Γερμανία: Τα πρώτα σούπερ μάρκετ μειώνουν το ωράριο

Ένα σούπερ μάρκετ στο Ντέγκεντορφ θα κλείσει μία ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο από την Τετάρτη λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ελλείψεων προσωπικού.

Δεν είναι η μόνη αγορά που προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια με αυτόν τον τρόπο. Θα ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμα οι μεγάλες αλυσίδες;

Λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ελλείψεων προσωπικού, ένα σούπερ μάρκετ Edeka στο Ντέγκεντορφ μειώνει το ωράριό του από την Τετάρτη.

Ο Siegfried Oswald, ιδιοκτήτης του καταστήματος Edeka στο Deggendorf, επιβεβαίωσε αυτό στην BR κατόπιν αιτήματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σούπερ μάρκετ θα κλείνει μία ώρα νωρίτερα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας – στις 7 μ.μ. αντί για τις 8 μ.μ. – και τα Σάββατα ακόμη και δύο ώρες νωρίτερα: στις 6 μ.μ. αντί για τις 8 μ.μ. όπως πριν.

Μικρότερο ωράριο λειτουργίας: Πόση ενέργεια μπορεί να εξοικονομηθεί;

Όπως δήλωσε ο Oswald στη συνέντευξη του BR, αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει ενέργεια στα ψυγεία – όπως για παράδειγμα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα – καθώς και στο φωτισμό των χώρων στάθμευσης και των αγορών.

“Δεν θα είναι μια μαζική εξοικονόμηση ενέργειας – αλλά είναι πάντα λίγο από κάτι”, δήλωσε ο Oswald. Δεν μπορεί ακόμη να πει πόση ενέργεια θα εξοικονομήσει πραγματικά ο ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ – μια πρώτη αξιολόγηση θα είναι δυνατή στα τέλη Νοεμβρίου, είπε.

Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από την άλλη πλευρά, αμφιβάλλουν ότι η μείωση του ωραρίου λειτουργίας θα εξοικονομήσει σημαντική ποσότητα ενέργειας.

Μια έρευνα της BR στα κεντρικά γραφεία της Globus, της REWE και της Penny έδειξε ότι δεν σκέφτονται να μειώσουν το ωράριό τους.

“Η εξοικονόμηση ενέργειας που θα μπορούσε να επιτευχθεί θα ήταν οριακή”, λέει για παράδειγμα η REWE.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της REWE, πάνω από το ήμισυ της ενεργειακής ζήτησης των καταστημάτων οφείλεται στην τεχνολογία (ψύξης), και αυτό είναι ανεξάρτητο από τις ώρες λειτουργίας.

Άλλα σούπερ μάρκετ επίσης μειώνουν το ωράριο λειτουργίας στη Γερμανία

Παρ’ όλα αυτά, το κατάστημα Edeka του Deggendorf που λειτουργεί από ιδιοκτήτη δεν είναι το μόνο που θα κλείσει τις πόρτες του νωρίτερα στο μέλλον.

Όπως λέει ο Siegfried Oswald, και άλλα σούπερ μάρκετ άλλαξαν το ωράριό τους λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αυτό είναι δυνατό εάν είναι “ιδιωτικά διοικούμενα”.

Ένα παράδειγμα είναι ένα κατάστημα Edeka στο Aldersbach στην περιφέρεια του Passau, το οποίο είναι επίσης ιδιόκτητο.

Ανακοινώνει, επίσης, στην αρχική του σελίδα ότι θα μειώσει το ωράριό της από τις 2 Νοεμβρίου: “προς όφελος και ανακούφιση των εργαζομένων μας και για εξοικονόμηση ενέργειας”.

Ο βαυαρικός νόμος για την προστασία των καταστημάτων αποτελεί πρότυπο στην ενεργειακή κρίση;

Πριν από δέκα ημέρες, η Aldi-Nord είχε προκαλέσει αναστάτωση με την ανακοίνωσή της ότι θα έκλεινε τα περισσότερα καταστήματά της νωρίτερα μέσα στο χειμώνα, αναλαμβάνοντας έτσι πρωτοποριακό ρόλο στον κλάδο των τροφίμων.

Η εταιρεία discounter θέλει να κλείσει περίπου το 70% των 2.200 καταστημάτων της στη βόρεια Γερμανία στις 8 μ.μ., αντί για τις 9 ή 10 μ.μ., αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.

Θα γίνει η Βαυαρία πρότυπο για άλλα ομόσπονδα κρατίδια στην ενεργειακή κρίση; Ξανά και ξανά, οι αυστηρότερες ώρες κλεισίματος των καταστημάτων που ισχύουν εδώ αναφέρονται ως πιθανή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Lebensmittel Zeitung”, ο Thomas Gutberlet, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας λιανικής Tegut, είχε ήδη γράψει τον Σεπτέμβριο επιστολή προς τις 16 κυβερνήσεις των κρατιδίων υπέρ των περικοπών.

Η ρύθμιση στη Βαυαρία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο. “Βραχυπρόθεσμα, μια μείωση θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας- μακροπρόθεσμα, θα καταστήσει και πάλι πιο ελκυστικό το επαγγελματικό προφίλ στο λιανικό εμπόριο”, δήλωσε ο Gutberlet.

Το προσωπικό των σούπερ μάρκετ στη Γερμανία γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο

Διότι η ενεργειακή κρίση δεν είναι ο μόνος λόγος που ώθησε τον διαχειριστή των σούπερ μάρκετ Siegfried Oswald να μειώσει το ωράριο λειτουργίας.

Όπως λέει ο ίδιος, προβαίνει σε αυτό το βήμα “προς όφελος του προσωπικού”.

Ειδικά επειδή λιγότερη εργασία δεν σημαίνει λιγότερα χρήματα για το προσωπικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βραδινή βάρδια θα ξεκινήσει μια ώρα νωρίτερα από τις 2 Νοεμβρίου.

Έτσι, έχει περισσότερο προσωπικό στο σούπερ μάρκετ κατά τις μεσημεριανές ώρες αιχμής.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού, η αγοραστική συμπεριφορά των πελατών του δεν έχει αλλάξει, είπε. “Εξακολουθούμε να έχουμε τον ίδιο αριθμό πελατών”.

Ωστόσο, το αφεντικό του σούπερ μάρκετ παρατηρεί μια διαφορά: “Ο κόσμος κοιτάζει την τιμή, οι προσφορές γίνονται περισσότερο αντιληπτές τώρα. Τα επώνυμα ή βιολογικά προϊόντα δεν έχουν πλέον τέτοια ζήτηση”.

Οι πελάτες αποδέχονται νωρίτερα το κλείσιμο των σούπερ μάρκετ

Ο τρόπος με τον οποίο οι πελάτες θα δεχτούν το μειωμένο ωράριο θα φανεί από σήμερα 2 Νοεμβρίου. Μια πινακίδα μπροστά από το σούπερ μάρκετ επισημαίνει το μειωμένο ωράριο λειτουργίας εδώ και περίπου μια εβδομάδα.

“Μέχρι στιγμής, έχουμε λάβει μόνο θετικά σχόλια από τους πελάτες”, λέει ο Oswald.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.