Γερμανία: Υπό το φόβο του πληθωρισμού

Από την ενέργεια και τα τρόφιμα μέχρι τα ενοίκια, οι τιμές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καλπάζουν.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός αγγίζει το 5%, επίπεδο που η χώρα είχε 30 χρόνια να δει.

Η Λένα και ο Σάιμον Βέντλαντ, γονείς νεογέννητων διδύμων, λένε πως η ζωή τους έχει γεμίσει με αβεβαιότητα.

«Ψάχνουμε να αγοράσουμε σπίτι και βλέπουμε πόσο ακριβή είναι η οικοδομή. Είναι λίγο τρομακτικό. Πιθανότατα θα καταλήξουμε σε κάτι πιο αγροτικό, γιατί η πόλη είναι πλέον απρόσιτη για μας», λέει η Λένα.

Η εφημερίδα Bild, που έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία, κατηγόρησε για την ακρίβεια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι επιδείνωσε την κατάσταση με την πολιτική φτηνού χρήματος.

Κάποιοι αναλυτές όμως λένε ότι οι πολιτικές της ΕΚΤ διαφύλαξαν την ευημερία της ευρωζώνης.

«Αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές της ενέργειας και στις υψηλές τιμές των πρώτων υλών. Φυσικά, οφείλεται κατά ένα μικρό κομμάτι και στο τέλος του lockdown, διότι οδήγησε στο να ανέβουν λίγο οι τιμές στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού», τονίζει ο οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρέσκι.

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός καταγράφει ρεκόρ δεκαετίας με 4,1%, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή κρίση.

Στην Κύπρο, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο αυξήθηκε με ρυθμό 4,3%. Στην Ελλάδα έφτασε στο 3%, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Πηγή: euronews.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.