Γερμανία: Συζήτηση για πρόωρες σχολικές διακοπές Χριστουγέννων

Τα πρώτα ομόσπονδα κρατίδια ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν νωρίτερα τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους λόγω της πανδημίας. Ο επικεφαλής των Πρασίνων συνιστά επίσης στα κρατίδια να επισπεύσουν τις διακοπές. Η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας, ωστόσο, επιμένει σε μια εθνική συναίνεση.

Η συχνότητα των λοιμώξεων, ιδίως μεταξύ των μαθητών, αυξάνεται δραματικά. Θα πρέπει οι διακοπές των Χριστουγέννων να παραταθούν προς τα εμπρός, όπως έγινε πέρυσι, για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης;

Habeck: Νωρίτερες διακοπές εάν ο δείκτης είναι υψηλός

Λίγο πριν από τις διαβουλεύσεις, ο επικεφαλής των Πρασίνων Robert Habeck τάχθηκε υπέρ αυτού, όπως είχε κάνει, για παράδειγμα, ο επικεφαλής της παράταξης της Ένωσης Ralph Brinkhaus.

“Νομίζω ότι θα ήταν σωστό να επισπευσθούν οι διακοπές των Χριστουγέννων στα ομόσπονδα κρατίδια όπου οι δείκτης είναι πολύ υψηλοί”, δήλωσε ο Habeck στην εκπομπή “Morgenmagazin” του ARD και του ZDF.

Τα ομόσπονδα κρατίδια θα μπορούσαν να το χειριστούν διαφορετικά σε μεμονωμένες περιπτώσεις, δήλωσε ο Habeck: “Η Βάδη-Βυρτεμβέργη, και νομίζω ότι είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα, θα χρησιμοποιήσει την τελευταία εβδομάδα πριν από τις σχολικές διακοπές για τον εμβολιασμό των παιδιών, τουλάχιστον θα παρέχει την προσφορά”. Φυσικά, η φροντίδα των παιδιών θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή. “Αυτό δεν είναι λοιπόν ένα επιβαλλόμενο κλείσιμο, αλλά θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα”, είπε.

Μόνο δύο ομόσπονδα κρατίδια στη Γερμανία τερματίζουν τα μαθήματα νωρίτερα

Ωστόσο, η κυβέρνηση του κρατιδίου της Στουτγάρδης δεν έχει ακόμη αποφασίσει να αφήσει τις διακοπές να αρχίσουν νωρίτερα – παρόλο που η Εθνική Ακαδημία Επιστημών Leopoldina συνέστησε ακριβώς αυτό στα κρατίδια σε μια ad hoc δήλωση το περασμένο Σάββατο, προκειμένου να σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων.

Με το Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία-Άνχαλτ, μόνο δύο ομόσπονδα κρατίδια έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι η τελευταία ημέρα των σχολείων θα είναι ήδη στις 17 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει το πλήρες κλείσιμο των σχολείων την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Η νομική βάση είναι υπό αμφισβήτηση

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη “κλείσιμο των σχολείων” – και έδωσαν την ανάλογη εξήγηση: Ο ομοσπονδιακός νόμος για την προστασία από τις λοιμώξεις, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα, δεν επιτρέπει πλέον επίσημα αυτό το μέτρο.

Αυτό επισημαίνεται επανειλημμένα στη συζήτηση σχετικά με τις πρόωρες διακοπές των Χριστουγέννων σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια.

Για παράδειγμα, η υπουργός Παιδείας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Karin Prien αντέκρουσε το αίτημα του κρατιδίου για πρόωρες διακοπές επισημαίνοντας ότι το ίδιο το SPD στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε απαγορεύσει το κλείσιμο των σχολείων με τη μεταρρύθμιση του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις. Δεν υπάρχει πλέον “καμία νομική βάση” για τέτοια βήματα.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας, Bettina Stark-Watzinger, θεωρεί επίσης ότι το κλείσιμο σχολείων είναι ακατάλληλο αυτή τη στιγμή. “Δεν πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα, πρέπει να είναι το τελευταίο”, δήλωσε στο RTL/ntv τη Δευτέρα: “Πρέπει να κάνετε πρώτα όλα τα άλλα πριν εξετάσετε ένα τέτοιο μέτρο”.

Η Stark-Watzinger απέρριψε επίσης τις πρόωρες διακοπές των Χριστουγέννων: “Μπορούμε να αποτρέψουμε τη λήψη τέτοιων μέτρων με μάσκες, κανονισμούς υγιεινής, συνεπή εμβολιασμό και, πάνω απ’ όλα, ενισχυτική στα σχολεία”.

Söder: Δεν υπάρχει ακόμη λόγος για το κλείσιμο των σχολείων

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας έχει επίσης ακολουθήσει αυτή τη γραμμή. Λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας ζήτησε και πάλι αποφασιστική και κοινή δράση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά ενόψει των πρόωρων διακοπών των Χριστουγέννων, κράτησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε συνέντευξή του στο BR: “Είμαι πολύ υπέρ του να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσουν τώρα στη Βαυαρία. Εάν οι διακοπές μπορούν να γίνουν λίγο νωρίτερα, θα ήμουν ανοιχτός εάν συμφωνήσουμε σε τέτοιες ρυθμίσεις”.

Έτσι, η θέση που είχε ήδη λάβει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού του Μονάχου, απαντώντας σε ερώτημα του BR στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, παραμένει αμετάβλητη: Στη Βαυαρία, η 23η Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα του σχολείου. Αυτό σημαίνει ότι οι διακοπές δεν θα αρχίσουν πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων και η πρώτη ημέρα του σχολείου για το νέο έτος θα είναι στις 10 Ιανουαρίου.

Ένωση γονέων κατά των πρόωρων διακοπών

Η Βαυαρική Ένωση Γονέων (BEV) απορρίπτει κατηγορηματικά τα σχέδια για πρόωρες χριστουγεννιάτικες διακοπές. Αυτό είναι “κατάφωρα αντίθετο με την εκπαιδευτική εντολή και τις στοιχειώδεις αναπτυξιακές ανάγκες των μαθητών”, αναφέρει σε ανοικτή επιστολή της η BEV προς τον πρωθυπουργό Markus Söder και τον υπουργό Παιδείας Michael Piazolo.

Είναι επίσης αμφίβολο αν οι πρόωρες σχολικές διακοπές θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού. Αντιθέτως, η BEV απαιτεί να ανασταλεί η υποχρεωτική φοίτηση στα βαυαρικά σχολεία.

Λόγω της τρέχουσας κατάστασης των λοιμώξεων, θα πρέπει να επιτραπεί και πάλι στις οικογένειες να σταθμίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη της φοίτησης στο σχολείο.

Η κατάσταση είναι διαφορετική από το 2020

Πέρυσι, οι διακοπές των Χριστουγέννων είχαν ξεκινήσει πρόωρα σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια, συμπεριλαμβανομένης της Βαυαρίας. Ο Söder εξήγησε τότε ότι μπορούσε κανείς να “μείνει στο σπίτι του” κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ωστόσο, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε διαθέσιμο εμβόλιο – εν τω μεταξύ, πολλοί παππούδες και γιαγιάδες έχουν ήδη εμβολιαστεί τρεις φορές. Επιπλέον, οι μαθητές ηλικίας 12 έως 17 ετών μπορούν τώρα επίσης να εμβολιαστούν κατά του Covid.

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.