Γερμανία: Τι να κάνετε αν έχει κρύο στον χώρο εργασίας σας;

Με τις χειμερινές θερμοκρασίες έξω, τα δωμάτια ψύχονται επίσης ταχύτερα. Τα γραφεία πρέπει να θερμαίνονται τουλάχιστον στους 19 βαθμούς Κελσίου- αυτό έχει οριστεί από το νόμο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αλλά αν αυτό είναι ακόμα πολύ κρύο, δεν χρειάζεται απαραίτητα να παγώσετε στη δουλειά. Με λίγη προθυμία για συμβιβασμό, μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Εάν εργάζεστε σε γραφείο, θα πρέπει να ντυθείτε ζεστά αυτό το χειμώνα. Ορισμένοι εργοδότες προσφέρουν ακόμη και βοήθεια – για παράδειγμα, μια εταιρεία της Λειψίας μοίρασε μάλλινες κουβέρτες στους υπαλλήλους της και η βαυαρική πόλη Kaufbeuren έδωσε μάλλινα γάντια στους περίπου 1.200 υπαλλήλους της.

Όλα αυτά είναι ωραίες χειρονομίες, αλλά τι πρέπει να κάνει στην πραγματικότητα ο εργοδότης αν οι άνθρωποι στο γραφείο κρυώνουν;

Ο Markus Schlimbach, πρόεδρος του παραρτήματος Σαξονίας της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), λέει: “Φυσικά, οι εργοδότες βρίσκονται σε δίλημμα, διότι αφενός ο τροποποιημένος κανονισμός για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία προβλέπει αυτούς τους 19 βαθμούς και αφετέρου υπάρχει το αίσθημα ζεστασιάς των εργαζομένων.

Δυνατότητα ατομικών λύσεων θέρμανσης

Βεβαίως, ο εργοδότης έχει υποχρέωση επιμέλειας, αλλά ο νομοθέτης το έλαβε υπόψη του όταν θεσπίστηκε ο κανόνας των 19 βαθμών. Έτσι, η διοίκηση δεν χρειάζεται να δράσει αν οι εργαζόμενοι κρυώνουν στο γραφείο. Αλλά μπορούν.

Ο συνδικαλιστής Markus Schlimbach εκλιπαρεί για ατομικές λύσεις: “Θα πρέπει να κλείσετε τα μάτια σε εκείνους τους συναδέλφους που πραγματικά κρυώνουν πάρα πολύ και των οποίων η απόδοση στην εργασία υποφέρει όταν παγώνουν και πρέπει να γράφουν με κρύα χέρια.

Για παράδειγμα, ο Markus Schlimbach λέει ότι η θέρμανση στο γραφείο του ατόμου που κρυώνει θα πρέπει να είναι λίγο πιο ζεστή. Είναι σημαντικό να μην θερμαίνονται απλώς όλα τα γραφεία.

Οι 19 βαθμοί δεν αυξάνουν τον κίνδυνο κρυολογήματος

Ο Dennis Nowak βάζει αμέσως ένα τέλος σε αυτή την υπόθεση ότι ένα κρύο γραφείο οδηγεί σε περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών.

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και του Περιβάλλοντος και εξηγεί: “Τα κρυολογήματα είναι ιογενείς ασθένειες και το πώς μεταδίδονται οι ιοί, δηλαδή μέσω του κακού αερισμού σε εσωτερικούς χώρους ή μέσω του φτερνίσματος, είναι κάτι που έχουμε μάθει αρκετά καλά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έτσι ώστε το θέμα της βλάβης της υγείας από τους 19 βαθμούς μπορεί ουσιαστικά να μπει στο ράφι. Επειδή οι υγιείς άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν στους 19 βαθμούς”.

Και η ικανότητα συγκέντρωσης δεν παίζει ρόλο σε ένα ψυχρότερο γραφείο, τονίζει ο γιατρός Christian Nowak: “Το αποφασιστικό είναι να το εξατομικεύσετε.

Και αν αισθάνεστε κρύο στους 19 βαθμούς, θα πρέπει να φορέσετε χοντρές κάλτσες, θερμικά εσώρουχα και τότε μπορείτε να σκεφτείτε σωστά. Δεν βλέπω λοιπόν κανένα πρόβλημα εκεί”.

Το γραφείο στο σπίτι ως συμβιβασμός για τη θέρμανση

Για όσους πραγματικά χρειάζονται περισσότερη ζέστη, η μόνη λύση είναι να αποσυρθούν στο γραφείο στο σπίτι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της DGB της Σαξονίας Schlimbach, οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να περιμένουν από τον εργοδότη τους να συνεισφέρει στο πρόσθετο κόστος.

Ο κανόνας των 19 βαθμών στα δημόσια κτίρια καθώς και πολυάριθμοι άλλοι κανονισμοί για την εξοικονόμηση ενέργειας ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.