Γερμανία: Σε πλήρη ετοιμότητα η χώρα για την έναρξη των εμβολιασμών

Στο Αμβούργο το μεγαλύτερο κέντρο εμβολιασμού

Πάσσαλοι και ιμάντες οριοθετούν ήδη τις ουρές αναμονής που θα σχηματιστούν ενδεχομένως στην είσοδο του μεγαλύτερου κέντρου εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη Γερμανία,. Αυτού στο Αμβούργο, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Επίσης στους 64 θαλάμους-μικρογραφίες ιατρικών εξεταστηρίων που διαθέτει, ολοκαίνουργια κρεβάτια ιατρείου αναμένουν υπομονετικά την ημέρα του εμβολιασμού.

Το κέντρο είναι έτοιμο για την έναρξη μιας τεράστιας εκστρατείας εμβολιασμού καθώς η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της αύριο Δευτέρα για την έγκριση της κυκλοφορίας του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech.

Αν η ΕΕ δώσει το πράσινο φως, οι γερμανικές αρχές, οι οποίες έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα από το δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού που σημειώνει έξαρση στη χώρα, θέλουν να προχωρήσουν γρήγορα: οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένεται να γίνουν ήδη στις 27 Δεκεμβρίου.

«Είμαστε έτοιμοι. Η διαδρομή έχει ελεγχθεί. Το μόνο που μας λείπει ακόμη είναι το εμβόλιο», διαβεβαιώνει η υπεύθυνη κοινωνικών και υγειονομικών θεμάτων του Αμβούργου κ. Μέλανι Λέονχαρτ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας με τους σχεδόν δύο εκατομμύρια κατοίκους έχει δει σε όλη της τη διάσταση αυτήν την επιχείρηση, την οποία έχει ονομάσει «Αμβούργο Εμβόλιο».

7.000 εμβολιασμοί καθημερινά

Στο τεράστιο συνεδριακό κέντρο, δύο περίπτερα συνολικής επιφάνειας 11.000 τμ θα εξασφαλίζουν τη χορήγηση του εμβολίου. Η οποία θα γίνει όπως και παντού στη Γερμανία οι εμβολιασμοί σε εθελοντική βάση.

Συνολικά 7.000 εμβολιασμοί θα μπορούν να γίνονται εκεί καθημερινά υπό την επίβλεψη έξι ιατρικών διευθυντών. Αυτοί θα περιστοιχίζονται από άλλους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το κέντρο του Αμβούργου είναι ένα από τα περισσότερα από 400 που δημιουργήθηκαν σε όλη τη Γερμανία για αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού. Μια εκστρατεία που οργανώνεται σε χρόνο ρεκόρ. Λιγότερο από έναν χρόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Οι υποψήφιοι για το εμβόλιο θα ακολουθούν μια διαδρομή μιας ώρα. Αρχικά περνώντας από μια θυρίδα εγγραφής στον θάλαμο εμβολιασμού, προτού σταματήσουν σε μια ζώνη ανάπαυσης και φαρμακοεπαγρύπνησης.

Τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη του. Μεταφραστές-διερμηνείς θα είναι παρόντες. Ενώ προβλέπεται και ουρά σύντομης αναμονής για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

«Καλλιέργεια εμπιστοσύνης»

Για να περιοριστούν στο μέγιστο οι κίνδυνοι μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, οι επισκέπτες θα θερμομετρούνται προτού μπουν μέσα στο κέντρο, όπου η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική, όπως και η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Με αυτήν την διαδρομή που ακολουθείται για τον εμβολιασμό «θέλουμε να καλλιεργήσουμε την εμπιστοσύνη του πληθυσμού και να δείξουμε ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό και απόλυτα επαγγελματικό», εξηγεί ο Βάλτερ Πλάσμαν, επικεφαλής της ιατρικής ομοσπονδίας του Αμβούργου, που διαχειρίζεται το κέντρο.

Καθένας από τους θαλάμους εμβολιασμού «μοιάζει με το εξεταστήριο» γενικού ιατρού, συμπληρώνει η Μέλανι Λέονχαρτ.

Στη Γερμανία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 αντιμετωπίζουν μια κάποια δυσπιστία, η οποία  ήρθε στο φως, τροφοδοτούμενη από θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδονται στο ίντερνετ.

«Έχω δει να περνούν από το ιατρείο μου ασθενείς που είχαν προσβληθεί (από COVID-19) και δυστυχώς κάποιοι πέθαναν», δήλωσε ο Ντιρκ Χάινριχ, ένας από τους 1.400 γιατρούς που θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για τον εμβολιασμό των κατοίκων του Αμβούργου.

«Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει και το εμβόλιο είναι η μοναδική ευκαιρία (που έχουμε) για να δώσουμε ένα τέλος», σημειώνει ο Χάινριχ που φορά λευκή μπλούζα με το σήμα: «Αμβούργο Εμβόλιο».

Ανησυχία για την φύλαξη των δόσεων

Στο Αμβούργο οι αρχές δεν κρύβουν ωστόσο την ανησυχία τους όσον αφορά την φύλαξη των δόσεων του εμβολίου.

Για το προϊόν της γερμανικής BioNTech και της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer -που είναι το πρώτο που αναμένεται να λάβει το πράσινο φως των ευρωπαϊκών αρχών- απαιτούνται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από -70 ως -80 βαθμών Κελσίου.

«Οι συνθήκες χειρισμού του εμβολίου είναι πάρα πολύ λεπτές», αναγνωρίζει ο κ. Πλάσμαν. «Και ακόμη δεν έχουμε μπορέσει να ελέγξουμε» αυτό το ουσιαστικής σημασίας στοιχείο επιμελητειακής υποστήριξης.

Οι υγειονομικές αρχές αναμένουν εξάλλου μια μάλλον αργή εκκίνηση. Ο αριθμός των δόσεων που θα παραδοθούν στη Γερμανία αρχικά δεν αναμένεται να ξεπερνά τις 400.000.

Από αυτές μόνον κάποιες χιλιάδες θα μεταφερθούν στο Αμβούργο.

Τις πρώτες εβδομάδες, μόνον οι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα δουν επομένως να τους προτείνεται η χορήγηση του εμβολίου αυτού, το οποίο γίνεται σε δύο δόσεις.

Μεταξύ αυτών, οι άνω των 80 ετών στη Γερμανία δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν στο κέντρο που θα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί, αλλά κινητές ομάδες θα μεταβούν απευθείας στα σπίτια τους ή στους οίκους ευγηρίας.

Περισσότερα νέα σχετικά με τον Covid-19 ΕΔΩ.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: 

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.