Γερμανία: Βγάζει τα «ασημικά» στο σφυρί για να ξοφλήσει την πανδημία;

Το εύρος της οικονομικής κρίσης του κορονοϊού είναι τόσο μεγάλο που ακόμα και η Γερμανία ετοιμάζεται να πουλήσει τα μερίδιά της στα Γερμανικά Ταχυδρομεία και σε άλλες εταιρείες για να χρηματοδοτήσει την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι με αυτόν τον τρόπο, η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει τα κεφάλαια για μελλοντικές επενδύσεις, χωρίς να χρειαστεί να αυξήσει τους φόρους ή να δανειστεί χρήματα, σπάζοντας το εθνικό ταμπού. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η οικονομία να επανέλθει και η Γερμανία να ξοφλήσει την πανδημία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες σύμμαχοι της καγκελαρίου (SPD) δεν συμφωνούν με το «ξεπούλημα των ασημικών» της χώρας, καθώς όπως γράφουν οι Times, δεν έχει επουλωθεί ακόμα το τραύμα των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησαν τη γερμανική επανένωση το 1990.

Το κόστος της πανδημίας όμως είναι δύσκολα διαχειρίσιμο. Το κρατικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 300 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης για να στηριχθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Το γερμανικό Σύνταγμα απαγορεύει στην κυβέρνηση να δανειστεί περισσότερο από το 0,35% του ΑΕΠ σε μία χρονιά.

Ο κανόνας αυτός έχει ανασταλεί λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης αλλά τα χρήματα πρέπει να βρεθούν από αλλού στον κρατικό προϋπολογισμό. Για να γίνει αυτό, οι συντηρητικοί στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα προτείνουν την αύξηση της φορολογίας των πολιτών.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, αντιπρότεινε την πώληση μεριδίων του κράτους στις μεγάλες εταιρείες. Η αξία των οποίων έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Ανάμεσά τους είναι το 21% των Γερμανικών Ταχυδρομείων και το 32% της Γερμανικής Εταιρείας Τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info:

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.