμε και πάλι το πιστοποιητικό.

Οι δικηγόροι συμβουλεύουν εκτυπωμένα πιστοποιητικά ασθενείας

Ο Silvio Lindemann, ειδικός στο εργατικό δίκαιο από τη Δρέσδη, συμφωνεί. Στο μέλλον, ο εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να φέρει το αποδεικτικό ασθενείας, αλλά ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να το παραλάβει.

Αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Συνεπώς, ο δικηγόρος εργασίας συμβουλεύει σαφώς την έκδοση έντυπου πιστοποιητικού. Σύμφωνα με τον Lindemann, οι εργοδότες συνιστούν αυτό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, περιλαμβάνεται ακόμη και στις συμβάσεις εργασίας ότι πρέπει να λάβετε πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία.

Το αν αυτές οι ρήτρες είναι τότε αποτελεσματικές είναι άλλο θέμα, σύμφωνα με τον Lindemann, διότι θα παρεκκλίνουν από το νόμο.

Η νομική κατάσταση δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί

Το υπόβαθρο είναι ότι προφανώς υπάρχουν ακόμη κάποιες νομικές αβεβαιότητες γύρω από την eAU.

Το εκτυπωμένο πιστοποιητικό θεωρείται αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο εάν ο εργοδότης έχει αμφιβολίες σχετικά με την ασθένεια των εργαζομένων του, λέει ο Lindemann.

Το κατά πόσον αυτό ισχύει εξίσου και για την ψηφιακή έκδοση είναι αμφισβητήσιμο, διότι το πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία σε χαρτί περιέχει πρωτότυπη υπογραφή από τον θεράποντα ιατρό.

Αυτό δεν συμβαίνει με το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία. Ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα αντιμετωπιστεί τεχνικά – με υπογραφή και ασφαλή μετάδοση – δεν ήταν ακόμη σαφής.

Ωστόσο, η πρακτική εφαρμογή του βρίσκεται στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό. Άλλωστε, η παγγερμανική εφαρμογή του eAU έπρεπε αρχικά να είχε πραγματοποιηθεί πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά αναβλήθηκε.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ψηφιακά διαβιβαζόμενων ειδοποιήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει αυξηθεί σε σημαντικό επίπεδο, σύμφωνα με την GKV-Spitzenverband.

Ωστόσο, το ξεκίνημα ήταν ανώμαλο, αναφέρει ο Jörg Böhme, επικεφαλής του Συλλόγου Ιατρών Νόμιμης Ασφάλισης Υγείας της Σαξονίας-Άνχαλτ:

“Το δοκιμάζουμε από τον Οκτώβριο του 2021. Στην αρχή, το λογισμικό ήταν ασταθές, και στη συνέχεια η μετάδοση στις ασφαλιστικές εταιρείες δεν λειτούργησε.

Εν τω μεταξύ, όμως, έχουν φτάσει στο σημείο να μπορούν όλο και περισσότερα ιατρεία να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία όλο και περισσότερα πιστοποιητικά ανικανότητας προς εργασία.

Ο Böhme είναι βέβαιος ότι η αλλαγή του συστήματος θα λειτουργήσει. Κατά τη γνώμη του, ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα πρόβλημα: η ηλεκτρονική διαβίβαση των πιστοποιητικών διαρκεί πάρα πολύ – κατά μέσο όρο περίπου 50 δευτερόλεπτα το καθένα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι υπολογιστές στα ιατρεία δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τίποτα άλλο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.