Γερμανία: Ο χρυσός θησαυρός της Τρίερ εκτίθεται και πάλι

Από το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, θα μπορεί κανείς να θαυμάσει και πάλι τον μεγαλύτερο θησαυρό χρυσών νομισμάτων παγκοσμίως στο περιφερειακό μουσείο Ρηνανίας, στην πόλη Τρίερ της Γερμανίας.

Το 2019, διαρρήκτες επιχείρησαν να κλέψουν τον θησαυρό, ωστόσο απέτυχαν χάρη στην αλεξίσφαιρη προστατευτική βιτρίνα, στην οποία βρίσκονταν μέσα τα νομίσματα.

Αν και ο διευθυντής του μουσείου, Μάρκους Ρόιτερ είχε δηλώσει τότε ότι η ασφάλεια που είχε προβλεφθεί για τον χρυσό θησαυρό ήταν αρκετή, η απόπειρα κινητοποίησε το γερμανικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο και τα νομίσματα αποσύρθηκαν προσωρινά από την έκθεση.

Η ανακαίνιση στην αίθουσα όπου βρισκόταν ο θησαυρός και η νέα τεχνολογία υψηλής ασφαλείας κόστισε περίπου 1 εκ. ευρώ.

Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, υψηλής ασφαλείας

Στο μεσοδιάστημα, τα νομίσματα φιλοξενούνταν «σε ένα μυστικό, ασφαλές μέρος», δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθυντής του μουσείου κατά τη διάρκεια παρουσίασης της νέας αίθουσας.

Η ανακαινισμένη, αίθουσα, περίπου 30 τετραγωνικών έχει πλέον βαφτεί μαύρη, υπογραμμίζοντας έτσι με την αντίθεση την αξία του χρυσού θησαυρού.

Σε βιτρίνες που έχουν τοποθετηθεί στους τοίχους, παρουσιάζονται πολύτιμα νομίσματα από την αρχαιότητα, ορισμένα από τα οποία μοιάζουν να αιωρούνται στον αέρα.

Η προσοχή του επισκέπτη στρέφεται γρήγορα στο κέντρο της αίθουσας. Σε μια βιτρίνα, εκτίθεται ένας σωρός χρυσών νομισμάτων: πάνω από 2.500 ρωμαϊκά νομίσματα έχουν τοποθετηθεί εκεί με ιδιαίτερη προσοχή.

Είναι ο χρυσός θησαυρός της Τρίερ. Οι επισκέπτες μπορούν πια, μετά από σχεδόν τρία χρόνια, να θαυμάσουν και πάλι από κοντά τον μεγαλύτερο θησαυρό αρχαίων χρυσών νομισμάτων στον κόσμο. «Επιτέλους», λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του μουσείου.

Ένας ρωμαϊκός θησαυρός στις όχθες του Μοζέλλα

Ο χρυσός θησαυρός, συνολικού βάρους 18,5 κιλών, είχε ανακαλυφθεί το 1993, κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής ενός χώρου στάθμευσης στην πρώην ρωμαϊκή πόλη, στις όχθες του ποταμού Μοζέλλα.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο θησαυρός θάφτηκε εκεί το 196 μ.Χ. κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου.

Τα νομίσματα, ανεκτίμητης αξίας, απεικονίζουν 29 Ρωμαίους αυτοκράτορες και αυτοκράτειρες καθώς και μέλη του αυτοκρατορικού οίκου. Είναι κατασκευασμένα από σχεδόν καθαρό χρυσό.

Η έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει τώρα στοιχεία σχετικά με την ιστορία του χρήματος, από τους Κέλτες ως τον 20ο αιώνα – συνολικά περίπου 14.000 νομίσματα από διάφορες ιστορικές περιόδους.

Πηγή: Χρύσα Βαχτσεβάνου | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.