Γερμανία: Το ενδιαφέρον για ασφάλιση κατά πλημμυρών αυξάνεται

Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές. Όσοι δεν ήταν ασφαλισμένοι ελπίζουν σε κρατική βοήθεια. Για να αποφευχθούν μελλοντικά τέτοιες καταστάσεις, πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού αναθεώρησαν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους και θέλουν να τα αναβαθμίσουν.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες σε τμήματα της δυτικής Γερμανίας και της Βαυαρίας δεν μπορούν ακόμη να προσδιοριστούν με ακρίβεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για δισεκατομμύρια. Ολόκληρα σπίτια παρασύρθηκαν από την πλημμύρα και πόλεις καταστράφηκαν.

Όσοι δεν ήταν ασφαλισμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφή και ελπίζουν σε κρατική βοήθεια. Η καταστροφή από τις πλημμύρες ώθησε πολλούς ιδιοκτήτες κατοικιών σε όλη τη Γερμανία να αναθεωρήσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους. Πολλοί προφανώς θέλουν να τα αναβαθμίσουν και να ασφαλιστούν έναντι ζημιών από πλημμύρες.

Η ζήτηση για τέτοια συμβόλαια έναντι ζημιών από πλημμύρες “αυξήθηκε κατά 900 φορές” τις τελευταίες ημέρες, αναφέρει η Nürnberger Versicherung. Η εταιρεία δεν έδωσε απόλυτους αριθμούς. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στο BR24 ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για ακριβή αξιολόγηση.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία, μπορεί να ειπωθεί ότι “μεγάλα τμήματα του πληθυσμού έχουν ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της ασφάλισης έναντι φυσικών κινδύνων λόγω της πλημμύρας”.

Η HUK Coburg δήλωσε επίσης στο BR24 ότι η ζήτηση για ασφάλιση έναντι φυσικών κινδύνων “αυξήθηκε σημαντικά” μετά την καταιγίδα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη πραγματικά αξιόπιστα στοιχεία.

Η πύλη σύγκρισης καταγράφει επίσης αυξημένο ενδιαφέρον

Σύμφωνα με την διαδικτυακή πύλη σύγκρισης Check24, με έδρα το Μόναχο, λίγο πάνω από το 40% των πελατών που συνάπτουν ασφάλιση κατοικίας επιλέγουν συνήθως και ασφάλιση για φυσικούς κινδύνους.

Μετά την καταστροφή από τις πλημμύρες, το ποσοστό αυτό σχεδόν διπλασιάστηκε, σε περίπου 75%. Ο αριθμός των τηλεφωνικών κλήσεων με ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλιση κτιρίων και την ασφάλιση έναντι φυσικών κινδύνων έχει διπλασιαστεί έως τριπλασιαστεί από τότε.

Η απλή ασφάλιση δεν είναι αρκετή

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί επανειλημμένες καταστροφές από πλημμύρες, πολλά κτίρια στη Γερμανία δεν είναι επαρκώς ασφαλισμένα. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτό στην άγνοια των ιδιοκτητών.

Για παράδειγμα, η ασφάλιση κατοικιών καλύπτει ζημιές που προκαλούνται από καταιγίδες ή πυρκαγιά, αλλά όχι ζημιές που προκαλούνται από πλημμύρες. Αυτό καλύπτεται μόνο από την ασφάλιση κατά των φυσικών κινδύνων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (GDV), μόνο το 46% του συνόλου των ιδιωτικών νοικοκυριών στη Γερμανία είναι σήμερα ασφαλισμένα έναντι φυσικών κινδύνων.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν επίσης να αρνηθούν να καλύψουν τους υποψήφιους πελάτες. Ωστόσο, σύμφωνα με την GDV, το 99 τοις εκατό όλων των κτιρίων στη Γερμανία είναι ασφαλισμένα έναντι ζημιών από φυσικούς κινδύνους.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.