Συμφωνία συνδικάτων – εργοδοτών για αύξηση μισθών στη Γερμανία

Το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της Γερμανίας και οι εργοδότες συμφώνησαν σε δύο γύρους αυξήσεων στους μισθούς των βιομηχανικών εργατών, απομακρύνοντας την απειλή απεργιών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, το συνδικάτο IG Metall δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης προβλέπει αύξηση των αμοιβών κατά 5,2% το επόμενο έτος και κατά 3,3% το 2024, πέραν των 3.000 ευρώ σε αφορολόγητα μπόνους για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Το συνδικάτο θεωρεί ότι η συμφωνία θα καλύψει τελικά περίπου 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους στον βιομηχανικό τομέα της Γερμανίας, αντισταθμίζοντας το αυξανόμενος κόστος διαβίωσης.

“Οι εργαζόμενοι θα έχουν σύντομα πολύ περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους — μόνιμα”, ανέφερε ο επικεφαλής της IG Metall Γιοργκ Χόφμαν σε δήλωσή του.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, η συμφωνία οδηγεί σε αύξηση μισθών κατά 8,5%, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πώς υπολογίζει την αύξηση.

Οι συνομιλίες μεταξύ της IG Metall και της ένωσης εργοδοτών Gesamtmetall ήταν μια από τις πιο σημαντικές αναμετρήσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, έως τώρα.

Οι εταιρείες ήταν απρόθυμες να αυξήσουν τους μισθούς λόγω της αύξησης του κόστους σε πρώτες ύλες, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Παράλληλα, υφίστανται ανησυχίες ότι οι σημαντικά υψηλότερες αμοιβές ενδέχεται να παγιώσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές καταναλωτή επιταχύνθηκαν απροσδόκητα στη Γερμανία τον Οκτώβριο, ακολουθώντας την τάση που έχει παρατηρηθεί στη Γαλλία και την Ιταλία.

Πριν από τη συμφωνία, περίπου 900.000 εργαζόμενοι είχαν συμμετάσχει σε απεργίες.

Παρόλο που η αύξηση των μισθών επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, επιπλέον απεργίες θα προκαλούσαν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, δήλωσε από την πλευρά του ο όμιλος εργοδοτών Gesamtmetall.

Πηγή: Capital

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης