Γερμανία: Τόνοι νεκρών ψαριών ξεβράζονται στον ποταμό Όντερ

Τόνοι νεκρών ψαριών ανασύρθηκαν από τον ποταμό Όντερ που ρέει κατά μήκος τμήματος των συνόρων της Πολωνίας με τη Γερμανία, καθώς αξιωματούχοι ύδρευσης προειδοποίησαν τους ανθρώπους να μην εισέλθουν στον ποταμό και η πολωνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διερευνήσει την υπόθεση.

Πυροσβέστες και εθελοντές αφαίρεσαν περίπου πέντε τόνους νεκρών ψαριών από την πόλη Ολάβα στη νοτιοδυτική Πολωνία.

Οι αρχές προστασίας του περιβάλλοντος δήλωσαν ότι ειδοποίησαν τους εισαγγελείς για πιθανή μόλυνση του ποταμού, του δεύτερου μεγαλύτερου στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι οποιαδήποτε μόλυνση θα ήταν σκανδαλώδης και υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Σύμφωνα με καταγγελίες περιβαλλοντολόγων, η αρχή του προβλήματος εντοπίζεται χρονικά πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ωστόσο τις ημέρες που ακολούθησαν πολλοί άνθρωποι έκαναν μπάνιο στο ποτάμι επειδή δεν είχαν ενημερωθεί για τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές προστασίας περιβάλλοντος τα δείγματα νερού από τον Όντερ, που ελήφθησαν στις 28 Ιουλίου, έδειξαν πιθανότητα 80% ότι περιείχαν μεσιτυλένιο -μια επικίνδυνη τοξική ουσία- αν και αυτό δεν υπήρχε στα δείγματα που ελήφθησαν μετά την 1η Αυγούστου.

Η χαμηλή στάθμη των ποταμών λόγω της ξηρασίας στην Ευρώπη μπορεί να έχει επιδεινώσει πιθανή μόλυνση.

Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι ένας ισχυρός οξειδωτικός παράγοντας μπορεί να έχει εισχωρήσει στο νερό, προκαλώντας απότομη αύξηση των επιπέδων οξυγόνου, κάτι που μπορεί να βλάψει τα ψάρια.

Εν τω μεταξύ, αρκετές γερμανικές συνοικίες που συνορεύουν με την Πολωνία προειδοποίησαν τους ντόπιους να αποφεύγουν το νερό του ποταμού και να μην τρώνε ψάρια από τον Όντερ, εφόσον η αιτία του θανάτου των ψαριών είναι ακόμη ασαφής.

Πηγή: HUFFPOST

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.