Γερμανία: Συχνές ερωτήσεις για το πως να μάθετε Γερμανικά

Τι θα πρέπει να πληρώσω για τα μαθήματα ένταξης;

Τα μαθήματα ένταξης χρηματοδοτούνται εν μέρει από το Κράτος. Κατά κανόνα το Κράτος αναλαμβάνει κατά το ήμισυ τα έξοδα των μαθημάτων που επί του παρόντος ανέρχονται σε 3,90 € ανά μάθημα.

Για κάθε μάθημα θα πρέπει να πληρώσετε 1,95 €. Σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης του κύκλου μαθημάτων ένταξης εντός δύο ετών, μπορεί να σας επιστραφεί το ποσό που έχετε καταβάλει για τα μαθήματα κατά το ήμισυ (η προθεσμία ξεκινάει με την έκδοση της βεβαίωσης για το δικαίωμα συμμετοχής).

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι για παράδειγμα λαμβάνουν κοινωνικές παροχές για την εξασφάλιση της στοιχειώδους διαβίωσης, μπορούν να απαλλαγούν από την πληρωμή της εισφοράς αυτής, κατόπιν σχετικής αίτησης.

Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορώ να συμμετέχω σε επαγγελματικά μαθήματα γλώσσας; Από ποιον μπορώ να λάβω τη βεβαίωση για το δικαίωμα συμμετοχής;

Το δικαίωμα συμμετοχής σε επαγγελματικά μαθήματα γλώσσας μπορεί να βεβαιωθεί, εφόσον

  • έχετε δηλώσει στο Γραφείο Εργασίας ότι αναζητάτε μια θέση ως μαθητευόμενος ή μια θέση εργασίας ή εφόσον έχετε δηλωθεί ως άνεργος ή συμμετέχετε σε προπαρασκευαστικά επαγγελματικά μέτρα ή σε πρόγραμμα υποβοηθούμενης εκπαίδευσης ή
  • λαμβάνετε επίδομα ανεργίας σύμφωνα με το 2ο βιβλίο του γερμανικού Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης ή
  • οφείλετε να φτάσετε ένα συγκεκριμένο επίπεδο γλώσσας για την αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών ή για την πρόσβαση στο επάγγελμα ή
  • είστε μαθητευόμενος.

Τα Γραφεία Εργασίας ή τα ούτως καλούμενα Jobcenters μπορούν να εκδώσουν τη βεβαίωση για το δικαίωμα συμμετοχής για τους πελάτες τους.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων εκδίδει τη βεβαίωση για το δικαίωμα συμμετοχής για μαθητευόμενους ή για όσους πρέπει να φτάσουν το συγκεκριμένο επίπεδο γλώσσας για την αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών ή για την πρόσβαση στο επάγγελμα.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Σας φάνηκε χρήσιμο το άρθρο για το πως να μάθετε γερμανικά;. Δείτε περισσότερα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.