Γερμανία: Βήμα βήμα το σχέδιο για την έξοδο από το lockdown

Γερμανία: Ένα σχέδιο βήμα προς βήμα για την έξοδο από το Lockdown έχει ως στόχο να κάνει την προσέγγιση της Κάτω Σαξονίας στην κρίση της πανδημίας πιο προβλέψιμη και αξιόπιστη.

Ανάλογα με την εξέλιξη της επταήμερης τιμής των νέων λοιμώξεων και τον αριθμό των κρουσμάτων λόγω κορωνοϊού, το σχέδιο προβλέπει σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα ή ακόμη και αυστηρότερα μέτρα από πριν. Ωστόσο, δεν προβλέπεται ταχεία εφαρμογή.

“Πρόκειται για ένα προσχέδιο, θα υπάρξει πολιτική συζήτηση”, δήλωσε την Τρίτη ο Stephan Weil (SPD). “Θέλουμε να παρατηρήσουμε προσεκτικά τις αντιδράσεις”.

Ο Weil αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις επόμενες διαβουλεύσεις στις 10 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ληφθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού μέχρι τότε. Μόνο τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει το σχέδιο.

Όσον αφορά τα έξι στάδια του σχεδίου, ο πρωθυπουργός είπε: “Αυτό δεν είναι σχέδιο χαλάρωσης. Πρόκειται για ένα σχέδιο που περιγράφει πώς μπορεί να είναι όταν βελτιώνεται η κατάσταση και όταν χειροτερεύει”. Η Κάτω Σαξονία είναι επί του παρόντος στο επίπεδο 4 βάσει αυτού του σχεδίου με τιμή επίπτωσης επτά ημερών 77,7.

Σύμφωνα με τον Weil, ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τα χαμηλότερα επίπεδα θα τεθούν σύντομα σε ισχύ, είναι ο εμβολιασμός μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.

“Εάν το καταφέρουμε, τότε έχουμε επίσης την πιθανότητα να ξεφύγουμε από τους αυστηρούς κανονισμούς. Έπειτα έχουμε την πιθανότητα να έχουμε μια κανονικότητα ξανά όπως την θυμόμαστε”.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Carola Reimann (SPD), μόνο 11.232 γυναίκες και άνδρες στην Κάτω Σαξονία έχουν λάβει ραντεβού εμβολιασμού.

24.130 ακόμη είναι σε λίστα αναμονής. 1.659 άτομα έχουν ήδη μετακινηθεί από τη λίστα αναμονής και έχουν λάβει ραντεβού. Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 67.500 από τους 105.000 κατοίκους γηροκομείων που έχουν εμβολιαστεί, εκ των οποίων σχεδόν 25.000 και με τον δεύτερο εμβολιασμό.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία συμφόρησης όσον αφορά την παράδοση του εμβολίου: Στο εγγύς μέλλον, η Κάτω Σαξονία θα λαμβάνει μόνο 65.000 δόσεις εμβολιασμού την εβδομάδα από την Biontech και μόνο 26.400 δόσεις από τη Moderna για όλο το Φεβρουάριο, εξήγησε ο Reimann.

Το βήμα προς βήμα σχέδιο με μια ματιά:

ΕΠΙΠΕΔΟ 1 – ΤΙΜΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 10

Οι ιδιωτικές συναντήσεις είναι και πάλι δυνατές χωρίς όριο. Τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία θα επιτρέπεται να ανοίγουν με κανόνες υγιεινής.

Τα σχολικά μαθήματα πραγματοποιούνται στις αίθουσες διδασκαλίας, και τα κέντρα παιδικής μέριμνας είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό ανοιχτά, εφ’ όσον δεν επηρεάζονται από εστίες κορωνοϊού.

Η γαστρονομία επιτρέπεται επίσης να ανοίγει, σε εσωτερικούς χώρους με έως και 250 άτομα. Για τα μπαρ, υπάρχει απαίτηση τουλάχιστον δέκα τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο.

Εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους με έως και 500 συμμετέχοντες μπορούν να πραγματοποιούνται χωρίς έγκριση, με περισσότερους από 500 συμμετέχοντες μπορεί να διατεθεί έως 30 τοις εκατό των θέσεων.

Εκτός των καθισμάτων, η μάσκα είναι υποχρεωτική. Η απαίτηση χρήσης μάσκας στις τοπικές μεταφορές εξακολουθεί να ισχύει.

ΕΠΙΠΕΔΟ 2 – ΤΙΜΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ 10 ΚΑΙ 25

Οι ιδιωτικές συναντήσεις περιορίζονται σε δέκα άτομα ή δύο νοικοκυριά, εξαιρουμένων των παιδιών κάτω των 14 ετών.

Στο λιανικό εμπόριο, ο αριθμός των πελατών είναι περιορισμένος ανάλογα με τον χώρο πωλήσεων.

Επιτρέπεται να ανοίγουν κομμωτές και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών που έχουν επαφή με το σώμα, αλλά πρέπει να φοριούνται ιατρικές μάσκες.

Σε χώρους της γαστρονομίας ο αριθμός περιορίζεται σε 100 άτομα. Οι εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους επιτρέπονται χωρίς άδεια με έως και 250 άτομα. Το ίδιο ισχύει για τα σχολεία και τα παιδικά κέντρα όπως στο επίπεδο 1.

ΕΠΙΠΕΔΟ 3 – ΤΙΜΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ 25 ΚΑΙ 50

Μια νέα τιμή προειδοποίησης θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ εδώ – αντί για την προηγούμενη 35, το κατώτατο όριο να είναι στο 25. Εδώ θα μπορούν να συναντηθούν έως πέντε άτομα από δύο νοικοκυριά.

Τα καταστήματα επιτρέπεται να ανοίγουν με περιορισμένη πρόσβαση, αλλά μόνο εάν παρατηρηθεί πτωτική τάση στον αριθμό των λοιμώξεων.

Εάν ο δείκτης R είναι επίσης κάτω από 0,8 (επί του παρόντος: 0,94), επιτρέπεται επίσης το άνοιγμα των εστιατορίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Bernd Althusmann (CDU), ο τουρισμός πρέπει επίσης να είναι δυνατός με συχνότητα κάτω από 50. Στην περίπτωση λοιμώξεων, τα σχολεία θα μπαίνουν στο λεγόμενο σενάριο Β με διαιρεμένες τάξεις.

ΕΠΙΠΕΔΟ 4 – ΤΙΜΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ 50 ΚΑΙ 100

Ισχύουν οι περισσότεροι από τους τώρα ισχύοντες κανονισμούς. Η εξαίρεση για τα παιδιά στον περιορισμό επαφών θα αυξηθεί από τρία σε έξι χρόνια.

Επιπλέον, θα ισχύει το ανώτατο όριο 100 ατόμων για γάμους και κηδείες, το οποίο δεν υπάρχει ακόμη.

Και: Σε αντίθεση με το παρελθόν, η εναλλακτική διδασκαλία με διαιρεμένες τάξεις θα εφαρμόζεται κατά κανόνα στα σχολεία.

ΕΠΙΠΕΔΟ 5 – ΤΙΜΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ 100 ΚΑΙ 200

Στις περισσότερες περιοχές ισχύουν οι ίδιοι κανονισμοί όπως και στο επίπεδο 4. Ωστόσο, τα σχολικά μαθήματα του σεναρίου Β ισχύουν μόνο για μαθητές δημοτικού σχολείου και τάξεις αποφοίτησης.

Τα κέντρα φύλαξης παιδιών είναι επίσης κλειστά, με εξαίρεση την επείγουσα φροντίδα έως και το ήμισυ του μεγέθους της ομάδας. Τα ανώτατα όρια για γάμους και κηδείες μειώνονται σε 20 άτομα.

ΕΠΙΠΕΔΟ 6 – ΤΙΜΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 200 Ή ΔΕΙΚΤΗΣ R ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,2

Σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί πια, έτσι μπορεί να συνοψιστεί το σχέδιο για μια τέτοια κλιμακούμενη διαδικασία μόλυνσης.

Συγκεκριμένα, οι επαφές πρέπει να είναι περιορισμένες ακόμη περισσότερο από πριν: Οι επισκέπτες δεν θα επιτρέπονται πλέον καθόλου, η κυβέρνηση εξετάζει μόνο μια εξαίρεση για ελεύθερους. Επιπλέον, θα πρέπει να επιβάλονται περιορισμοί εξόδου.

Τα σχολεία μεταβαίνουν εντελώς στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Οι υπηρεσίες με σωματική επαφή δεν επιτρέπονται πλέον, ακόμα κι αν είναι ιατρικά απαραίτητες. Για γάμους και κηδείες, το ανώτατο όριο μειώνεται περαιτέρω σε 10 άτομα.

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.

Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: