Πώς η Γερμανία σχεδιάζει να σώσει τα νοσοκομεία της;

Η Γερμανία πρόκειται να παρουσιάσει φέτος σχέδιο νόμου για μια μεγάλη μεταρρύθμιση του νοσοκομειακού τομέα. Τι είναι όμως αυτό που θα συζητηθεί και γιατί τα νοσοκομεία στη Γερμανία βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση;

Ποια είναι τα τελευταία νέα;

Την Πέμπτη, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach και οι υπουργοί Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων πραγματοποίησαν συνομιλίες για να συζητήσουν πώς θα σωθούν τα νοσοκομεία της χώρας που είναι υπερφορτωμένα και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Συμφώνησαν ότι θα παρουσιάσουν μια κοινή πρόταση μεταρρύθμισης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού φέτος, η οποία θα αποτελέσει τη βάση μιας νέας νομοθεσίας.

“Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο Λάουτερμπαχ, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), σε συνέντευξη Τύπου μετά τις διαβουλεύσεις.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μια “αναγκαία επανάσταση στον νοσοκομειακό τομέα”.

Ο Lauterbach λέει ότι η μεταρρύθμιση θα θέσει στο επίκεντρο της προσοχής την ιατρική φροντίδα των μεμονωμένων ασθενών – και όχι τη χρηματοοικονομική και οικονομική αποδοτικότητα.

Το ισχύον σύστημα ενθαρρύνει τα νοσοκομεία να πραγματοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερες θεραπείες όσο το δυνατόν φθηνότερα.

Το σχέδιο νόμου θα καταρτιστεί μέσω ομάδων εργασίας με τα κρατίδια. Τις προσεχείς εβδομάδες, διάφορα θέματα της μεταρρύθμισης πρόκειται να τελειοποιηθούν, όπως η οικονομική δομή ή ο σχεδιασμός των διαφόρων επιπέδων νοσοκομείων και ομάδων υπηρεσιών.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η πλειονότητα των νοσοκομείων στη Γερμανία -δηλαδή το 60% των 1.900- αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Η ποιότητα της περίθαλψης μειώνεται, ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος, υπάρχει υπερβολική γραφειοκρατία και δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό.

Όπως και στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, η πανδημία Covid-19 έχει επίσης καταβάλει το τίμημά της, προσθέτοντας τεράστια πίεση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, στους εργαζόμενους και στις κλινικές. Προσθέστε σε αυτό και την ενεργειακή κρίση, η οποία έχει επιβαρύνει περαιτέρω τις κλινικές.

Ποιες είναι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές μέχρι στιγμής;

Μια επιτροπή που συστάθηκε πέρυσι για να επεξεργαστεί τις μεταρρυθμίσεις, συνέστησε τη μείωση των κατ’ αποκοπήν πληρωμών ανά ιατρικό περιστατικό. Τα νοσοκομεία στη Γερμανία λαμβάνουν ένα ποσό σε ευρώ ανά ασθενή ή περίπτωση θεραπείας.

Αυτό δημιουργεί ένα κίνητρο για τη διενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων θεραπειών με τον φθηνότερο δυνατό τρόπο. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα μπορεί να υποφέρει και το προσωπικό να δέχεται περαιτέρω πίεση λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας.

Τα νοσοκομεία σε παγγερμανικό επίπεδο πρόκειται να κατανεμηθούν σε τρεις κατηγορίες: νοσοκομεία για βασική περίθαλψη, νοσοκομεία για “τυπική και εξειδικευμένη περίθαλψη” και νοσοκομεία για “μέγιστη περίθαλψη”.

Αυτό θα πρέπει να εγγυάται στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα θεραπείας, επειδή οι κλινικές θα εξειδικεύονται σε ορισμένες θεραπείες.

Σε γενικές γραμμές, στόχος είναι η μεταρρύθμιση να αποφορτίσει την οικονομική πίεση από τα νοσοκομεία.

Στη Γερμανία, το λειτουργικό κόστος των νοσοκομείων -το κόστος για τη θεραπεία των ασθενών- χρηματοδοτείται από τους ασφαλιστές υγείας, ενώ οι επενδύσεις προέρχονται από τα ομόσπονδα κρατίδια.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.