Γερμανία: Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι συνεχίζουν την απεργία τους

Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία της Γερμανίας παρέτειναν την απεργία τους την Παρασκευή σε μια συνεχιζόμενη σύγκρουση για τους μισθούς.

Μετά την επίσχεση εργασίας που οδήγησε 6.000 ταχυδρομικούς υπαλλήλους να αποσυρθούν από την εργασία τους την Πέμπτη, το συνδικάτο Verdi κάλεσε τους εργαζόμενους στο τμήμα επιστολών και δεμάτων της Deutsche Post να συνεχίσουν την απεργία την Παρασκευή.

Ο τελευταίος γύρος προειδοποιητικών απεργιών προκηρύχθηκε από το συνδικάτο Verdi μετά την παύση των μισθολογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Deutsche Post και των εργαζομένων της.

Η πλευρά των εργαζομένων ζητά 15 τοις εκατό περισσότερες αποδοχές για τους περίπου 160.000 εργαζόμενους με μισθολογική κλίμακα στον τομέα Post & Parcel Germany – ένα ποσοστό που η Deutsche Post λέει ότι είναι υπερβολικά υψηλό.

Η κίνηση αυτή ακολούθησε τρεις ημέρες προειδοποιητικών απεργιών την περασμένη εβδομάδα, στις οποίες εκτιμάται ότι συμμετείχαν περίπου 30.000 ταχυδρομικοί υπάλληλοι.

Ένα εκατομμύριο δέματα και τρία εκατομμύρια επιστολές δεν παραδόθηκαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Περιττή η απεργία σύμφωνα με τη Deutsche Post

Απαντώντας στην είδηση της απεργίας της Πέμπτης, εκπρόσωπος της Deutsche Post δήλωσε ότι η κίνηση της Verdi είναι δυσνόητη, καθώς η εταιρεία είχε προγραμματίσει να κάνει την πρόταση της προς το εργατικό δυναμικό στις 8 Φεβρουαρίου.

“Αυτές οι απεργίες είναι περιττές, διότι, τελικά, είναι μόνο εις βάρος των πελατών μας”, πρόσθεσε.

Μαζί με τη θυγατρική DHL, η Deutsche Post είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ταχυμεταφορών στον κόσμο και αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των ταχυδρομικών υπηρεσιών της Γερμανίας.

Αρχικά ήταν κρατική, ιδιωτικοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αλλά η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Η εταιρεία σημείωσε σημαντική άνοδο στα έσοδά της τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στράφηκαν στις ηλεκτρονικές αγορές και στις παραδόσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ ακόμη και το πιο “ασθενές” γράμμα έλαβε ώθηση λόγω της αύξησης της διαφημιστικής αλληλογραφίας.

Ωστόσο, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και η επιστροφή στα καταστήματα μετά τον Covid επηρέασαν τα κέρδη της εταιρείας πιο πρόσφατα.

Πρόκληση η απόρριψη της αύξησης μισθών σύμφωνα με το συνδικάτο Verdi

Η Deutsche Post υπογραμμίζει ότι χρειάζεται οικονομικά περιθώρια για επενδύσεις που ενδεχομένως θα διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα θέσεις εργασίας.

Εάν το κόστος προσωπικού αυξηθεί υπερβολικά, αυτό θα μπορούσε να φρενάρει τις επενδύσεις και έτσι να θολώσει το μέλλον, υποστηρίζει.

Η Verdi, από την άλλη πλευρά, έχει επισημάνει τις επιδόσεις του εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια του Covid και τον υψηλότατο πληθωρισμό που πλήττει τους πραγματικούς μακροπρόθεσμους μισθούς.

“Οι απεργίες είναι ένα σαφές μήνυμα των μελών μας προς τον εργοδότη τους”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Verdi Andrea Kocsis.

Πριν από τη συνάντηση του Φεβρουαρίου, η Deutsche Post εξέδωσε ρητή απόρριψη της αύξησης των μισθών που διεκδικεί το συνδικάτο, δήλωσε ο Kocsis.

“Πρόκειται για μια πρόκληση στην οποία οι εργαζόμενοι δίνουν μια ξεκάθαρη απάντηση με τις απεργίες τους”, πρόσθεσε.

Είπε ότι ο όμιλος αναμένει να σημειώσει κέρδη ρεκόρ το 2022 και οφείλει την επιτυχία αυτή στους εργαζομένους του. Σε αυτό το πλαίσιο, τα μισθολογικά αιτήματα είναι “αναγκαία, δίκαια και εφικτά”.

Οι προειδοποιητικές απεργίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί να διαρκέσουν μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης – αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο.

“Μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσουν κι άλλες προειδοποιητικές απεργίες τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε την Πέμπτη στο DPA ο Thomas Großstück από το Verdi NRW.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.