Έμφραγμα στη Γερμανία: Χιλιάδες αυτοκίνητα ακινητοποιημένα σε λιμάνι

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Ευρώπης αντιμετωπίζει πρόβλημα «κυκλοφορίας» που επηρεάζει την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου.

Η έλλειψη οδηγών για την μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και αυτοκινήτων, και ο μεγάλος όγκος εμπορικών συναλλαγών, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα σε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους μεταφοράς αυτοκινήτων στον κόσμο, το λιμάνι του Bremerhaven στην Γερμανία.

Η συνεχόμενη αύξηση της κίνησης του συγκεκριμένου εμπορικού λιμανιού, χωρίς τις απαραίτητες αναχωρήσεις εμπορευμάτων, έχει προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση αυτοκινήτων διαφόρων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Andreas Braun στο CNBC, ειδικός σε θέματα logistics, υπάρχει για παράδειγμα καθυστέρηση τριών μηνών σε ορισμένα μοντέλα της BMW, καθώς τα αυτοκίνητά της κάθονται σε αλάνες και χώρους στάθμευσης μέχρι να εφοδιαστούν με ορισμένα εξοπλιστικά χαρακτηριστικά, όπως το χειριστήριο αφής του iDrive.

Το λιμάνι του Bremerhaven μετακινεί, κατά μέσο όρο, 1,7 εκ. αυτοκίνητα ετησίως, αλλά η έλλειψη οδηγών και χειριστών οχημάτων βαρέως τύπου, καθώς και οδηγών roll-on/roll-off για την μετακίνηση εισερχόμενων οχημάτων, έχει οδηγήσει σε σοβαρές καθυστερήσεις σε όλα τα προϊόντα που μετακινούνται.

Επιπλέον, τα καράβια μεταφοράς οχημάτων που δραστηριοποιούνται αυτή την στιγμή δεν είναι αρκετά.

Ο παγκόσμιος στόλος έχει μειωθεί κατά περίπου 13 βαπόρια, σε σύγκριση με το 2019, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μείωση της ζήτησης κατά το πρώτο έτος της πανδημίας.

Δυστυχώς, για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους ανθρώπους που περιμένουν τα αυτοκίνητα που έχουν παραγγείλει, η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί μέχρι το 2024 που θα αρχίσουν να εκτελούν δρομολόγια νέα βαπόρια μεταφοράς αυτοκινήτων.

Ως αποτέλεσμα της έλλειψης πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων, οι ναυτιλιακές εταιρείες έπρεπε να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

Για παράδειγμα, ορισμένες εταιρείες αμερικάνικων συμφερόντων έχουν αρνηθεί κρατήσεις εξαγωγών προς τις Η.Π.Α. από το συγκεκριμένο γερμανικό λιμάνι, μιας και θα τις βγάλει εκτός χρονοδιαγράμματος.

Αν και η κίνηση ορισμένων ναυτιλιακών εταιρειών να μην «δέσουν» στο συγκεκριμένο λιμάνι μείωσε τους χρόνους διακινήσεων, το οποίο ενημερωτικά είναι το τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στην Ευρώπη, παρόλα αυτά οι χρόνοι μετακίνησης των εμπορευμάτων αυξάνονται και πάλι.

Δυστυχώς για τους καταναλωτές, η έλλειψη θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις τελικές τιμές των εμπορευμάτων.

Παρά το γεγονός ότι είχαν αρχίσει να ομαλοποιούνται οι λιγότερες κινήσεις και αλυσίδες ανεφοδιασμού του λιμανιού, οι καθυστερήσεις θα συνεχιστούν λόγω του ότι τα βαπόρια δουλεύουν ήδη με πλήρη χωρητικότητα.

Και με την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα στην Ευρώπη, η πίεση στα λιμάνια της γηραιάς ηπείρου αναμένεται να αυξηθεί.

Πηγή: CAR & MOTOR

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.