Η κρίση «χτυπά» τη Γερμανία: Το 50% βάζει «μαχαίρι» στις δαπάνες του

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί έχουν υποχρεωθεί να περιορίσουν τις δαπάνες τους λόγω της πίεσης που ασκεί ο υψηλός πληθωρισμός στην αγοραστική τους δύναμη, σε μία ακόμα ένδειξη ότι η άνοδος των τιμών λόγω της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης επηρεάζει ακόμα και τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης.

Η Bundetag εγκρίνει αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία

Σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ARD, το 47% έχει περικόψει έντονα ή πολύ έντονα τα έξοδά του.

Το πρόβλημα είναι πιο διευρυμένο στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου σχεδόν έξι στους δέκα (59%) δήλωσαν ότι έχουν περιστείλει τις δαπάνες τους.

Σε ό, τι αφορά τα νοικοκυριά που ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, το ποσοστό που έχει μειώσει τον προϋπολογισμό των δαπανών του ανέρχεται στο 77%.

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές

Οι τιμές για τους καταναλωτές στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 8,7% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού που έχει καταγραφεί στην «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την επανένωση, το 1990, και ένα από τα υψηλότερα της ευρύτερης μεταπολεμικής περιόδου.

Ο πληθωρισμός αποτελεί επί δεκαετίες μία από τις μεγαλύτερες πηγές λαϊκής ανησυχίας στη Γερμανία, λόγω της κρίσης υπερπληθωρισμού που έπληξε τη βραχύβια Δημοκρατία της Βαϊμάρης την δεκαετία του 1920.

Σε μία ένδειξη της σημασίας που αποδίδουν οι Γερμανοί στις αυξήσεις τιμών, σχεδόν ένας στους τέσσερις (23%) δήλωσε ότι ο πληθωρισμός συνιστά το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να λύσει σήμερα η κυβέρνηση. Μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία ανησυχεί περισσότερους πολίτες (37%).

Το πραγματικό κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα στη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 35.290 ευρώ το 2021, σαφώς πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, το οποίο υπολογίζεται στα 27.810, σύμφωνα με τη Eurostat.

Πηγή: in.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.