Γερμανία: Τι να ΜΗΝ ξεχάσετε κατά την υποβολή της φορολογικής

Η φορολογική δήλωση για το έτος 2020 του κορωνοϊού περιλαμβάνει ορισμένα ειδικά χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζουν όλοι. Δεν είναι μόνο η προθεσμία υποβολής που έχει αλλάξει.

Το έτος 2020 συνοδεύτηκε από ορισμένες σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους.

Το κράτος προσπαθεί να αμβλύνει αυτές τις ειδικές επιβαρύνσεις με διάφορες ελαφρύνσεις – για παράδειγμα, και όσον αφορά τη φορολογική δήλωση για το 2020.

Ποιος επωφελείται από αυτό – και πού, ωστόσο, μπορεί επίσης να προκύψει κάποια πρόσθετη πληρωμή:

Παράταση της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης του 2020

Όλοι όσοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη φορολογική τους δήλωση για το 2020 θα έχουν ένα μικρό περιθώριο: όπως αναφέρθηκε, η προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης για το 2020 παρατάθηκε αναλόγως λόγω της κρίσης της πανδημίας – οι φορολογούμενοι που πρέπει ακόμη να την υποβάλουν έχουν πλέον προθεσμία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για να το πράξουν.

Για όσους χρησιμοποιούν φορολογικό σύμβουλο ή εταιρία βοηθείας για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η νέα προθεσμία υποβολής είναι το τέλος Μαΐου 2022.

Φορολογική δήλωση: Προσέξτε το παράρτημα “Corona-Hilfen”

Η συλλογή των εντύπων για τη φορολογική δήλωση του 2020 έχει επίσης γίνει πιο εκτεταμένη, όπως ανέφερε η tagesschau.de: το παράρτημα “Corona-Hilfen” θα δείχνει τις επιχορηγήσεις, τη βοήθεια γεφύρωσης και τις ενισχύσεις έκτακτης ανάγκης που έλαβαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρές επιχειρήσεις και οι εταιρείες.

“Ακόμη και όσοι ασκούν αυτά τα επαγγέλματα και δεν έχουν λάβει καμία από αυτές τις ενισχύσεις πρέπει να τις δηλώσουν εδώ”, αναφέρει η έκθεση. Έτσι, και πάλι, όσοι επηρεάζονται θα πρέπει να το εξετάσουν προσεκτικά.

Επιστροφή χρημάτων λόγω τηλεργασίας: Συμβουλές για τη φορολογική δήλωση

Πολλοί υπάλληλοι πέρασαν το έτος 2020 σε καθεστώς τηλεργασίας, ορισμένοι τουλάχιστον εν μέρει. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σκεφτούν τώρα και αυτές τις δαπάνες.

Έτσι, οι δαπάνες για την τηλεργασία μπορούν να εκπέσουν ως δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημα, “υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται τουλάχιστον κατά 90 τοις εκατό επαγγελματικά”, περιγράφει η tagesschau.de.

Εδώ, “οι αγορές μέχρι 800 ανά συσκευή ή έπιπλο (χωρίς ΦΠΑ) μπορούν να δηλωθούν”, αναφέρει η έκθεση: “Ένας υπολογιστής, που ήταν πιο ακριβός, μπορεί να αποσβεστεί σε τρία χρόνια, ενώ για τα έπιπλα γραφείου ισχύουν άλλες περίοδοι”.

Αφορολόγητο Corona-Bonus έως 1.500 ευρώ από τον εργοδότη

Οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν αφορολόγητο μπόνους κορωνοϊού έως και 1.500 ευρώ συνολικά από τον εργοδότη τους.

Ο κανονισμός παρατάθηκε έως τις 31 Μαρτίου 2022. Το επίδομα μπορεί να καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή – ακόμη και σε δόσεις.

Καλό είναι να γνωρίζετε: Στη φορολογική δήλωση, δεν χρειάζεται να δηλώσετε το μπόνους.

Φορολογική δήλωση μετά από εργασία μικρής διάρκειας (Kurzarbeit)

Το 2020, πολλοί εργαζόμενοι στη Γερμανία εργάζονταν με μειωμένο ωράριο – και τώρα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Παρόλο που το ίδιο το επίδομα βραχυχρόνιας απασχόλησης είναι αφορολόγητο, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καθυστερούμενες πληρωμές.

Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει επίσης επιστροφή χρημάτων.

Το επιπλέον επίδομα παιδιού (Kinderbonus) είναι αφορολόγητο, αλλά πρέπει να δηλώνεται

Το επιπλέον επίδομα παιδιού που καταβλήθηκε το 2020 μπορεί επίσης να έχει φορολογικές συνέπειες. Αν και το μπόνους αυτό είναι αφορολόγητο, πρέπει να καταχωρηθεί στη φορολογική δήλωση.

Πέρυσι, οι οικογένειες έλαβαν 300 ευρώ ανά παιδί ως επιπλέον επίδομα (φέτος ήταν 150 ευρώ). Το επιπλέον επίδομα θα συμψηφίζεται με το επίδομα τέκνων, αλλά όχι με τη βασική εισοδηματική ενίσχυση (Grundsicherung).

Αυτό έχει ως στόχο να ωφελήσει περισσότερο τους χαμηλόμισθους. Από την άλλη πλευρά, οι οικογένειες με υψηλότερα εισοδήματα επωφελούνται λιγότερο από το επίδομα: Οι υψηλότερα αμειβόμενοι συνήθως επωφελούνται από το επίδομα τέκνων – και το επίδομα συμψηφίζεται με αυτό.

Αναγνώριση για τους βοηθούς εμβολιασμού – φορολογική ελάφρυνση

Σύμφωνα με το tagesschau.de, όσοι εργάστηκαν εθελοντικά ως βοηθοί εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα μπορέσουν να απολαύσουν μια επάξια φορολογική ελάφρυνση.

Σύμφωνα με ειδικό κανονισμό που ψηφίστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων, οι εθελοντές μπορούν να επωφεληθούν από ένα επίδομα 3.000 ευρώ, το οποίο ισχύει επίσης, για παράδειγμα, για τους υπευθύνους άσκησης σε αθλητικούς συλλόγους.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.