Η Γερμανία υποχωρεί στο παγκόσμιο Μ.Ο. ως τόπος εγκατάστασης επιχειρήσεων
Όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι επιχειρήσεων βλέπουν την οικονομική παρακμή της Γερμανίας. Μια αυξανόμενη αποξένωση μεταξύ αυτών και της κυβέρνησης συνασπισμού γίνεται εμφανής…
Ο Siegfried Russwurm είναι ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (DBI) και πιστεύει ότι η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας ως επιχειρηματικός τόπος βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.
Χρησιμοποιώντας πιο μετριοπαθείς λέξεις από εκείνες που χρησιμοποίησε εβδομάδες νωρίτερα ο επικεφαλής του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης Theodor Weimer, ο οποίος σε μια οργισμένη ομιλία του χαρακτήρισε τη Γερμανία “παλιατζίδικο” που οικονομικά “απέχει προς το να γίνει αναπτυσσόμενη χώρα”, περιγράφει επίσης την οικονομική παρακμή της χώρας: “Οι μελέτες μιλούν μια σαφή γλώσσα: χάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας και υποχωρούμε στην ουρά σε παγκόσμια κλίμακα”, λέει ο Russwurm σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.
Μια εξαγωγική χώρα όπως η Γερμανία δεν μπορεί να το αντέξει αυτό. “Η απογοήτευση στην οικονομία είναι επομένως μεγάλη”.
Οι ανησυχίες του επικεντρώνονται στην έλλειψη αναπτυξιακής ώθησης μετά από δύο χρόνια στασιμότητας στη χώρα, στην υπερβολική γραφειοκρατία, στις υψηλές τιμές της ενέργειας και στη φορολογική επιβάρυνση.
“Αν οι εταιρείες στη Γερμανία πρέπει να πληρώνουν σχεδόν 30% φόρους, αλλά ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόνο 21,3%, τότε πραγματικά έχουν μια δύσκολη θέση στη χώρα μας”, λέει ο Russwurm.
Παραδέχεται μεν ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του καγκελάριου του SPD Όλαφ Σολτς έχει δρομολογήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, “αλλά ένας επιχειρηματίας κοιτάζει το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα απλώς δεν είναι αρκετό”.
Πολλά έργα είναι απλώς πολύ κατακερματισμένα.
Χαμένη ή ανάκαμψη;
Ωστόσο, οι δηλώσεις του Russwurm δείχνουν επίσης τον βαθμό στον οποίο μεγάλα τμήματα της γερμανικής οικονομίας και της κυβέρνησης είχαν απομακρυνθεί.
Ήδη τον Απρίλιο, ο Scholz είχε απαντήσει στη δήλωση του επικεφαλής της BDI ότι η Γερμανία είχε πίσω της “δύο χαμένα χρόνια” λέγοντας ότι αυτά ήταν “δύο χρόνια ανάκαμψης” και ότι η Γερμανία δεν πρέπει να συζητείται υποτιμητικά ως επιχειρηματικός τόπος.
“Αυτό δεν είναι απαισιοδοξία, είναι παρουσίαση των γεγονότων”, δικαιολογήθηκε ο Russwurm.
“Ο κλάδος βιώνει μια ανησυχητική πτωτική τάση”.
Παρόμοια γραμμή με τον Russwurm και τον επικεφαλής του χρηματιστηρίου Weimer τήρησαν πρόσφατα και άλλοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων. ”
Η Γερμανία υπολείπεται κατά πολύ των δυνατοτήτων της”, δήλωσε, για παράδειγμα, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της BASF Martin Brudermüller.
“Η οικονομία δεν καταφέρνει πλέον να φτάσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τις ανησυχίες και τις εκκλήσεις της”.
Και το αφεντικό της BMW, Oliver Zipse, παρέλειψε την πιο πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της βιομηχανίας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς ούτως ή άλλως δεν αναμένονταν αποτελέσματα.
Κατά την άποψη του οικονομολόγου και πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo Hans-Werner Sinn, μια λανθασμένη πολιτική για το κλίμα και ο προστατευτισμός έχουν οδηγήσει στην επικείμενη παρακμή της Γερμανίας.
Συνομιλίες αντί για δασμούς
Ο Russwurm φοβάται ότι οι δασμοί της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αύξηση των εμπορικών φραγμών και συνιστά συνομιλίες με το Πεκίνο για τον τρόπο επίλυσης των διαφορών.
Οι δασμοί είναι το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να θέλει μια ανοιχτή οικονομία όπως η Γερμανία, είπε.
“Ακόμη και αν είναι φυσικά σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να τραβηχτεί από το δαχτυλίδι της μύτης όταν μια κρατική οικονομία χρησιμοποιεί αθέμιτες εμπορικές πρακτικές”, λέει ο πρόεδρος του BDI.
Η Γερμανία θα πρέπει γενικά να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από την Κίνα, αλλά όχι να εγκαταλείψει αυτή την τεράστια και καινοτόμο αγορά.
“Απλώς δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης”, είπε, απευθύνοντας το μήνυμά του και προς τις Βρυξέλλες.
Εκτός από την Πράσινη Συμφωνία, η ΕΕ χρειάζεται μια Βιομηχανική Συμφωνία με επιχειρηματική ελευθερία, ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας και λιγότερες ρυθμίσεις.
Για τον Russwurm, το κλίμα και η οικονομία δεν είναι αντίθετα: “Πρέπει να τα συνδυάσουμε”.
Όσον αφορά το πράσινο οικονομικό θαύμα που υποσχέθηκε ο καγκελάριος Scholz, δήλωσε: “Συνδέω την πίστη στα θαύματα με την εκκλησία”.
Αντίθετα, είπε, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι και οι ιδιωτικές επενδύσεις αποδίδουν.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Μεγάλη μελέτη: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη Γερμανία;
- Η αστυνομία προσφέρει αμοιβή 50.000Ε για τον θάνατο ενός Έλληνα στη Γερμανία
- Σοκάρει ο θάνατος ενός Έλληνα στη Γερμανία: Γερμανοί τηλεθεατές προσφέρουν 50.000 ευρώ
- Πώς τα ιδιωτικά νοικοκυριά στη Γερμανία είναι πιθανό να γίνουν ακόμη πλουσιότερα;
- Η Γερμανία αντιμετωπίζει και πάλι μεγάλη απειλή πλημμυρών λόγω κακοκαιρίας
- Τρεις άνθρωποι αγνοούνται – δρόμοι κλείνουν για μήνες: Καταιγίδες σάρωσαν την Ελβετία
- Μια γερμανική πόλη η τρίτη πιο ευτυχισμένη πόλη στον κόσμο – Ποια είναι;
- Τι αλλάζει στα τέλη καλωδιακής τηλεόρασης στη Γερμανία τον Ιούλιο 2024;