Γερμανία: Σε συμφωνία σιδηροδρομικοί και Deutsche Bahn

Έπειτα από αρκετές απεργίες που προκάλεσαν αναταράξεις στο εθνικό σύστημα σιδηροδρόμων της Γερμανίας (Deutsche Bahn), ανακοινώθηκε χθες μια συμφωνία μεταξύ της Deutsche Bahn και του συνδικάτου μηχανοδηγών GDL.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε από τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων της Κάτω Σαξονίας και του Σλέσβιχ-Χολστάιν, πρόκειται να επιλύσει τα προβλήματα στους σιδηροδρόμους σε όλη τη χώρα μετά από μήνες αδιεξόδου.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε σταδιακή αύξηση ύψους 3,3% στους μισθούς των μηχανοδηγών με διάρκεια 32 μηνών και δύο επιπλέον μπόνους από 800 έως 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Από την 1η Δεκεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ αύξηση 1,5%, ενώ άλλη μια αύξηση του μισθού κατά 1,8% θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2023.

Επίσης, η συμφωνία συμβιβασμού προβλέπει και συνταξιοδοτικά ζητήματα.

Ο επικεφαλής της GDL Κλάους Βεζέλσκι είπε ότι η συμφωνία ήταν «ένας καλός συμβιβασμός» και για τις δύο πλευρές και ότι η επίτευξη ενός δύσκολου συμβιβασμού δικαίωσε την απεργιακή κινητοποίηση.

Επίσης, πρόσθεσε ότι το υπάρχον συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του κρατικού σιδηροδρομικού φορέα για τους οδηγούς θα παραμείνει αμετάβλητο.

«Λύσαμε τον Γόρδιο Δεσμό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής προσωπικού της Deutsche Bahn Μάρτιν Ζίλερ. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν «δύσκολες, εντατικές, εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις, μακριά από το κοινό» ώστε να διασφαλίσουν τη συμφωνία.

Ενώ οι Γερμανοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επαίνεσαν την κίνηση και εξέφρασαν ανακούφιση, δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι με τη συμφωνία.

Μετά την ανακοίνωση, αξιωματούχοι μιας μεγαλύτερης ένωσης σιδηροδρόμων, της EVG, δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία και πως θα πιέσουν για περισσότερες διαπραγματεύσεις.

«Ετοιμαζόμαστε για διαπραγματεύσεις, αλλά και για μέτρα που περιλαμβάνουν βιομηχανική δράση», ανέφερε ο πρόεδρος της EVG, Κλάους-Ντίτερ Χόμελ, σύμφωνα με το Spiegel.

Ο Χόμελ επέκρινε τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών στις διαπραγματεύσεις και τους κατηγόρησε για πολιτική παρέμβαση στην εργασιακή διαμάχη.

Η πιο πρόσφατη κινητοποίηση οδήγησε στην ακύρωση των τριών τετάρτων των δρομολογίων μεγάλης απόστασης και προκάλεσε προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες της βιομηχανίας που ήδη υφίσταντο πιέσεις από το περυσινό σοκ της πανδημίας.

Η τελευταία μεγάλη σύγκρουση αυτού του είδους στην εταιρία έγινε μεταξύ του 2014 και 2015. Κατά τη διάρκεια περίπου 9 μηνών, το συνδικάτο GDL είχε διοργανώσει εννέα απεργίες, διάρκειας πολλών ημερών η καθεμία, ζητώντας μεταρρύθμιση των κανόνων εκπροσώπησης.

Τον Μάιο του 2015, μια εξαήμερη απεργία έγινε η κινητοποίηση με τη μεγαλύτερη διάρκεια την ιστορία της επιχείρησης.

Πηγή: www.efsyn.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.