Γερμανία: Κλείνει το νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Σολτς

Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία υπό τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς λαμβάνει πλέον ξεκάθαρο σχήμα, σύμφωνα με μια λίστα του πιθανού νέου υπουργικού συμβουλίου η οποία βρέθηκε σε γνώση του πρακτορείου Bloomberg.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ – ηγέτης του κεντρώου-κεντροδεξιού Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) – αναμένεται να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο συμπρόεδρος του οικολογικού κόμματος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, θα αναλάβει ρόλο “υπερυπουργού” με αρμοδιότητα το σύνολο των οικονομικών υποθέσεων, της κλιματικής προστασίας και της ενεργειακής μετάβασης.

Αμφότεροι θα αναλάβουν επίσης αντικαγκελάριοι, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι αποφάσεις για την κατανομή των υπουργείων είναι από τις τελευταίες πινελιές στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) του Σολτς και των δύο μικρότερων εταίρων του, οι οποίες φαίνεται πια να είναι προωθημένες.

Παραδοσιακά, τα κυβερνητικά πόστα μοιράζονται μεταξύ των κομμάτων και στη συνέχεια αυτά αποφασίζουν ποια συγκεκριμένα πρόσωπα από τις τάξεις τους θα αναλάβουν ποιον ρόλο.

Η λίστα δεν πρέπει να θεωρείται τελική και θα μπορούσε να αναδιαμορφωθεί πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των δύο κεντροαριστερών και του ενός κεντρώου κυβερνητικού εταίρου, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση των συζητήσεων.

Ο Σολτς στοχεύει να ορκιστεί καγκελάριος της Γερμανίας και να αντικαταστήσει την επί 16 χρόνια κάτοχο της θέσης Άνγκελα Μέρκελ την εβδομάδα που αρχίζει στις 6 Δεκεμβρίου.

Αξιωματούχοι των τριών κομμάτων συναντώνται ξανά εντός της ημέρας για να λύσουν τις τελευταίες διαφορές τους επί των πολιτικών που θα περιγράφονται στην τρικομματική συμφωνία για τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Εντός του σαββατοκύριακου, ο Σολτς περιέγραψε τις συνομιλίες ως “πολύ καλές και πολύ εποικοδομητικές”, ενώ σημείωσε ότι “προχωρούν ταχέως”.

Πηγή: Capital.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.