Γερμανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο καθορίζει τα μέτρα στα σχολεία

Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο στη Γερμανία καθορίζει τη δικαιοδοσία για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού στα σχολεία

Πριν από μερικούς μήνες, οι αποφάσεις των οικογενειακών δικαστηρίων σχετικά με τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας στα σχολεία προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση. Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο απάντησε τώρα στο ζήτημα της δικαιοδοσίας.

Τα οικογενειακά δικαστήρια δεν είναι εξουσιοδοτημένα να παρακάμπτουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας στα σχολεία. Αυτό διευκρινίστηκε πλέον από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (BGH), όπως ανακοίνωσαν οι δικαστές της Καρλσρούης.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι δικαστές οικογενειακών δικαστηρίων δεν μπορούν να εκδίδουν εντολές προς τις σχολικές αρχές για την επιβολή του συμφέροντος του παιδιού. Ο δικαστικός έλεγχος στον τομέα αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων (Ref. XII ARZ 35/21).

Το ζήτημα έλαβε μεγάλες διαστάσεις την άνοιξη, όταν ένας δικαστής οικογενειακού δικαστηρίου της Βαϊμάρης εξαίρεσε δύο μαθητές από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε συνοπτικές διαδικασίες, κατόπιν αιτήματος των γονέων τους.

Υπήρξε μια παρόμοια περίπτωση στο Weilheim της Άνω Βαυαρίας. Και οι δύο αποφάσεις έγιναν πρωτοσέλιδα σε εθνικό επίπεδο. Κατά του δικαστή είχαν απαγγελθεί διάφορες κατηγορίες για διαστρέβλωση της δικαιοσύνης.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Ανωτάτου Δικαστηρίου βασίστηκε σε μια υπόθεση που είχε υποβληθεί από το τοπικό δικαστήριο του Wesel στο πλαίσιο της λειτουργίας του ως οικογενειακού δικαστηρίου της Καρλσρούης.

Εκεί, μια μητέρα ήθελε να επιβάλει ότι η 15χρονη κόρη της στο σχολείο της δεν έπρεπε πλέον να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις μάσκας, απόστασης και τεστ.

Το περιφερειακό δικαστήριο είχε θεωρήσει αρμόδιο το διοικητικό δικαστήριο, το διοικητικό δικαστήριο το περιφερειακό δικαστήριο – έτσι η υπόθεση κατέληξε στο BGH για διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, εκεί εκκρεμούσαν και άλλες υποθέσεις για το ίδιο θέμα, οι οποίες εκδικάστηκαν παράλληλα. Στην υπόθεση της Θουριγγίας, το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Jena είχε επίσης επιτρέψει τη δυνατότητα προσφυγής στο BGH μετά την αναίρεση της αυθαίρετης απόφασης του δικαστή του οικογενειακού δικαστηρίου της Βαϊμάρης.

Η διαδικασία από το Wesel δεν θα συνεχιστεί πλέον, οι δικαστές του BGH την σταμάτησαν άμεσα. Η παραπομπή στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο αποκλείεται “λόγω ασυμβίβαστων διαφορών στις δικονομικές αρχές”, είπαν.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.