Γερμανία: Χριστουγεννιάτικες αγορές και ενεργειακή κρίση

Ξεκίνησαν ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι πρώτες χριστουγεννιάτικες αγορές θα προσφέρουν ζεστό κρασί και πνεύμα των Χριστουγέννων – αλλά σε πολλά μέρη με λιγότερα λαμπιόνια και άλλους περιορισμούς για να κρατηθεί χαμηλά ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος.

Περίπτερα με ζεστό κρασί, πάγκοι με bratwurst, καλύβες με αμύγδαλα, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα κάτω από τα φώτα: Οι πρώτες χριστουγεννιάτικες αγορές ανοίγουν άνοιξαν ήδη αυτό το Σαββατοκύριακο, πολύ πριν από την έναρξη της περιόδου των Χριστουγέννων – επίσης, λένε οι υπεύθυνοι, για να αντισταθμίσουν λίγο τη διακοπή της Corona για δύο χρόνια.

Glühwein: Η αυθεντική συνταγή για ”λαμπερά” Χριστούγεννα

Ωστόσο, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Επειδή η λάμψη των φώτων, οι βόλτες στα πανηγύρια και τα παγοδρόμια δεν συμβιβάζονται εύκολα με την απαίτηση να εξοικονομηθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια αυτό το χειμώνα.

Μόνο λίγες χριστουγεννιάτικες αγορές ακυρώθηκαν

Η Deutsche Umwelthilfe (Γερμανική Περιβαλλοντική Βοήθεια) είχε ζητήσει να ακυρωθούν εντελώς τα χριστουγεννιάτικα φώτα ή να περιοριστούν σε ένα κεντρικό χριστουγεννιάτικο δέντρο σε κάθε πόλη. Μια πρόταση που έτυχε μικτής ανταπόκρισης.

Στο Daun στο ηφαιστειακό Έιφελ, για παράδειγμα, το “Advent light-up” στο Burgberg ακυρώνεται.

Από τη μία πλευρά, η έκκληση προς τον πληθυσμό να εξοικονομήσει ενέργεια και, από την άλλη, η έγκριση μιας εκδήλωσης που διαρκεί αρκετές ημέρες και απαιτεί πολλή ενέργεια δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, εξήγησε ο διοργανωτής Rüdiger Herres.

Ωστόσο, τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα των Χριστουγέννων, η πόλη θα ανάψει τα χριστουγεννιάτικα φώτα.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Η τεχνολογία το καθιστά εφικτό

Άλλες πόλεις όπως το Μπάμπεργκ, το Ρέγκενσμπουργκ ή η πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο, θέλουν να διατηρήσουν τις αγορές, αλλά να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας φωτάκια LED και μικρότερους χρόνους φωτισμού.

Στο Λούντβιχσχάφεν, η χριστουγεννιάτικη αγορά ξεκινά στις 9 Νοεμβρίου: “Εδώ και χρόνια εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια όπου μπορούμε”, τονίζει ο υπεύθυνος Thomas Herzberger.

Έχει αλλάξει τον φωτισμό σε LED και ελέγχει ποια από τα 3 χριστουγεννιάτικα δέντρα πρέπει πραγματικά να ανάψει.

Λιγότεροι λαμπτήρες, λιγότερος χρόνος λειτουργίας

Ο φωτισμός δεν συναντάται μόνο στις αγορές, ωστόσο, τα κέντρα των πόλεων είναι συχνά επίσης εορταστικά διακοσμημένα.

Φέτος, ωστόσο, τα φώτα θα χαμηλώσουν σημαντικά: Στη Βρέμη, για παράδειγμα, υπάρχει ο λεγόμενος χειμερινός φωτισμός καθώς και ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός.

Πέρυσι, τα χειμερινά φώτα ήταν αναμμένα από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά τώρα αρχίζουν στις 20 Νοεμβρίου. Σβήνουν το αργότερο στις 31 Ιανουαρίου – μετά από μόλις έξι ώρες λειτουργείας την ημέρα.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας και της εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, εξήγησε ο Jens Risted, πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Πόλης της Βρέμης.

Η μείωση του χρόνου φωτισμού είναι ιδιαίτερα σοβαρή στο Ντίσελντορφ: Αντί για 15 ώρες, οι λάμπες και τα φώτα θα είναι αναμμένα μόνο για πέντε ώρες την ημέρα.

Πατίνια αντί για παγοπέδιλα

Εκτός από τον εορταστικό φωτισμό, τα χειμερινά παγοδρόμια είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της χριστουγεννιάτικης αγοράς σε πολλές πόλεις.

Επομένως, πόλεις όπως το Bielefeld και το Worms δεν διαθέτουν καθόλου τεχνητά παγοδρόμια.

Στο Βισμπάντεν, οι επισκέπτες μπορούν να γλιστρήσουν πάνω σε πλαστικό αντί για τεχνητό πάγο.

Στο Bad Neuenahr, όπου μια χριστουγεννιάτικη αγορά άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φορά μετά την καταστροφή από τις πλημμύρες πριν από ενάμιση χρόνο, οι υπεύθυνοι χρησιμοποιούν πατίνια αντί για παγοπέδιλα.

“Το Neuwied στον Ρήνο έχει επίσης προσαρμόσει την ιδέα για τη φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά.

Η Petra Neuendorf, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ της πόλης, επέλεξε λιγότερα φωτάκια και περισσότερο φυσικό φως, δηλαδή το φως των κεριών: “Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους στο σκοτάδι.

Ωστόσο, οι διοργανωτές εγκατέλειψαν το αρχικό σχέδιο να τοποθετήσουν κεριά σε βάζα και αγόρασαν κλειστά φανάρια, εν μέρει για λόγους ασφαλείας.”

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.