Γερμανία: Σκάνδαλο προνομίων στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD

Σκάνδαλο συγκλονίζει τον συνήθως νωχελικό κόσμο της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης μετά την παύση της επικεφαλής του κραταιού δικτύου ARD, Πατρίσια Σλέσινγκερ.

Την υπόθεση διασπάθισης δημόσιου χρήματος είχε αποκαλύψει ο Τύπος στα τέλη Ιουνίου, την ώρα που το δίκτυο είχε αναγγείλει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Η Σλέσινγκερ κατηγορείται ότι εκμεταλλεύθηκε τη θέση της για να εξασφαλίσει προνόμια, όπως παχυλό ετήσιο μισθό 300.000 ευρώ και επιμίσθια, που χορηγήθηκαν με αδιαφανείς τρόπους.

Η πρώην ερευνητική δημοσιογράφος κατηγορείται για τη διοργάνωση ιδιωτικών δείπνων στο σπίτι της, τα έξοδα των οποίων χρέωνε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο.

Η Σλέσινγκερ φέρεται να δαπάνησε 1,4 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των γραφείων του ARD στο Βερολίνο και να είχε στη διάθεσή της πολυτελές υπηρεσιακό όχημα, με θερμαινόμενα καθίσματα.

Ο σύζυγός της, πρώην δημοσιογράφος και αυτός, εξασφάλισε –χάρη στη μεσολάβηση της Σλέσινγκερ– θέση συμβούλου για εκθέσεις σε κρατικό μουσείο της πρωτεύουσας.

Η υπόθεση έλαβε τέτοια διά-σταση, που ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του CDU, Φρίντριχ Μερτς, είπε ότι το σκάνδαλο απειλεί να πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

Τα γερμανικά κρατικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν επικρίσεις εδώ και χρόνια για τις απαρχαιωμένες μεθόδους και συνήθειές τους.

Οι σταθμοί, που είναι πια υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούν τη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία με δικά τους κεφάλαια, βρίσκονται σε αμυντική στάση απέναντι στις κυβερνητικές επιταγές.

Κάθε νοικοκυριό στη Γερμανία δαπανά 220 ευρώ τον χρόνο στους λογαριασμούς ενέργειας για τη στήριξη των δημόσιων ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας-Ανχαλτ είχε προσφύγει το 2020 στη Δικαιοσύνη κατά της χρέωσης αυτής, με το δικαστήριο να απορρίπτει το αίτημά του.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.