Γερμανία: Οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να μειώνονται

Η άνθηση των ακινήτων στη Γερμανία έχει τελειώσει -τουλάχιστον προς το παρόν- καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για συνεχή μείωση μετά την πτώση των τιμών των κατοικιών στα τέλη του περασμένου έτους

Οι τιμές των γερμανικών ακινήτων μειώθηκαν κατά περίπου 1,8% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά εξακολουθούσαν να είναι αυξημένες κατά 2,1% σε ετήσια βάση.

Σε έκθεση της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών Pfandbrief (VDP) που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, σημειώθηκε μείωση των ακινήτων σε όλους τους τομείς, με τις τιμές των γραφείων και των χώρων λιανικής πώλησης να μειώνονται επίσης.

Ωστόσο, δύο μεγάλες γερμανικές πόλεις αντιστάθηκαν στη γενική τάση.

Στη Φρανκφούρτη, η πτώση της αξίας ήταν πιο απότομη από ό,τι στις περισσότερες άλλες γερμανικές πόλεις.

Οι τιμές των ακινήτων στην τραπεζική πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι μειωμένες κατά 2,7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και κατά 4,8% όταν συγκρίνονται με το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Η αγορά κατοικίας στο Βερολίνο, ωστόσο, επέδειξε συγκριτική ανθεκτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι τιμές των ακινήτων στην πρωτεύουσα μειώθηκαν μόνο κατά 0,7 τοις εκατό το τέταρτο τρίμηνο και εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά 4,6 τοις εκατό σε σύγκριση με ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο.

Ο δείκτης του VDP βασίζεται σε δεδομένα συναλλαγών από 700 τράπεζες και όχι σε ζητούμενες τιμές – πράγμα που σημαίνει ότι μετράει το τι πραγματικά καταλήγουν να πωλούνται τα ακίνητα.

Ο δείκτης διαπιστώνει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι ο κύριος λόγος για την πτώση των τιμών, καθώς λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά στεγαστικά δάνεια.

Αναμένουν ότι οι μέτριες μειώσεις θα συνεχιστούν για τα επόμενα τρίμηνα, αλλά πιθανότατα όχι τόσο ώστε οι τιμές να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2020.

Ακόμη και με την πτώση των τιμών των κατοικιών, οι ενοικιαστές εξακολουθούν να αισθάνονται την πίεση.

Τα μισθώματα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 – κάτι που σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του VDP Jens Tolckmitt είναι αποτέλεσμα της αργής οικοδόμησης κατοικιών στη Γερμανία.

“Ούτε εδώ υπάρχουν σημάδια αντιστροφής της τάσης, το αντίθετο μάλιστα, διότι η νέα οικοδομική δραστηριότητα στη Γερμανία εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ της ζήτησης”, δήλωσε.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.