Γερμανία: Επέκταση των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο σχέδιο ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τεράστια επέκταση των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τη μετάβαση από τη βενζίνη και το ντίζελ στα οχήματα χωρίς εκπομπές ρύπων.

Η Γερμανία θα κατασκευάσει 1 εκατομμύριο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030

Το τριετές “master plan” αποσκοπεί στη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για την υποστήριξη της μαζικής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Το επίκεντρο θα είναι η τεράστια επέκταση της κάλυψης των σημείων φόρτισης, από τα 70.000 που είναι σήμερα σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο μέχρι το 2030 – ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά σε αγροτικές περιοχές, όπου σήμερα είναι δύσκολο να βρεθούν σημεία φόρτισης.

Ταυτόχρονα, θα προσφερθούν επιδοτήσεις σε όσους οδηγούν σήμερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στα σπίτια και τα διαμερίσματά τους, ώστε να βοηθήσουν στη φόρτιση των αυτοκινήτων τους με μια πιο βιώσιμη πηγή ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θέλει να προετοιμάσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόσθετο φορτίο καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων.

15 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους μέσα στα επόμενα 10 χρόνια

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την ανακοίνωση της αρχής αυτοκινήτων της Γερμανίας ότι το 14,6% του συνόλου των αυτοκινήτων που ταξινομούνται πρόσφατα στη χώρα είναι πλέον ηλεκτρικά.

Τον Αύγουστο του 2021 η χώρα ξεπέρασε το ορόσημο της κυκλοφορίας 1 εκατομμυρίου ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους και η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τον αριθμό αυτό σε 15 εκατομμύρια μέχρι το 2030, πριν από τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης που προβλέπει η ΕΕ το 2035.

Η κυβέρνηση χορηγεί εδώ και χρόνια επιδοτήσεις σε όσους αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα, αλλά τώρα στρέφει την προσοχή της στις υποδομές, για να υποστηρίξει καλύτερα όσους κάνουν τη στροφή στην ηλεκτροκίνηση.

Η αύξηση της χρηματοδότησης για τα σημεία φόρτισης έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα μειώσει σιγά-σιγά τις επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα ότι οι υποδομές φόρτισης πρέπει να “ανταποκρίνονται στη ζήτηση και να είναι φιλικές προς τον χρήστη”.

Περιγράφοντας τη Γερμανία ως μια παγκοσμίως κορυφαία τοποθεσία στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, είπε: “Η ηλεκτροκίνηση θα βρει αποδοχή εάν η φόρτιση είναι τόσο εύκολη όσο και ο ανεφοδιασμός σήμερα”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.