Γερμανία: Βραδύτερη ανάπτυξη του αναμενομένου

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Βερολίνο ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής οχημάτων έχει κάνει την εμφάνισή του.

Η αμερικανική Tesla ελπίζει να ξεκινήσει από εκεί την παραγωγή του Y πρίν εκπνεύσει το 2021.

Ωστόσο η εταιρία αναμένεται να αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα που πλήττουν τις γερμανικές, αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Την διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, που περιορίζει την παραγωγή.

«Πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα. Οκτώ στις δέκα εταιρίες, σε όλους τους τομείς αναφέρουν ότι έχουν πληγεί. Το εξόχως προβληματικό είναι ότι σχεδόν το 50% των εταιριών λέει πως εξαιτίας της στένωσης στον εφοδιασμό σε σημαντικά υλικά, ακατέργαστα ή βιομηχανικά προϊόντα είτε απορρίπτουν τα συμβόλαια είτε καθυστερούν την παραγωγή», επισημαίνει ο Φόλκερ Τρέιερ, πρόεδρος διεθνούς εμπορίου στο γερμανικό επιμελητήριο.

Το ζήτημα είναι ευρύτατο, αλλά η γερμανική οικονομία που απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά νιώθει τους κλυδωνισμούς σε πολλαπλά επίπεδα.

«Η γερμανική οικονομία είναι διεθνώς διασυνδεδεμένη όπως καμία άλλη αυτού του μεγέθους. Οι εξαγωγές είναι το 50% του ΑΕΠ. Στην Ιαπωνία για παράδειγμα αντιστοίχως είναι κάτω από 20%. Κατά συνέπεια σε μία τέτοια κατάσταση είμαστε ευάλωτοι» προσθέτει ο ίδιος.

Η αποκαλούμενη και ατμομηχανή της Ευρώπης γερμανική οικονομία φέρει στους ώμους της και το βάρος της ταχείας ανάκαμψης μετά την πανδημική κρίση.

Η προσδοκία είναι ότι θα μπορέσει γρήγορα να αναπτύξει ταχύτητα, αλλά ο παράγων του εφοδιασμού δημιουργεί πονοκεφάλους.

«Για την ανάκαμψη σίγουρα είναι πρόβλημα το ζήτημα των παραδόσεων. Είμαστε σε ανάκαμψη αλλά είναι σαφώς βραδύτερη του αναμενομένου» τονίζει ο Φόλκερ Τρέιερ, πρόεδρος διεθνούς εμπορίου στο γερμανικό επιμελητήριο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Γερμανία βρίσκεται και σε αναζήτηση κυβερνητικού σχήματος μετά τις εκλογές.

«Η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές είναι πολύ σημαντικές για την γερμανική οικονομία.

Κι αν η εφοδιαστική αλυσίδα διαταράσσεται μπορεί να απειλήσει το σύνολο της γερμανικής οικονομίας. Όλ’ αυτά έρχονται ενώ μία νέα κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει την εξουσία πολύ σύντομα», μεταδίδει από το Βερολίνο ο ανταποκριτής του euronews Τζόνα Κάλγκρεν.

Πηγή: gr.euronews.com

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.