Γερμανία: Συζήτηση για τον εμβολιασμό σε νηπιαγωγούς-εκπαιδευτικούς

Ο φόβος για ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού είναι μεγάλος. Σύμφωνα με τον Wolfram Henn, οι δάσκαλοι και το προσωπικό των παιδικών σταθμών θα πρέπει να υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Κριτική ωστόσο προέρχεται από την Ένωση για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση.

Οι ανησυχίες αυξάνονται σχετικά με την αυξημένη εξάπλωση του κορωνοϊού μεταξύ παιδιών και εφήβων στη Γερμανία. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Heinz-Peter Meidinger, για παράδειγμα, προειδοποίησε για ένα τέταρτο κύμα με τεράστιες διαστάσεις.

Υπάρχει μια ολοένα και πιο έντονη συζήτηση σχετικά με το πώς μπορούν να περιοριστούν οι μολύνσεις μεταξύ ανηλίκων και η μετάδοση του ιού στις οικογένειές τους.

Ο ανθρωπογενετιστής Wolfram Henn από το Γερμανικό Συμβούλιο Δεοντολογίας λέει: “Χρειαζόμαστε υποχρεωτικό εμβολιασμό για το προσωπικό των παιδικών σταθμών και των σχολείων”. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Γονέων απαίτησε τη Δευτέρα φίλτρα αέρα σε όλα τα σχολεία.

Ο Söder ελπίζει σε σύσταση εμβολιασμού για παιδιά άνω των 12 ετών

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας ελπίζει σε μια ταχύτερη γενική σύσταση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για παιδιά και εφήβους άνω των δώδεκα ετών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, μια ενδεχόμενη σύσταση θα επανεξεταστεί μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Αυγούστου.

Ο λόγος της συζήτησης

Δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για παιδιά ηλικίας έως δώδεκα ετών. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) συνιστά επί του παρόντος τον εμβολιασμό για παιδιά και εφήβους μόνο εάν, για παράδειγμα, τα ίδια έχουν ορισμένα υποκείμενα νοσήματα ή εάν στο περιβάλλον τους υπάρχουν ευπαθή άτομα που δεν μπορούν να προστατευθούν.

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς

Ο Wolfram Henn υποστηρίζει όσον αφορά το προσωπικό των σχολείων και των παιδικών σταθμών: “Όποιος εισέρχεται σε μια ευπαθή ομάδα ανθρώπων από ελεύθερη επιλογή επαγγέλματος φέρει μια ιδιαίτερη επαγγελματική ευθύνη”.

Οι δάσκαλοι, οι παιδαγωγοί και οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς θα πρέπει πάνω απ’ όλα να προστατεύουν τα παιδιά κάτω των δώδεκα ετών, δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post.

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά έχουν χαμηλό κίνδυνο να προσβληθούν, δήλωσε ο Henn. Ωστόσο, πρέπει να συνεχίσουμε να αναμένουμε ότι “μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειές τους και μολύνουν άτομα από ομάδες κινδύνου”.

Ο Henn ανέφερε ως παραδείγματα καρκινοπαθείς που δεν μπορούσαν ακόμη να εμβολιαστούν λόγω των θεραπειών τους. Είπε ότι η ομάδα αυτή πρέπει να προστατευθεί με την υποχρεωτική διενέργεια εμβολιασμού για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι δυνατός στη Γερμανία, αλλά σπάνιος. Για παράδειγμα, από τον Μάρτιο του 2020, η απόδειξη του εμβολιασμού κατά της ιλαράς είναι υποχρεωτική για τα παιδιά κατά την εισαγωγή τους σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

Για τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς, η υποχρέωση αυτή ισχύει επίσης. Σύμφωνα με τον νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας μπορεί να διατάξει ότι “οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού” πρέπει να συμμετέχουν σε προστατευτικούς εμβολιασμούς.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Frank Ulrich Montgomery, υποστηρίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες. Ακόμα και “οι γιατροί και οι νοσοκόμες” θα πρέπει να εμβολιαστούν, δήλωσε στη Funke Mediengruppe.

Σύλλογος κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς

Η κριτική για την κίνηση αυτή προήλθε από την Ένωση Εκπαιδευτικών. “Αυτό που δεν χρειαζόμαστε τώρα είναι μια συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για μια επαγγελματική ομάδα που είναι σε συντριπτική πλειοψηφία εμβολιασμένη”, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου, Udo Beckmann.

Οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί περίμεναν με ανυπομονησία τον εμβολιασμό. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν αποδεχθεί την προσφορά τους για εμβολιασμό. Το ποσοστό εμβολιασμού είναι σε ορισμένες περιπτώσεις 90 τοις εκατό.

Ο Beckmann προειδοποίησε: “Εάν ο εμβολιασμός δεν είναι δυνατός για λόγους υγείας, αυτό δεν πρέπει να καταλήξει σε επαγγελματική απαγόρευση”.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απορρίπτει επίσης τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Όλοι οι άνθρωποι καλούνται να εμβολιαστούν – συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων και των εκπαιδευτικών, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας Jens Spahn. “Δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός”.

Ο εμπειρογνώμονας υγείας του SPD Karl Lauterbach δήλωσε στις εφημερίδες Funke: “Απορρίπτω μια τέτοια υποχρέωση εμβολιασμού”. Εκεί η πολιτική πρέπει να κρατήσει το λόγο της, είπε. Μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού είχε επίσης απορρίψει ο Henn.

Κατάσταση του εμβολιασμού στην Γερμανία

Εν τω μεταξύ, το 58,5% του πληθυσμού στη Γερμανία έχει λάβει τουλάχιστον έναν εμβολιασμό. Το 42,6% του συνολικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Οι προσφορές είναι απαραίτητες για να πειστούν περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.

Ορισμένα κρατίδια ακολουθούν ήδη πολύ “δημιουργικούς δρόμους” – όπως κινητές ομάδες εμβολιασμού μπροστά από σούπερ μάρκετ ή σε πανεπιστήμια.

Ο Spahn είχε ανακοινώσει ότι όλοι οι ενήλικες που επιθυμούν να εμβολιαστούν θα μπορούσαν να εμβολιαστούν για πρώτη φορά τον Ιούλιο.

Για τα παιδιά και τους εφήβους άνω των 12 ετών, τουλάχιστον ο πρώτος εμβολιασμός θα πρέπει να είναι εφικτός έως το τέλος Αυγούστου. Για όλους τους μη εμβολιασμένους, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch, Lothar Wieler, είχε προβλέψει: “Μακροπρόθεσμα, ο ιός αυτός θα μολύνει κάθε πολίτη της Γερμανίας που δεν προστατεύεται από εμβολιασμό”.

Φίλτρα αέρα στα σχολεία: Επαρκής εναλλακτική λύση;

Τώρα αναμένεται να αγοραστούν περισσότερα φίλτρα αέρα για τα σχολεία. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας, υπάρχουν συζητήσεις για την επέκταση του ομοσπονδιακού προγράμματος προώθησής τους.

Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει υποστηρίξει μόνο την εγκατάσταση σταθερών συστημάτων. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Armin Laschet είχε ανακοινώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση των κρατιδίων επεξεργάζονται ένα πρόγραμμα για περισσότερα τέτοια φίλτρα στις σχολικές αίθουσες.

Αφού η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος άλλαξε την κριτική της γνώμη για τα φίλτρα, τα κρατίδια θα συζητήσουν τώρα σχετικά με το πώς θα συμπληρώσουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU/CSU στην τηλεόραση του ARD.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Γονέων απαίτησε τα φίλτρα αέρα να μην περιορίζονται σε τάξεις με παιδιά ηλικίας έως δώδεκα ετών. “Εάν αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πρέπει τουλάχιστον να διατεθούν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, ώστε οι μαθητές να μην εκτεθούν και πάλι στο μοντέλο της εκ περιτροπής διδασκαλίας”, δήλωσε η αντιπρόεδρος Ines Weber στις εφημερίδες της Funke Mediengruppe.

Ο Beckmann δήλωσε ότι είναι ευθύνη των πολιτικών να “εξαντλήσουν όλες τις τεχνικές δυνατότητες στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία για να προστατεύσουν όλους τους ανθρώπους στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς από τις μολύνσεις”.

Ο Meidinger δήλωσε στο RTL/ntv ότι εκτός από τις υποχρεωτικές μάσκες και τα γρήγορα τεστ, τα συστήματα φίλτρων είναι σημαντικά. “Αλλά είμαι επιφυλακτικός για το αν αυτό από μόνο του θα είναι αρκετό για να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά με ασφάλεια”.

Η πρόοδος στον εμβολιασμό των παιδιών και των νέων θα είναι ζωτικής σημασίας. Υπάρχει επίσης απειλή μόλυνσης εκτός σχολείων μεταξύ αυτής της ηλικιακής ομάδας που προηγουμένως δεν είχε εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό, είπε. “Τότε, ακόμη και με τα καλύτερα μέτρα προστασίας της υγείας στα σχολεία, το τέταρτο κύμα μπορεί να λάβει τεράστιες διαστάσεις”.

Δείτε επίσης

Μέρκελ: Στη Γερμανία δεν θα γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.