Γερμανία: Οι διαπραγματεύσεις εργαζομένων αναμένονται σκληρές

Πολλοί εργαζόμενοι επιθυμούν έναν υψηλότερο μισθό για να αμβλύνουν την απότομη αύξηση των τιμών. Το 2023 λήγουν οι συλλογικές συμβάσεις για πάνω από έντεκα εκατομμύρια εργαζόμενους στη Γερμανία. Οι συνομιλίες είναι πιθανό να είναι δύσκολες. Δεν αποκλείονται μεγάλες απεργίες.

Μακράν όχι κάθε εργαζόμενος μπορεί να αναφερθεί σε συλλογική σύμβαση που καθορίζει και το επίπεδο του εισοδήματος. Αυτό ισχύει για λίγο λιγότερο από τους μισούς εργαζομένους.

Για τους υπόλοιπους, η σύμβαση εργασίας ρυθμίζει μόνο τους όρους.

Ωστόσο, συχνά αναφέρεται σε συλλογική σύμβαση. Επομένως, πολλοί επηρεάζονται έμμεσα από το τι θα συμφωνηθεί στους γύρους διαπραγμάτευσης του νέου έτους.

Ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί σημαντικό ζήτημα

Εκείνοι που λαμβάνουν μισθολογική αύξηση μικρότερη από την αύξηση των τιμών πρέπει να αποδεχτούν πραγματική απώλεια μισθού, όπως έκαναν πολλοί εργαζόμενοι πέρυσι.

Ακόμη και στις μεγάλες βιομηχανίες μετάλλων, ηλεκτρικών ή χημικών προϊόντων, δεν ήταν δυνατόν να αντισταθμιστεί πλήρως ο πληθωρισμός, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσε το δέκα τοις εκατό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι τιμές θα αυξηθούν κατά μέσο όρο μόνο κατά έξι έως επτά τοις εκατό το 2023. Ωστόσο, τα συνδικάτα είναι πιθανό να δυσκολευτούν να επιτύχουν υψηλότερες συμφωνίες.

Αυτό που σίγουρα θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι αυτό που η κυβέρνηση έχει προσφέρει στα συνδικάτα και τους εργοδότες σε μια συντονισμένη προσπάθεια:

Εφάπαξ καταβολή έως 3.000 ευρώ, χωρίς φόρους και εισφορές. Αυτό πρέπει να καταβληθεί επιπλέον για να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν – εκτός εάν η εφάπαξ πληρωμή προβλέπεται στη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Τα συνδικάτα έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα είναι ικανοποιημένα με αυτό το 2023. Ζητούν μόνιμη αύξηση των μισθών τους αντί για εφάπαξ εφάπαξ καταβολή.

Σημαντικοί τομείς στη διαπραγμάτευση του 2023

Δύο τομείς με μεγάλο αριθμό εργαζομένων θα ξεκινήσουν τον γύρο των διαπραγματεύσεων. Στις 6 Ιανουαρίου, τα συνδικάτα και η Deutsche Post θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πρόκειται για υψηλότερα εισοδήματα για περίπου 160.000 εργαζόμενους στον τομέα της παράδοσης, της διαλογής και της εφοδιαστικής. Η εταιρεία δεν κερδίζει λίγα.

Σύμφωνα με το συνδικάτο Verdi, οι προσδοκίες είναι αντίστοιχα υψηλές. Απαιτεί 15% και εξέπληξε τον εργοδότη με αυτό το υψηλό ποσοστό.

Ο γύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον δημόσιο τομέα σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο, με περίπου 2,7 εκατομμύρια υπαλλήλους σε παγγερμανικό επίπεδο, θα ξεκινήσει επίσης τον Ιανουάριο.

Η Verdi και το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων (Tarifunion des Beamtenbundes) έστειλαν στους εργοδότες αίτημα για 10,5% ή τουλάχιστον 500 ευρώ περισσότερα το μήνα, λαμβάνοντας υπόψη και το ποσοστό του πληθωρισμού.

Οι ταμίες τους υπολόγισαν ότι αυτό θα κοστίσει στην ομοσπονδιακή και τις τοπικές κυβερνήσεις περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα εν μέρει άδεια ταμεία, η ομοσπονδιακή και οι τοπικές κυβέρνησης απέρριψαν αμέσως το αίτημα ως υπερβολικό.

Τον Φεβρουάριο, ο γύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στους σιδηροδρόμους δεν θα είναι σίγουρα λιγότερο δύσκολος.

Συνδικάτα και εργοδότες θα συναντηθούν επίσης στον τομέα του λιανικού εμπορίου και του χονδρικού και εξαγωγικού εμπορίου την άνοιξη.

Ο γύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους κρατικούς υπαλλήλους, εκτός από την Έσση, έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

Δεν αποκλείονται νέες μεγάλες απεργίες στη Γερμανία

Κανένας από τους επερχόμενους γύρους διαπραγμάτευσης δεν είναι πιθανό να είναι δεδομένο αποτέλεσμα.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι περιμένουν να αποζημιωθούν για το γεγονός ότι η ζωή τους έχει γίνει πολύ πιο ακριβή.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός επηρεάζει επίσης τα ταμεία των δημόσιων υπηρεσιών, των αρχών και των εταιρειών.

Προκειμένου να βγει η “αγελάδα από τον πάγο”, όπως συχνά αποκαλείται σε όρους συλλογικών διαπραγματεύσεων, τα συνδικάτα σε πολλούς τομείς είναι πιθανό να καλέσουν τα μέλη τους να αναλάβουν δράση.

Η Verdi θέλει να το κάνει αυτό σύντομα στο ταχυδρομείο, αν η πρώτη συνάντηση στα Θεοφάνεια δεν οδηγήσει σε μια αρχική συμφωνία.

Προειδοποιητικές απεργίες αναμένονται επίσης στις δημόσιες υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών – συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σταθμών.

Δεδομένου ότι η συλλογική σύμβαση για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες έληξε στο τέλος του έτους, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να περιμένουν μάταια για το λεωφορείο, το τραμ ή το μετρό ορισμένες ημέρες.

Στο χονδρικό και εξαγωγικό εμπόριο, μια προειδοποιητική απεργία θα μπορούσε να οδηγήσει σε άδεια ράφια στα καταστήματα.

Επομένως, το έτος συλλογικών διαπραγματεύσεων 2023 θα απαιτήσει πιθανώς πολλά από τους πολίτες.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.