Γερμανία: Οι τιμές ανεβαίνουν – Οι πολίτες κάνουν οικονομία

O πληθωρισμός και η πορεία της γερμανικής οικονομίας είναι από τα βασικά θέματα που απασχολούν και σήμερα τον Τύπο.

«Η απότομη άνοδος των τιμών κάνει τους Γερμανούς να στραφούν σε φθηνότερα προϊόντα», γράφει η Handelsblatt -μία στροφή που όπως επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα επηρεάζει ιδιαίτερα τους προμηθευτές βιολογικών και επώνυμων τροφίμων.

«Οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν με βιώσιμο τρόπο, ωστόσο στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα. Αυτό ενισχύει τις αλυσίδες discounter.

Παράλληλα, οι λιανέμποροι βιολογικών προϊόντων και οι παραγωγοί επώνυμων προϊόντων παλεύουν για την επιβίωσή τους στην αγορά (…)

Η αντίθεση είναι έντονη με το 2020 έτος-ρεκόρ, καθώς τότε οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων συνολικά είχαν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση».

Βέβαια, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, τότε οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν, τα εστιατόρια ήταν κλειστά και κατά συνέπεια ο προϋπολογισμός για τρόφιμα ήταν αντίστοιχα υψηλός.

Το ενεργειακό και οι Ανατολικογερμανοί

Δημοσίευμα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στις επιστολές που αποστέλλουν εδώ και αρκετές εβδομάδες τεχνίτες από την ανατολική Γερμανία προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι συντάκτες των επιστολών, σύμφωνα με την εφημερίδα, επικεντρώνονται «στο φόβο τους για την κατάρρευση της χώρας, στο αίτημα να σταματήσουν όλες οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία και στη διατήρηση όλων των αξιόπιστων και προσιτών οικονομικά πηγών ενέργειας».

Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι οι επιστολές αυτές υπογραμμίζουν την «ανησυχητική διάβρωση» της εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση:

«Ολοένα και περισσότερο δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός, για ιδεολογικούς κυρίως λόγους, καταστρέφει πολλά από αυτά που είχαν οικοδομηθεί με κόπο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών.

Και η κριτική στρέφεται κυρίως κατά των τιμών στην ενέργεια. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έπαιξε σημαντικό ρόλο ήδη προεκλογικά στην ανατολική Γερμανία (…)

Εκεί, η ήδη υπάρχουσα εμπειρία της πολιτικής μετάβασης αποτελεί κλειδί για την κατανόηση της κατάστασης: πολλοί Ανατολικογερμανοί θυμούνται ακόμη πολύ καλά τις κακουχίες, τις στερήσεις και τις αναταραχές που έφερε μαζί της η Γερμανική Επανένωση.

Και ειδικά οι τεχνίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν μικρές επιχειρήσεις, είναι υπερήφανοι για όσα έχουν επιτύχει παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Αλλά όλοι λένε επίσης: “Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο”».

Πηγή: Χρύσα Βαχτσεβάνου | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.