Γερμανία: Βραδύτερη η άνοδος του πληθωρισμού τον Ιανουάριο

Άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιανουάριο, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον Δεκέμβριο, όταν είχε διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 1992, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis.

Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν το 4,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους.

Με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 5,1%.

Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός παρά την απουσία των βασικών επιπτώσεων που τον προκάλεσαν το 2021, με την προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και την απότομη πτώση των τιμών ορυκτών πετρελαιοειδών το 2020, τόνισε η Destatis.

Επίσης, οι επιπτώσεις που σχετίζονται με την κρίση, όπως τα σημεία συμφόρησης στις παραδόσεις και οι σημαντικές αυξήσεις των τιμών καθώς προχωρούσε η ανάκαμψη, καθώς και οι τιμές ενέργειας, συνεχίζουν να διατηρούν αυξημένο τον πληθωρισμό.

Τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,4% με βάση τα εθνικά πρότυπα, αντίστοιχα των εκτιμήσεων, ενώ σύμφωνα με τις εναρμονισμένες με την ΕΕ τιμές, η αύξηση διαμορφώθηκε στο 0,9%.

Η Destatis δήλωσε πως για δεύτερο συνεχόμενο έτος, η πανδημία, οι περιορισμοί στη δημόσια ζωή και οι συνακόλουθες συνέπειες, απαιτούν μια αλλαγή προσέγγισης στην επικαιροποίηση της βαρύτητας των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση των εναρμονισμένων τιμών καταναλωτή.

Πηγή: Capital.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.