Γερμανία: Τι ισχύει με το καλώδιο φόρτισης e-αυτοκινήτου;

Δικαιούνται οι ιδιώτες να λάβουν άδεια για ειδική χρήση του πεζοδρομίου προκειμένου να τοποθετήσουν καλώδια φόρτισης κατά μήκος του πεζοδρομίου για να μεταφέρουν το ηλεκτρονικό τους αυτοκίνητο; Αυτό έπρεπε να αποφασίσει το διοικητικό δικαστήριο της Φρανκφούρτης

Η υπόθεση: Ένας άνδρας είχε υποβάλει αίτηση στην πόλη για ειδική άδεια χρήσης για δύο καλώδια που διέρχονται από το πεζοδρόμιο. Είχε σκοπό να φορτίσει το plug-in υβριδικό του και το e-car του μπροστά από το ακίνητό του στο δημόσιο δρόμο.

Για το σκοπό αυτό, ήθελε να τοποθετήσει τα καλώδια φόρτισης κατά μήκος του πεζοδρομίου για χρόνο φόρτισης τριών έως έξι ωρών.

Σύμφωνα με την ιδέα του ιδιοκτήτη του e-car, αυτά επρόκειτο να τρέχουν σε καλωδιακές γέφυρες με μαύρη και κίτρινη σήμανση σε μέγιστο ύψος 4,3 εκατοστών.

Καλώδια φόρτισης στο πεζοδρόμιο: Ο Δήμος δεν χορηγεί άδεια

Η πόλη απέρριψε την αίτηση. Ο λόγος που αναφέρθηκε ήταν ότι τα καλώδια θα δημιουργούσαν κινδύνους για πολίτες και συνεπώς δεν θα εξασφάλιζαν πλέον την απρόσκοπτη χρήση του πεζοδρομίου από τους πεζούς.

Ο οδηγός του ηλεκτρονικού αυτοκινήτου υπέβαλε μήνυση, υποστηρίζοντας ότι οι καλωδιακές γέφυρες με προειδοποιητική σήμανση δεν αποτελούσαν κίνδυνο για τους πεζούς.

Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπήρχαν αρκετά σημεία φόρτισης στην πόλη για να μπορεί να φορτίζει τα δύο ηλεκτρονικά του αυτοκίνητα ανά πάσα στιγμή.

Επιπλέον, η πόλη δεν είχε λάβει υπόψη της στην απόφασή της τις πτυχές της προστασίας του κλίματος και της επιθυμητής αλλαγής της κινητικότητας.

Η ασφάλεια των πεζών στη Γερμανία προηγείται

Το διοικητικό δικαστήριο της Φρανκφούρτης απέρριψε την προσφυγή. Δεν διαπίστωσε νομικές αντιρρήσεις για την απόρριψη της άδειας.

Ο πολίτης είχε δικαίωμα σε μια απόφαση χωρίς σφάλματα από την αρχή. Σύμφωνα με το δικαστήριο, αυτό συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Μια καλωδιακή γέφυρα στο πεζοδρόμιο περιορίζει την προσβασιμότητα, ιδίως για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες (για παράδειγμα, τα άτομα που εξαρτώνται από αναπηρικό αμαξίδιο), και δημιουργεί κινδύνους να σκοντάψουν.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ασφάλεια των πεζών πρέπει να εκτιμηθεί περισσότερο από το ιδιωτικό συμφέρον των οδηγών ηλεκτρονικών αυτοκινήτων να μπορούν να φορτίζουν τα οχήματά τους απευθείας μπροστά από τα σπίτια τους.

Η προστασία του κλίματος δεν αποτελεί επιχείρημα για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών αυτοκινήτων

Το δικαστήριο συνέχισε λέγοντας ότι ο στόχος του κράτους για την προστασία του κλίματος δεν δημιουργεί δικαιώματα για τους μεμονωμένους πολίτες.

Ως εκ τούτου, η πόλη δεν θα έπρεπε να εξετάσει τις πτυχές της προστασίας του κλίματος στην απόφασή της σχετικά με την ειδική χρήση του πεζοδρομίου.

Φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε σταθμούς φόρτισης

Τέλος, παρεμπιπτόντως, το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η κινητικότητα του ιδιοκτήτη του ηλεκτρονικού αυτοκινήτου δεν περιορίστηκε αδικαιολόγητα.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, είχε δύο ηλεκτρονικά οχήματα και μπορούσε επίσης να τα φορτίζει το ένα μετά το άλλο σε σταθμό φόρτισης.

VG Frankfurt a.M., απόφαση της 24.2.2022, Ref.: 12 K 540/21.F

Σημείωση των δικηγόρων της ADAC: Η απόφαση δεν είναι νομικά δεσμευτική. Μπορεί να υποβληθεί αίτηση για την άδεια άσκησης έφεσης κατά της απόφασης στο Διοικητικό Δικαστήριο της Έσσης.

Φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.