Γερμανία: Βράχος 2.600 μέτρων απειλεί να πέσει σε κοιλάδα

Ένα βουνό στην περιοχή Allgäu απειλεί να πέσει στην κοιλάδα. Ο καθηγητής Michael Krautblatter είναι ειδικός στις κινήσεις των πλαγιών και εξηγεί γιατί αυτό είναι εφικτό.

Η Γερμανία στα βόρεια, η Αυστρία στα νότια – και μια μεγάλη ρωγμή στο ενδιάμεσο: αυτή είναι η κατάσταση στο Hochvogel στις Άλπεις στην περιοχή Allgäu (Βαυαρία).

Ο βράχος-βουνό ύψους σχεδόν 2.600 μέτρων, ένα από τα πιο διάσημα του Allgäu, σπάει σήμερα στα δύο.

Εδώ και χρόνια, η ρωγμή διευρύνεται όλο και περισσότερο και οι ερευνητές την παρατηρούν και τη μετρούν συνεχώς για να μπορούν να προειδοποιούν για επερχόμενη καταστροφή.

Ένας από τους επιστήμονες είναι ο Michael Krautblatter. Κάνει έρευνα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στο Hochvogel.

Σε συνέντευξή του στο t-online, περιγράφει αν και πότε θα μπορούσε να συμβεί μια μεγάλη κατολίσθηση – και πώς θα έμοιαζε.

Όλη η κορυφή είναι γεμάτη όργανα μέτρησης. Γιατί δεν υπάρχει ακριβέστερη πρόβλεψη;

Το Hochvogel είναι πολύ ευαίσθητο στις έντονες βροχοπτώσεις. Εάν βρέχει έντονα για δύο ή τρεις ημέρες, το κύριο ρήγμα του Hochvogel κινείται πέντε έως έξι φορές ταχύτερα από το κανονικό.

Οι ελαφροί σεισμοί θα είχαν πιθανώς παρόμοιο αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή, η ρωγμή έχει μήκος 40 μέτρα, βάθος οκτώ μέτρα και πλάτος τρία μέτρα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ρωγμή έχει διευρυνθεί κατά 30 εκατοστά.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση καταστροφής, εάν μέρος της κορυφής αποσπαστεί;

Υποθέτουμε έξι έως επτά τμήματα αυτού του διασπασμένου ορεινού όγκου. Εάν αυτά τα περίπου 260.000 κυβικά μέτρα βράχου πέσουν, θα πέσουν σε δύο χείμαρρους σε μια περιοχή που είναι ήδη κλειστή.

Τα επόμενα χρόνια, μεγάλες κατολισθήσεις θα μπορούσαν τότε να σχηματιστούν από αυτό και, στη χειρότερη περίπτωση, θα έφταναν στην κοιλάδα Hinterhornbach στην πλευρά του Τιρόλου, αλλά όχι σε κατοικημένο τμήμα.

Πόσο σταθερό είναι το άλλο μισό της κορυφής μετά την κατεδάφιση;

Αν αυτό το ακρόβαθρο δεν υπάρχει πλέον, υποθέτουμε ότι δεν θα δούμε μια ολόκληρη πτώση της εναπομείνασας κορυφής, αλλά μια πτώση σε διάφορες φάσεις. Στα επόμενα δέκα έως είκοσι χρόνια, το Hochvogel πιθανόν να μην ηρεμήσει.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.