Γερμανία – SWM: Η ενέργεια δεν θα είναι ποτέ φθηνή όσο παλιά

Γερμανία - SWM: Η ενέργεια δεν θα είναι ποτέ φθηνή όσο παλιά

Πώς θα είναι ο ενεργειακός εφοδιασμός στη Γερμανία σε δέκα χρόνια; Ένα ερώτημα που έθεσε ο υποψήφιος βουλευτής του SPD Florian Schardt και ο επικεφαλής του SWM Florian Bieberbach.

Η Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Πώς θα είναι όμως το ενεργειακό μείγμα σε δέκα χρόνια;

Ο Florian Bieberbach, επικεφαλής της Stadtwerke München (SWM), δίνει θετικές προοπτικές: οι ανεμογεννήτριες και το υδρογόνο θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, ενώ η γεωθερμική ενέργεια θα αποκτήσει επίσης σημασία σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Ο οικονομολόγος έδωσε αυτή την εκτίμηση σε μια διαδικτυακή συνομιλία με τον υποψήφιο του SPD για το Βαυαρικό κοινοβούλιο Florian Schardt.

Ως αποδεδειγμένος εμπειρογνώμονας, ο Bieberbach έδωσε μια κεντρική ομιλία με θέμα “Ενεργειακή πολιτική – πού πάμε από εδώ και πέρα;” σε ένα ακροατήριο περίπου 30 ατόμων.

Ο ίδιος ο Bieberbach ζει στην περιοχή και μόλις ανέβηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Schäftlarn. Το αφεντικό της SWM είναι βέβαιος ότι θα βγάλουμε τον χειμώνα ζεστό: “Η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι σχετικά σταθερή”.

Χάρη στις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ασία και τις ΗΠΑ, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι γεμάτες σε ποσοστό άνω του 90%. “Στη Βαυαρία, τα επίπεδα αποθήκευσης υστερούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό έχει βελτιωθεί”.

Η Ευρώπη αγοράζει LNG

Η περιοχή της νότιας Γερμανίας βρίσκεται τώρα σε ποσοστό περίπου 83%, είπε. Ωστόσο, η Γερμανία πρέπει να πληρώνει “εξωφρενικά υψηλές τιμές” για το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο): “Η μέση χονδρική τιμή του φυσικού αερίου είναι 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ πριν από δύο χρόνια ήμασταν περίπου 18 ευρώ. Πρόκειται για δεκαπλάσια αύξηση”.

Υπήρξε επίσης μια “τρελή αύξηση της τιμής” κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους για το ηλεκτρικό ρεύμα: “Έχει επταπλασιαστεί.

Ο αριθμός των πλοίων που διαπλέουν τους ωκεανούς του κόσμου με υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι περιορισμένος. Ο πόλεμος των τιμών αποφασίζει πού πηγαίνει το ΥΦΑ: “Η Ευρώπη ήταν πρόθυμη να πληρώσει περισσότερα”, οπότε λιγότερο αέριο πηγαίνει στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα.

Ο κ. Μπίμπερμπαχ θεωρεί ότι το μοντέλο που επεξεργάστηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου είναι “μια πολύ λογική πρόταση”.

Παρ’ όλα αυτά, οι καταναλωτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο με φειδώ: “Αν μειώσω την κατανάλωσή μου κατά 20%, έχω μια μέτρια αύξηση της τιμής. Αν καταναλώσω την ίδια ποσότητα με πέρυσι, θα είναι πολύ ακριβό”.

Το πόσο θα κοστίσει τελικά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση το φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου, αν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι αρκετά, εξαρτάται από τη χονδρική τιμή: “Όσο πιο ψηλά πάει, τόσο πιο ακριβό θα είναι για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση”.

Ανταγωνισμός στην αγορά

Αλλά πώς τα καταφέρνουν οι εταιρείες, αναρωτήθηκε ο οικονομολόγος Florian Schardt: “Τι μηνύματα λαμβάνουν οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στη Γερμανία από τους βιομηχανικούς πελάτες τους;”

Αυτό εξαρτάται από το πόσο ενεργοβόρα είναι μια εταιρεία και αν μπορεί να μετακυλήσει τις αυξήσεις των τιμών στους πελάτες της, εξήγησε ο Bieberbach: “Μια εταιρεία χημικών μου είπε ότι μπορούσε να μετακυλήσει το υψηλότερο κόστος της επειδή οι ανταγωνιστές της στην Ασία χρεώνουν τις ίδιες τιμές. Αλλά αν ανταγωνίζεστε τις ΗΠΑ, μπορείτε να κλείσετε μόνο προσωρινά”.

Ήδη μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι δεν αξίζει πλέον να κατασκευάζονται ορισμένα προϊόντα, όπως η αμμωνία, στη Γερμανία. Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να λάβουν βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση – παρόμοια με την κρίση της Corona – μέσω ατομικών αιτήσεων.

Ο Μπίμπερμπαχ είναι πεπεισμένος ότι η πυρηνική ενέργεια θα διαδραματίσει μόνο μεταβατικό ρόλο. Το ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος θα είναι ανανεώσιμο: “Η αιολική ενέργεια θα επεκταθεί στην Ευρώπη. Το υδρογόνο εξακολουθεί να είναι ακριβό, αλλά θα γίνει πολύ σημαντικό.

“Το υδρογόνο θα έχει σημαντικό μερίδιο στον ενεργειακό μας εφοδιασμό σε δέκα έως 15 χρόνια”. Όσον αφορά την παροχή θερμότητας, η γεωθερμική ενέργεια θα αποκτήσει σημασία σε ολόκληρη τη Γερμανία: “Το δυναμικό της γεωθερμικής ενέργειας είναι τεράστιο.

Η βαθιά γεωθερμική ενέργεια δεν υπάρχει παντού, αλλά υπάρχουν καλές συνθήκες σε πολλά μέρη της Γερμανίας”. Η επιφανειακή γεωθερμική ενέργεια με αντλίες θερμότητας υπόγειων υδάτων και ανιχνευτές έχει επίσης νόημα, είπε.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης